Det kunde inte börjat bättre när Hamad gör både 1-0 och 2-0 efter tio minuter, därefter kan man spela helt utan press halvleken ut. Borde dessutom gjort fler mål men det såg stabilt ut helt klart. Något som det inte gjorde i början av andra halvlek där man var under press. När man till slut rett ut den värsta stormen så får Halmstad in en boll i slutet på ett för enkelt sett och slutminuterna blir onödigt stressigt men Bajen lyckas hålla ut och ta tre poäng, dock tre dyrköpta poäng då Hamad och Persson utgick pga skador.

Bajen visar direkt från start att man vill ta kommandot vilket känns helt rätt med tanke på hur att vi i grunden är ett bättre lag än Halmstad. Det var också nära att bli mål bara efter två minuter när Birkir får en boll i djupled bakom backlinjen och när han kommer in i straffområdet ska han bara slå den mot Paulsen som springer mot bortre stolpen, men Birkir drämmer till mer på kraft än precision och bollen på målvakten. Kanske var det tänkt som ett skott i och för sig men såklart ska Paulsen ha bollen i det läget. Men bara minuterna efter skulle dock 1-0 komma när Paulsen nickskarvar en långboll från backlinjen, till en Hamad som springer i djupet. Backen i Halmstad slänger sig och försöker rensa men missar bollen helt och Hamad hinner få en tå på bollen precis innan den utrusande målvakten kommer dit och får sen se bollen rulla in vid bortre stolpen. 1-0 Hammarby alltså.

Bara några minuter efter det skulle även 2-0 komma där Bajen får en omställning. Romulo tar emot bollen vid mittlinjen, avancerar några meter och passar den vidare till Solheim som kommer på sin vänsterkant, som i sin tur vänder upp med bollen och slår en lång krossboll till Paulsen vid bortre delen av straffområdet. Och som alltid så vinner Paulsen sin höjdduell och kan utan några problem nicka ner bollen till Hamad som bara står och väntar på bollen. Hamad tar sedan ner bollen på bröstet och drämmer till på halvvolleyn och får se bollen smita in vid den främsta stolpen, riktigt klassmål måste man säga.

Detta är en konstig match på en svårspelad plan som flera sagt. Inget av lagen får till något spel alls, men ändå är det Bajen som är det lag som är hetast i första halvlek. Man kommer nämligen till flera omställningar. Bland annat så får Romulo en djupledsboll att jobba på efter ungefär halvtimmen spelad. Som dock ser ut att rinna ut i sanden när försvararen i Halmstad bara ska täcka ut bollen till inspark. Han missbedömer dock bollens fart vilket Romulo snabbt upptäcker och smiter förbi på utsidan av försvararen och avancerar sen in i straffområdet där han slår en passning snett inåt bakåt till Paulsen som är helt allena och ska bara raka in bollen från bara någon meter från målet, men får på en sagolik felträff och bollen är på väg tillbaka till Stockholm, typ. Där ska såklart Paulsen bara göra mål kan man tycka, i alla fall få den inom ramen.

Det dröjer inte länge förrän nästa omställning kommer där tvåmålsskytten Hamad kommer förbi en försvarare på högerkanten och har en hel åker att springa på. Han ser att Romulo finns med, men att det är en back emellan som försvårar det hela. Det naturliga hade varit ifall Romulo gått mot mål och Hamad kunde slå en passning bakom försvararen, istället väntar Romulo in passningen som gör att Hamad blir tvungen att slå den framför och resten av försvararna hinner ifatt och kan stressa fram ett avslut för Romulo, ett avslut som går över. Bara någon minut senare får Halmstad sin bästa målchans i matchen när Hamad tappar boll vid mittlinjen och där den vindsnabbe Alho får en djupledsboll och kan sen dra till med ett skott som Ögmundur räddar till hörna. Ett skott som känns lurigt då Ögmundur, kanske förväntar sig ett inlägg, och går nåt steg till höger men får sen göra en konsträddning istä’llet.

Halmstad har några halvlägen i slutet av första halvlek, men det är ändå Bajen som har ytterligare en fin målchans när man har en hörna från höger som Hamad slår, och där Paulsen dyker upp och nickar den mot bortre där den träffar insida stolpe och som Smarason sedan kan peta in i mål, men dock solklar offside och vi går till halvtidsvila med stabila 2-0 med bud på både 3-0 och 4-0. Värt att notera att Persson tvingades utgå strax innan paus pga en skada i foten.

Lika stabil som första halvlek var, lika ostabil är början av andra halvlek där Halmstad känns farliga och sätter press direkt. Dom har väl inget annat val såklart, men det är ändå vi som leder matchen med 2-0 och varför bli sönderstressade som vi faktiskt blir. Men hur som helst så skapar väl inte Halmstad några direkt heta målchanser men det hela känns onödigt. Samtidigt byter man ut Romulo och Hamad efter timmen spelad, Hamad utbytt pga skada och högst osäker till Malmö på onsdag. Dibba och Torsteinbö ersätter. Båda är inblandade i en farlig omställning inte lågt efter att båda kommit in. Paulsen har nämligen bollen och slår den till Dibba som tar emot och ser att Torsteinbö kommer helt fri till vänster, men väljer istället att skjuta direkt, någon meter utanför. Men undra om inte det bästa hade varit att passa till Torsteinbö där. Nåväl, lätt att vara efterklok.

Matchen rullar på och tiden går. Den där Halmstadspressen har markant mattats ut och det är istället mycket närkamper och spel på mittplan just nu. Det ser inte lika stressigt ut som i början av halvleken, ändå har Bajen svårt att komma in i matchen på allvar igen. Men tempot blir allt sämre och matchuret har hunnit upp till minut 86. Där Halmstad får göra ett väldigt billigt mål. För det första så är det ingen som är tillräckligt aggressiv när målskytten Kinoshita kan vandra utanför straff området helt ostört, för att sedan skjuta bollen mot första stolpen. Ett väldigt löst skott som Ögmundur borde ta alla dagar i veckan, men väljer istället att chansa ifall skottet går i motsatt riktning och hinner därför inte ner. Skulle inte kalla det för målvaktstavla men det är dock för dåligt agerat av Ömmi där.

Nu blir det återigen sådär nervigt och stressigt som man enkelt kunde undvikit genom att göra mål på sina chanser eller vara mer noggrann i försvarsspelet. Halmstad har nu fått ny energi och börjat mata mycket inläggsbollar. Nu kanske man är lite väl nervös eftersom Halmstad egentligen inte skapar några farliga chanser i slutet, förutom ett läge som vinkas av för offside men som visade sig vara felaktigt, men skottet gick dock utanför så spelade väl mindre roll. Bajen kan till slut hålla ut och ta en mycket viktig seger. En dyrköpt seger som sagt, med både Persson och Hamad utbytta pga skador, plus att Birkir fick ett gult kort i andra halvlek och är avstängd mot Malmö på onsdag. Men tre poäng är alltid tre poäng!


Bäst i Bajen är tveklöst Hamad med sina två mål, hoppas hoppas det inte är något allvarligt med skadan och att han är med så snart som möjligt. Men även Paulsen var bra med sina två assist och mittbacksparet Magyar/Degerlund hur stabila som helst.

Halmstad – Hammarby 1-2
0-1 Jiloan Hamad (7 min)
0-2 Jiloan Hamad (11 min)
1-2 Kosuke Kinoshita (86 min)
Publik: 5201

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla