Många hade angjort Kanalen för att se Hammarbys damer leka sänka skepp med Älta i länsderbyt. Men det blev en stormig match, trots 95/5 i spelövertag för Bajen. Domaren blåste de grönvita på ett mål och Sankt Anna gick i sank, 1-1. 

Nära 700 personer kom till Kanalplan denna vackra försommarkväll. Det var ett stort stöd på läktarna. Mycket sång, av såväl luttrade som supportrar som betydligt yngre. Växelsången mellan Sollentunas fotbollstjejer i 9-års ålderns och Klanens äldre strupar är supporterkultur när den är som vackrast. Bamsingarna hade dukat upp med ett bord, och jag lämnade det med säsongskort för Hammarby Hockey (som i år även startar ett damlag).

Det började förhållandevis jämnt, fram till första målet. Tyvärr i fel mål. Älta fick en hörna. I tumultet framför buren åkte bollen runt som en flipperkula, till sist hamnade den i nätet.

Resten av matchen var en fullkomlig drabbning från Bajens sida. Planen liknade ett stormigt hav där Hammarbys armada tryckte på för seger. Lagkapten Olga Ekblom – ständigt denna ”Snowy” – styrde skutan väl och mörsade in 1-1 precis innan halvtid.

Andra halvlek utvecklades till ett spelövertag som hette duga. Närmast 95/5 till de grönvita. Anna Oscarsson gör återigen en enastående match. Hon bryter fram, är snabb, har styrkan, tekniken, spelförståelsen. Men i slutet av matchen viker sig foten. Anna skriker till. Ett avgrundvrål. Av smärta.

Arenan blev helt tyst. Publikens tystnad, vindens tystnad, medspelarnas tystnad, allt gjorde ont. Men ondast hade Anna själv. Hon kved på konstgräset, sänkt. Högerkanten var en skärgård där hon under hela matchen kryssat sig igenom Ältas grund och grynnor med vind i seglen, men nu låg hon här närmast som ett vrak, till sist bars hon ut på bår.

Sankt Annas skärgård tillhör några av Sveriges vackraste farvatten, Sankt Anna tillhör Elitettans vackrast spelande fotbollsskutor. Vi hoppas att hon tas väl omhand på närmaste varv och renoveras på bästa vis.

Bajen tryckte på och Älta radade upp ett handbollsförsvar. Anfall på anfall. Till sist fick Julia Zigotti Olme in bollen. Mål dömdes. Men domaren blåste Bajen på målet och ändrade sig. Hur ofta händer det? Jag stod nära situationen och såg inget ruff. Nåväl, domaren dömer. Punkt. Men ändå. Märkligt.

När detta skrivs är Bajen serieledare. Nu tar vi nya tag, vi hejar fram de grönvita mot Gefle på söndag. Sen ses vi på nästa hemmamatch på Kanalen/Zinken.

@kaptensvea