Att en seger var det enda som gällde var nog de flesta ense om. Och när Israelsson åkte i backen efter 2 minuter i en tuff luftduell och tvingades utgå, ja då hade motgången redan börjat. När Falkenberg sedan gjorde 0-1, 0-2 och 0-3 på de mesta tafatta försvarsingripandena på år och dar, ja då var det tack och hej. Det hjälper liksom inte att Bajen sedan hämtar upp till 3-3 och hade bud på 4-3. Allt utom 3 poäng mot ett sopgäng är rena rama bedrövelsen. Ja det finns inte mycket som det går att glädjas över just nu i Bajenland.

Ja det började som sagt inte roligt när Erik Israelsson åker i backen efter en tuff nickduell och blir liggandes. Dock reser han sig upp på egen hand och går raka vägen till omklädningsrummet. Imad Khalili får komma in istället. Och första kvarten ser helt okej ut där vi äger mycket av bollen utan att de riktigt heta lägena. Istället skulle Falkenberg i sitt första anfall, typ, vara riktigt nära 0-1 efter att man fått in ett inlägg från högerkanten men att Birkir får en tå på bollen innan Falkenbergare får det. Nära självmål dock men bollen går ut till en resultatlös hörna.

Det hinner gå några minuter och Falkenberg gör chockartat 0-1 efter en en frispark där Magyar nickar ner till Falkenbergare som smäller till direkt vid först stolpen och så var det igång alltså, detta individuella bedrövliga försvarsspelet. Hur kan Magyar bara nicka ner den så enkelt till en helt fristående Falkenbergare. Och hur kan Ögmundur sedan inte täcka först stolpen så som man ska när det är en snäv vinkel för han som ska skjuta? Bollen går precis intill stolpen och allt ser alldeles för enkelt ut.

Sedan så börjar chipp- och inläggsfesten för Bajens del. Nannes spelfilosofi med tempostark fotboll, hög press och kombinationsspel fanns inte på världskartan en dag som denna. Det var inlägg från vänsterkanten och från högerkanten till, icke starka, huvudspelare. Den bästa hade ju åkt i backen efter 2 minuter och tvingades byta. Och kort därefter kom så även 0-2. Det kom ett inlägg från högerkanten som visserligen nickades bort från straffområdet men inte bättre än att den landade hos en falkenbergare som kunde frispela en medspelare till höger i straffområdet där högerbacken hade letat sig in och som sedan sköt mot bortre stolpen, och fick se den segla in utan några som helst problem. Känns bara för enkelt återigen. Ingen press överhuvudtaget på någon spelare. Och gamnackarna började synas på sina håll.

Och som om inte det vore nog bara några minuter efter det kom så även 0-3 när en det kommer en långboll från från defensivt straffområde och en Falkenbergare rinner igenom, helt oattackerad, mellan flera försvarare i Bajen och kan enkelt skjuta in bollen i mål bakom en uppgiven målvakt i Ögmundur. Maken till nonchalant försvarsspel och att inte Nanne eller någon på plan ens reagerar utan ser mest bara uppgivna ut.

Halvleken börja lida mot sitt slut och man ligger under med 0-3, då rivs Romulo ner precis utanför straffområdet i ett perfekt läge för Kennedy. Som inte gör någon besviken utan curlar bollen över muren och till en reducering för Bajen, 1-3 i 45e minuten. Det skulle bli tre övertidsminuter på grund av skadan på Israelsson. Det tackade inbytte Khalili när han fick en passning i djupet av Kennedy och lobbade över målvakten för att sen nicka in den i mål, där det endast var en försvarare kvar som testade vingarna som målvakt för en stund. Men mål blev det och gult kort på försvararen för hands. 2-3 i halvtid kändes som något från ovan.

Och visst såg man att spelarna ändå hade gett det hela ett försök inledningsvis på den andra halvleken. Dom såg taggade ut direkt och var nära att få ett friläge direkt och bara minuterna efter tog Khalili hand om bollen och hade spelförståelse när han såg att målvakten var långt ut. Han drog på ett långskott från 50 meter där målvakten var helt chanslös men fick tyvärr se den går precis över ribban. Minuterna efter det var det nära återigen, även denna gång var det Khalili som skulle få läget. Romulo ser att Khalili springer i djupled, men det är trångt om utrymme att slå bollen så han gör en lobb över försvararna istället som Khalili tar ner den på bröstet och får en yttersida på bollen men målvakten i Falkenberg hinner ut bra och räddar det riktigt fina läget.

Sedan skulle Falkenberg få en bra chans efter att försvaret agerat bedrövligt återigen, men Hakeem Araba kommer kanske i ett lite för snävt läge för att Ögmundur ska släppa in det skottet. Men faktum kvarstår. Han får alltså rinna igenom alldeles för enkelt och samtliga tittar boll och så har dom ett fritt läge. I anfallet efter har Bajen en hörna på vänstersida, där Khalili slår en kort sådan till Kennedy som står några meter ifrån, alla förväntar sig ett inlägg från Kennedy men han drar till med ett skott mot första krysset där målvakten precis hinner få upp en hand och rädda till en ny hörna.

Efter timmen spelad får man en ytterligare hörna som dock rensas undan. Men Magyar som siste man får bollen tar några steg framåt och drar på ett skott från typ 30 meter, som touchar en falkenbergare på vägen, och seglar in i mål via stolpen. Bajen har kvitterat till 3-3 i en rätt sjuk match. Och nu när man trodde dom skulle gå för 4-3, får man istället se ett ganska så slutkört Bajen överlag. Falkenberg backar hem och vill inte gå hem tomhänta härifrån. Bajen håller i bollen bra, men det är absolut noll rörelse i anfallsväg. Till slut kommer det något felbeslut och Falkenberg kan kontra, utan att riktigt få det där riktiga omställningsläget då de offensiva spelarna blir rätt ensamma längst fram.

Bajen har några nästan-lägen där man kommer runt på kanten, men där inspelen snett inåt bakåt inte når fram till en medspelare utan till falkenbergare gång på gång. Och även Bajen blir rätt få i de offensiva anfallen då mittfältarna inte orkar fylla på eftersom man är helt slutkörda i princip. Khalili skulle väl ändå få den sista riktiga chansen i matchen när inbytte Lidberg kommer runt på vänsterkanten, spelar till en fri Khalili snett bakåt, men vänsterfotad som han är kan han inte curla in den utan går mer på kraft och skottet går utanför. En högerskytt där och det kunde blivit riktigt farligt. Matchen är utöver den chansen ganska händelsefattig sista kvarten från båda håll och domaren kan till slut blåsa av matchen som slutar 3-3.


Bäst i Bajen får jag ge Kennedy som offensivt ändå visade kvalité. Krönte det med ett fint frisparksmål. Även Khalili visade sig från en positiv sida idag. Kunde och borde kanske gjort ytterligare 1 mål men men. Sämst i Bajen är återigen försvarsspelet inklusive Nanne och Jingblad…

Hammarby – Falkenberg 3-3
0-1 Jesper Karlsson (16 min)
0-2 Rasmus Sjöstedt (28 min)
0-3 Jesper Karlsson (34 min)
1-3 Kennedy Bakircioglü (45 min)
2-3 Imad Khalili (45+3 min)
3-3 Richard Magyar (62 min)

Publik: 18 119

 

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla