Återigen gör Bajen en bedrövlig första halvlek där Göteborg tidigt tar ledningen med 1-0 och kontrollerar sedan hela första halvlek och borde nästan gjort fler mål. Bajen höjer sig i början av andra halvlek och skapar ett visst tryck direkt. Som sedan mattas av allt eftersom och väl då passar Göteborg på att utöka sin ledning till 2-0 efter att man axlat in bollen i krysset. Birkir Már Sævarsson nickade in en reducering mot slutet men någon poäng var aldrig ens nära. Bajen har nu sju raka utan vinst och en ångestmatch hemma mot Gefle väntar innan uppehållet.

Det börjar lite avvaktande men efter fem minuter så får Göteborg ett bra tryck i flera vågor, där man till slut kommer runt på vänsterkanten och kan slå in bollen i boxen. På något sätt så studsar den igen några spelare och kommer ut på andra sidan där bollen är helt fri. Först fram kommer Smedberg-Dalence som enkelt kan trycka in bollen i nätmaskorna och vi har 1-0 till Göteborg efter bara sju minuter.

Därefter får vi se ett Göteborg som kontrollerar tillställningen fullständigt och det är i princip spel mot ett mål, har vi sett det förr i första halvlek, joråsåatte. Dock skapar dom inga jättechanser trots sitt stora bollinnehav. Men efter cirka tjugo minuter så hittar man fram via högerkanten och slår ett lågt flackt inlägg mot straffpunkten där en Boman står helt fri, och får tid att vända upp, för att sen gå på skott. Som tur är dyker en täckande Bajare upp i sista sekund och räddar bollen ut till en resultatlös hörna. Men riktigt nära 2-0 där.

Strax därefter slår Albaek en briljant krossboll till högerbacken Salomonsson, som Boo-Wiklander helt missar att rensa bort i luften och Salomonsson kommer fram från kanten och drar till ett skott som Ögmundur styr ut, utan att den studsar på någon av de attackerande Göteborgare, eller försvarande Bajare för den delen. I mitten på första halvlek så har Göteborg visat prov på bra kantspel där man slår en hel del fina krossbollar till rädd adress. Och på så sätt skapat lite halvfarliga chanser.

Bajen har några minuter mot slutet av första halvlek där Alex ser att Melker sticker i djupet och slår en fin djupledspassning. Den blir dock lite för hårt slagen, samtidigt som Alvbåge i målet läser spelet bra och kommer ut bra utanför straffområdet och rensar bort bollen. Men denna halvlek liknar den som utspelade sig i Kalmar i förra bortamatchen. Man förstår inte varför det kan se så dåligt ut, för att sen se så mycket bättre ut.

För ja det såg faktiskt mycket bättre ut i inledningen av andra halvlek, i alla fall om man jämför med den första halvleken. Bajen visade att man ville framåt som man ju var tvungna att göra. man kommer främst fram på högerkanten där Smarason huserar. Dock känns det lite för ofarligt i sista tredjedelen. Men det syns dock att Bajen mer och mer tar över matchbilden.

Bland annat så tar Smarason ner en krossboll och ser att Israelsson kommer och möter, han slår en passning och sticker sedan i djupet direkt, Israelsson är inte sen att uppfatta det och slår en passning direkt. Smarason får bollen igen och slår sedan in den lågt till Alex som är sånär på att snubbla in bollen men Bajen har inte direkt någon flyt med sig i denna tunga period. Då kanske Alex hade snubblat in bollen i mål istället.

I anfallet efter så tar Smarason återigen emot en passning, avancerar sen några meter. Istället för att slå ett flackt inlägg mot bortre där det fanns bra alternativ, eller att passa en helt fristående Alex precis vid straffområdeslinjen, så drar han på ett skott från dålig vinkel typ 40 meter från mål. Ibland undrar man vad det är för fel på spelarnas beslutsfattanden. Obegripligt egentligen.

Allt eftersom mattas dock Bajens spel av och Göteborg kommer åter in i matchen. Vilket dom säkert tackar för. man anfaller nämligen på högerkanten, där det till slut kommer ett inlägg och inne i boxen är det kamp mellan Saetra och Boman, där den sistnämnde går vinnande ur striden och lyckas på något konstigt sätt, axla in bollen i krysset. Lite typiskt Bajen just i detta nu. Istället för att snubbla in bollen i ett tidigare skede, så lyckas Göteborg istället att axla in bollen. 2-0 var ett faktum vilket kändes rättvist på något sätt.

Nu var Bajen tvungna att göra minst 2 mål, och man chansar såklart lite. Vilket gör att Göteborg kan ställa om och såra Bajen på så sätt. Och visst får man flera lägen att sätta spiken i kistan och göra 3-0. Bland annat så blir högerbacken Salomonsson lite egoistisk och skjuter i ett läge där han enkelt kunde spelat snett inåt bakåt och där vi säkerligen hade haft 3-0. Men inget mål blev det och istället så slår Torsteinbö en fin passning till Melker på högerkanten, som i sin tur slår ett välplacerat inlägg till Birkir som verkade sugen på att göra mål. och mycket riktigt fick han också göra det när han kommer upp ensam och bara kan styra in det fina inlägget av Melker och med 6 minuter kvar inklusive tilläggstid så står det nu 2-1 och vi har match igen.

Det blev dock inte så mycket match. Bajen hade absolut ingenting att säga till om de sista minuterna. Kennedy hann dock att slå bort en frispark i bra inläggsläge och har sedan en boll på mittplan där man normalt sett bara ska slå en långboll in i straffområdet där man nu har en del folk, men han slår en svår passning inåt i banan och Göteborg nosar till sig bollen och ställer om och tiden rinner ut. Göteborg vinner välförtjänt med 2-1, men det skulle nog snarare vara 3-0.


Bäst i Bajen låter jag vara osagt. Det var inte många som var bra. Första halvlek var alla i stort sett usla. Och i andra var det jämnt skägg på en del som var helt okej.

Nu väntar en riktig ångestmatch hemma mot Gefle på söndag och då ska alla dit för att stötta Bajen, inga ursäkter!

Göteborg – Hammarby 2-1
1-0 Martin Smedberg-Dalence (7 min)
2-0 Mikael Boman (67 min)
2-1 Birkir Már Sævarsson (87 min)

Publik: 13 209

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla