Det svänger om Bajen, som den gamla klyschan säger. Men inget stämmer just nu bättre in på mitt älskade Hammarby. Med sju omgångar spelade har det sannerligen blandats och getts – derbyvinst, hemmabesvikelser, oanade målgörare, hållkäftensur förlust och domare som, ptja inte gör sitt jobb. Det svänger ganska friskt, dock inte bara med en bitter underton. Snarare tycker jag mig se ett växande frö i Bajen som har något annat att komma med i år. Något för andra lag att inte underskatta. Något för oss supportrar att uppskatta. Och trots att jag fortfarande är arg och besviken efter tappet i Jämtland, vill jag dela med mig av vad det är för frö jag ser växa i Bajen.

Sist du hörde något från mig var det en månad kvar till premiär och jag gick som mest runt och kände mig nervös och osäker inför säsongen. Med en nästintill nykomponerad trupp, nya tränare, nytt spelsätt och nya spelare är det mycket som ska klaffa för att en säsong ska skörda bättre resultat än åren innan med Nanne. Och det måste ju ändå någonstans vara kravet när man väljer att genomföra den här typen av förändring. Och vi vet alla som varit med länge att det inte är en lätt uppgift, men en uppgift man lagt i händerna på vår danske tränare Jakob Michelsen. En tränare vi på förhand fått stora förväntningar på, inte minst med ryktet som sig som ett taktiskt ess.

Det har redan hunnit spelats sju omgångar och mycket har redan hänt. Så mycket att jag inte varken hunnit eller kunnat formulera mina tankar kring det Bajen vi ser formera sig just nu. Det har som sagt svängt en del om Bajen, liksom tidigare säsonger tänker kanske du. Men jag tycker mig se en stor skillnad redan trots allt. På en kort tid tycker jag att Michelsen har analyserat våra spelare, med dess styrkor och svagheter, och börjat bygga laget bakifrån och fram. Taktiskt, metodiskt och framförallt pedagogiskt. Helt plötsligt börjar defensiven se riktigt disciplinerad ut, som ju tidigare gav mycket att önska. Framförallt kul är det att se att samarbetet mellan Aidoo och Magyar ser riktigt samstämmigt ut och tillsammans med våra ytterbackar lyckas vi bryta ner motståndarnas offensiv i bra mycket större grad än vi sett innan. Men mycket handlar också om att inte ligga med en för hög press, som vi ju gjorde i många matcher förra säsongen. Det gav motståndarna stora ytor och många kontringslägen, vilket vi förlorade mycket poäng på. Med Michelsens bygge bakifrån och fram lyckas vi täppa till ytor och på så vis kunna spela oss framåt i banan.

En annan stor förändring jag sett är i dagens Bajen är en skillnad i attityden under spel. Det vi gjort bra tidigare år i exempelvis derbyn var att vi plockade fram en extra växel och lyckades kriga oss till vinst. Den extra växeln tycker jag att Michelsen och spelarna visar i större grad under matcherna i år och det är något som åtminstonde jag uppskattar. Att veta att vi har den växeln i oss, men att inte få spelarna att plocka fram den är oerhört frustrerande från sidan av planen. Så när man nu ser att de försöker kriga, kämpa, går för andrabollar och hjälper varandra i första och andralägen gör mig otroligt glad och positiv. Inställningen och attityden kan hjälpa oss mer än vad man kanske kan tro.

Vi har under dessa sju omgångar spelat disciplinerat och taktiskt på bortaplan, men samtidigt fegat ur på hemmaplan och verkligen inte imponerat. Vi har spelat på ett sätt som långt ifrån wow:ar en, med långa bollar från backlinje upp till topp i hopp om en mottagare. Men ibland lyckats spela sofistikerat och vältajmat att det har gett oss oväntad utdelning. Vi har som sagt blandat och gett, i sann Paulsen-anda. Men det ÄR ett taktiskt skickligare Bajen i år till skillnad från tidigare. Michelsen har dessutom bara börjat. Kan vi ge honom lite mer tid, se framstegen vi gör längs vägen och se möjligheterna som ligger framför oss så tror jag att det kommer vara värt väntan. Tänk bara utdelningen vi skulle kunna skörda om vi kan snärja en bolltörstande lekkamrat till Hamad och Junior? Det väntar jag gärna lite extra på.

Jag tycker modet Michelsen visar är bra för oss. Han är inte sentimental. Han har inga problem att bänka en spelare, även om han heter Kennedy. Han vill oss väl, han vill oss uppåt och jag tror vi bara börjat se vad han kan göra för oss.

Så, med sju omgångar spelade. Och trots en jävligt bitter smak i munnen från matchen mot de där norrlänningarna så försöker jag åtminstone leverera min bit till den positiva säsongen 2017. Må den bli långvarig och skön! Och må den överraska många.

Forza!

Bild: Peter Jonson