HEMMAPREMIÄR. Solen tittade fram när Hammarby tog emot AIK på vackra Zinkensdamm. Jag visste att det skulle bli vinst redan när jag vann matchen om p-platsen mot en butter Nebojsa. Äntligen vinst efter flera oavgjorda fajter, 1-0.

En underbar sambaorkester bjöd upp till brasilianska toner på klackläktaren innan matchen – effektivt stödd av den trogna supportergrupperingen Bamsingarna, men även av Klanen och Svärmorsdrömmarna. Själv var jag där i egenskap av tränare för Hammar Bandys P14-lag. Det blev en trevlig lagaktivitet. På alla sätt.

Hammarby började starkast. Det satte Solna Svart stopp för, med oschyssta medel. AIK:s toppforward N Modin – farlig hela matchen igenom – gjorde brutalt ned Marie Johansson som fick utgå efter bara tre minuter.

Men tre minuter efter det presenterade sig matchens lirare, Anna Oscarsson. Vilken underbar spelare. Kvickare än sin egen grönvita skugga, en vindsnabb kantprojektil, som briljerade under hela matchen.

Anna kom fram på högern och slog in bollen till en ny favorit, Julia Zigotti Olme. Nyförvärvet (från just AIK) slog säkert in bollen. Med en enkel bredsida jagade Julia bort derbyspöket.

Julia Zigotti Olme gjorde en smått legendarisk intervju med Bara Bajens Johan Holmström där hon imiterade en apa med precisionen hos Skansens Jonas Wahlström och Mowgli i Djungelboken, den klassiska romanen av Rudyard Kipling. Jag är övertygad om att Julia återkommer som målgörare i protokollet. En kreativ anfallare med fin speluppfattning – snabb blick, snabba steg, snabb i tanken.

Hammarby kontrollerade matchen. Lagkaptenen Olga ”Snowy” Ekblom briljerade som vanligt. Med sin lite böjda spelstil, som om hon bevakar bollen, är hon svår att ta lädret ifrån. I defensiven måste målvakten Lina Ringshamre hyllas. AIK hade inte många skott på mål, men de få som slank igenom var farliga, bland annat på hörna. Lina knep alla.

AIK körde hårt, Bajen fick flera skador. Solna kändes griniga och visade knappast förståelse när Hammarby-spelarna föll som käglor. Konstigt nog inte domare Laura Rapp heller som kändes aningen partisk, hon levde inte upp till sitt namn, inte särskilt rapp i tanken.

Det här var en kämparinsats av hela laget. Det är bara att konstatera, Söderbönorna blir roliga att följa i år. Riktigt fin fotboll stundom – rörlighet, få tillslag och utnyttjar ytorna på ett kreativt sätt.

Jag tackade Anna Oscarsson för en fin insats när hon skrev autografer till unga beundrare, inte mig dock, men jag är ju å andra sidan inte särskilt ung. Bortsett från i tanken.

@kaptensvea

 

Foto: Peter Jonsson