Peter Murling – med förflutet som sportjournalist – är ny skribent hos oss på Bara Bajen. Peter har tidigare skrivit för Hammarby officiella hemsida, varit webbredaktör för Hammarby Bandy under åren 2005-2011, och även varit gästkrönikör på Svenska Fans.

Peter ger här sin syn på förväntningarna och hur man skall formera laget inför säsongens första derby mot Brommapojkarna. Tankarna kring Muamer Tanković, som det ibland ställs orimliga krav på från supportrarna.

Vi på Bara Bajen hälsar Peter varmt välkommen och ser fram emot hans alster!!!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Under försäsongen var det många supportrar som vädrade missnöje på sociala medier och var rädda för att årets säsong inte skulle få det utfallet som sportchefen Jesper Jansson och vissa spelare hade som mål. Nu har det bara spelats 180 minuter av säsongens 2700 spelminuter plus övertid. Stabil seger över Sirius följdes upp av en ny stabil insats mot Blåvitt. Laget hade mycket bollinnehav och vågade spela. Övertidsmål och Jiloan Hamad som matchhjälte på nytt.

Rättvist eller ej, men hur många gånger har Hammarby fått ett mål i fel bur i slutminuten. Tänker på förra årets hemmamatch mot Häcken.

Utan att höja förväntningarna på laget, så har inte laget överraskat de två inledande omgångarna. Personligen hade jag räknat med sex poäng efter två matcher med tanke på den orutinerade allsvenska truppen Blåvitt har och de behöver tid för att deras ny spelsätt 3-4-3 skall sätta sig.

Det positiva nu är att laget tagit två raka segrar, något som inte inträffade i fjol. Kanske kan segerraden utökas till tre på måndagskvällen. Svaret får vi 20.45.

Säsongens första derby
Nu väntar Brommapojkarna i årets första derby. För två år sedan spelade laget i division 1, i fjol var de ett topplag i Superettan under Olofs Mellbergs ledning. Nu är Olof borta och flera tongivande borta. T ex Imad Kahili som återvänt och blivit pånyttfödd i Hammarby under Stefan Billborns ledning.

Flera experter menar att BP är två klasser sämre än förra säsongen, då laget förlorat flera spelare till AIK, Djurgården och Hammarby. Många försöker att leka coacher och har åsikter om laguttagningar och om olika spelare, och visst är det roligt att tycka till om olika saker. Bara det inte går till personangrepp mot ledare och spelare.

Höga krav på Tanković
En som väckt mycket diskussioner kring är förra årets nyförvärv Muamer Tanković. Ibland känns det som många supportrar har ett orimligt krav på honom och ser honom som en målskytt av högsta varumärke.

Vilka förväntningar kan man ha på Muamer?

Först och främst är Muamer bara 23 år gamma,l och det känns som förväntningarna blir högre om man återvänder hem från gränsen utanför 046. Muamer är ingen uttalad målskytt.
Under en säsong och tre framträdande i Fulham i Championship noterades han inte för något mål eller assist. Flytten till AZ Alkmaar blev mer lyckad åren därpå. Han fick speltid i 58 matcher och gjorde 10 mål och 7 assist. Under sin korta karriär på seniornivå har han gjort totalt 11 mål och 19 assist. Muamer är ingen målspruta i klass, men en arbetsmyra och en kreativ spelare på mittfältet, som gör mycket nytta för laget både defensivt och offensivt och är en tekniker som kan öppna motståndarnas försvar.

Bollskickliga mittfältare
Ibland kommer han till läge framför målet, t ex friläget mot Sirius i slutminuten och med lite flyt och lite mer portion självförtroende hade det blivit mål. Självförtroendet kommer att öka i takt med speltid och det var länge sedan vi hade ett sådant tekniskt mittfält som vi har i dag. Hamad, Tanković, Khalili, Zengin, Junior och Asaad är bollskickliga och kan spela sig ur svåra situationer i stället för att bara sparka bort bollen (ge bort bollen).

Förväntar mig att Stefan roterar laget
Nu väntar tre matcher på sju dagar och vi kan räkna med att Stefan kommer att rotera på olika positioner och även värdera vilka spelare som behövs bäst i rätt match. Nu väntar Brommapojkarna, IFK Norrköping och BK Häcken.

Serge har en handledsfraktur och kan spela enligt läkarna, men kanske är de viktigare att han spelar på torsdag mot IFK Norrköping och på Bravida Arena på söndag.

Läge att lufta Gerson Koffie
Kanske är det läge för Kennedy Bakirciuglû att få leda ut sitt lag med kaptensbindeln på Tele2 Arena eller varför inte låta Gershon Koffie få presentera sig för hemmapubliken. I MLS-ligan var han en uppskattad spelare och ibland ovärderlig för sitt lag New England Revoultion och Vancouver Whiteclaps. Han har över 180 a-lagsmatcher på meritlistan och MLS-ligan rankas högre än allsvenskan. Kanske förtjänar han ett få spela och visa upp sig. Annars är frågan varför Hammarby behåller Koffie om han ligger långt ner i rankingen för mittfältarna. Han bör i alla fall få en plats på bänken.

Förväntar mig en publiksiffra på 25 000
När detta skrivs fredag eftermiddag har cirka 19 300 biljetter sålt och jag tycker att en publiksiffra mindre än 25 000 är dåligt. I dag fick vi också besked att Erkan Zengin äntligen är spelklar. Räkna med att han startar från start.

Vilken startelva kan vi förvänta? För att hela truppen skall må bra och alla lagharmonin fortsätter är det viktigt att fler spelare får chansen från start.

Johan Wiland lär vakta målet på nytt och det känns tryggt att ha Sveriges bästa målvakt mellan stolparna.

Simon Sandberg har blandat och gett på högerkanten. Han kändes inte lika stabil på högerkanten mot Blåvitt och Mats Solheim bör få chansen att spela sina första minuter i årets allsvenska.

Säsongsdebut för Degerlund eller Fenger
David Fällman har varit skadebenägen under träningsmatcherna och spelat två matcher från start. Det är bättre att han står över och att Marcus Degerlund eller Mads Fenger får chansen att bilda mittbackslås med Björn Paulsen.

Vem får starta i vänsterkorridorren. Borges lär få nytt förtroende, men varför inte testa Marcus Degerlund i den positionen.

Det var länge sedan Hammarby hade lyxproblem med A-lagstruppen att man kan vila stjärnor för att få dem tillbaka i spel vid rätt läge. Tidigare har comebackerna stressats fram och det har inte alltid slutat lyckligt.

Som offensiva krafter hoppas jag att Hamad kliver in i mitten och jag hoppas att Erkan och Sander får spela på varsin kant från start. Framåt lär Nicola Djurdjic få nytt förtroende och jag tror det spelet passar honom bra.

En matchbild som passar Kennedy
Matchen mot BP lär bli en match med mycket bollinnehav och ett bortalag som backar hem, satsar på snabba kontringar. En matchbild som lär passa Kennedy perfekt, när han backar hem som libero och fördelar bollarna och hittar öppningar bakom BP:s försvar. Troligtvis startar även Jeppe Andersen.

Ett BP som är försvagat från i fjol. Flera experter att deras lag var slagkraftigare i fjol. Flera av deras bästa nyckelspelare finns inte kvar i laget. Senast överraskade BP favorittippade Häcken genom att vinna med 2-0. Svårt att säga var dagens BP står. Häcken hade två spelare utvisade de senaste 25 minuterna.

Visst är det roligt att vi i Hammarby för en gång skull har lyxproblem på bänken, att vi kan låta nyckelspelarna vila en match. När kunde vi det senast?

Vi ses på Nya Söderstadion imorgon (måndag 16 april) kl. 19.

Trolig startelva:
Johan Wiland – Mats Solheim, Björn Paulsen, Mads Fenger, Neto Borges – Kennedy Bakircioglu, Jeppe – Hamad, Zengin, Svendsen – Djordjic.
Bänken: Lekström, Degerlund, Serge-Junior, Pa Dibba, Smarason, Koffie, Tanković,

//Peter Murling

Foto: Peter Jonsson