I kväll är det äntligen dags för en riktig värdemätare då vi får ett första besked hur stark årets trupp är.
IFK Norrköping kommer med att stjärnfyllt lag. Kalle Holmberg, Linus Wahlqvist, Daniel Moberg Karlsson, Jordan Larsson är bara några spelare som vi ställs mot.
Hammarby ställer upp med ännu fler stjärnor. Jiloan Hamad, Erkan Zengin, Maumer Tankovic, Imad Kahlii, Johan Wiland, Kennedy Bakircioglû, Nikolaj Djurdjic är några spelare som skall se till att samtliga poäng stannar kvar på Nya Söderstadion och att Bajen tar fjärde raka segern.
– Vi måste ligga kvar och spela kompakt, fortsätta styra matchen och ha boll. Hemmaplan och underbart stöd. Vi kommer behöva våra supportrar mer än någonsin, säger Jiloan Hamad till HTV.

Jämnt toppmöte
Statistiskt är toppmötet mot IFK Norrköping mycket jämnt, enligt sajten 1X2.se.
Lagen har mötts 33 gånger och Södermalmslaget har spelat 17 hemmamatcher och statistiken är 7-7-3. Under de tre senaste matcherna i allsvenskan har IFK Norrköping tagit åtta poäng av nio. Båda lagen har gjort 51 mål, men Hammarby har släppt in två mål fler.
Med andra ord upplagt för en rysare som borde locka minst 25 000 åskådare eller mer. Just nu har det sålts cirka 21 600 biljetter,  men den siffran lär öka under dagen.

En som imponerade i segermatchen var Imad Khalili och tränaren Stefan Billborn är nöjd med hans insats.
Du var Imad assisterande tränare i fjol. Trodde du på den förvandlingen?
– Nej, vet inte vad jag trodde, men man ser på träningarna vilka kvaliteter Imad har. Så som jag vill laget skall spela trodde jag det skulle passa Imad bra, för han har de kvaliteter som jag uppskattar. All ”creed” till teamet som jobbat mentalt med honom för att komma tillbaka efter den hårda tid han haft. Han  kommer bli ännu bättre, säger Stefan Billborn vilket tyder på att Imad Khalili börjar från start mot IFK Norrköping.

Zengin inte redo för 90 minuter
Först väntar 90 minuter hård  match mot Östgötalaget. Tre dagar senare är det avspark på Bravida Arena i Göteborg och motståndarna BK Häcken.
– Till matchen mot Brommapojkarna senast hade vi en vecka att förberedda oss. Det lag vi ställde upp på benen då trodde jag skulle vara bäst. Nu kommer det säkert bli en del  ändringar mot Norrköping.  Simon Sandberg skulle ha spelat men hade en känning i låret och vi tyckte det var bäst att han vilade, berättar Stefan till HTV.
Frågan är om vi får se Zengin från start?
– Erkan är inte redo för 90 minuter. Han har gjort debuten. Mads Fenger  har problem med en muskel. En klassisk skada. Sista skotten på träning och då inträffade det. Vi backar bandet lite. Han tränar med övriga och tränade till och med extra inför matchen mot BP. Han är snart spelklar.
Stefan tillägger:
– Det är ett priveligium att hålla alla varma och jag kommunicerar med spelarna hela tiden. De vet att det känner sig sedda så det är bara positivt. Så länge vi vinner är det inte svårt att ha bra spelare på bänken. Jag tror de flesta accepterar att sitta på bänken när vi vinner. Vi spelar med det bästa laget jag tror på och så länge spelarna tror att jag tycker att det är det bästa laget som spelar är det inget problem

Imad vill briljera mot IFK
En spelare som imponerade i måndagskväll var Imad Kahili  som ser fram mot kvällens match. En klubb han tidigare representerat.
– Det är kul att spela matcher, men också tufft,så det gäller att återhämta sig mycket. Det är perfekt att få en match till när man tagit tre poäng. Mycket tufft motstånd men det skall vara tufft att komma hit säger Imad Kahili.

Även assisterande tränaren Joacim Björklund ser fram mot matchen  och det lär bli rotationer i startelvan.
– Det är många som vill vara med och spela och det är roligt att vi har en konkurrens. En sådan här vecka måste vi rotera och det har vi i bakhuvudet.

Sandberg, Fenger och Smarson saknas
När matchtruppen släpptes under onsdagskvällen, så saknades Simon Sandberg i truppen samt Arnor Smarason.

IFK Norrköping kommer med en mycket vass anfallskvartett. Bajen-försvaret får jobba hårt om de skall lyckas få Jordan  Larsson, Kalle Holmberg, Alexander Jakobsen och David Karlsson Moberg att lämna planen mållösa.
En som har stor respekt för Hammarby är landslagsanfallaren Karl Holmberg.
– Absolut, de har många bra spelare på många positioner. Det gäller att vi är vaksamma. Khalili var jättebra senast och ”Jille” har verkligen vaknat, säger han till fotbolldirekt.

Även IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson ser fram mot matchen.
–Det är hela tiden en balansgång mellan spelare som är ambitiösa och vill bli bättre men som också måste fokusera på att ha full kraft ikväll. Det finns inga problem med att spelare inte vill göra jobbet, oftast är bekymret att de vill göra jobbet lite för mycket, ler IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson om sina angenäma problem till klubbens egen hemsida.

Känns det otacksamt att få möta Hammarby just nu – med tanke på deras start?
–Alltså. Vi vet ju vad som kan hända med lag som det rullar på för, men vi är fast beslutna om att fortsätta vår väg mot mer stabila prestationer. Det är det vi koncentrerar oss på och arbetar med. Vi vet att vi möter ett lag som är väldigt bra i sina bästa stunder, men vi blir bättre och bättre som lag i vårt försvarsspel och jag hoppas att vi kan få till lite längre stunder med bra anfallsfotboll än vi har haft hittills.

//Peter Murling

Foto: Peter Jonsson