21 300 åskådare lämnade Nya Söderstadion lyckliga efter att fått se Pa Dibba Show.
Fortsatt serieledning med fyra poäng tillgodo, efter att ha besegrat IFK Norrköping med klara 2-1, men siffrorna kunde blivit större.
Stundtals var det champagnefotboll av Hammarby och en av de stora segerorganisatörerna var Pa Dibba, som var delaktig  i båda målen.
2-0 målet var en riktig delikatess och när säsongen summeras i början av november borde målet var en  kandidat till årets mål.
– Det var skönt att få spela från start och spela 90 minuter. Jag får bollen av Sander som läser av situationen bra och spelar till Tankovivc som släpper den till mig, så att jag får mitt läge. När jag får lägen en mot en känner jag mig bekväm. Det var bara att driva framåt och vara lugn och låta motståndaren ta första beslutet. Efter mina kroppsfinter går jag bara till höger och saktar in för det kommer en spelare bakifrån i maxfart, menhan halkar och det är bara att lägga in bollen, förklarar matchhjälten.

IFK-tränaren: ”Hammarby vann rättvist”
En som var imponerad av hemmalaget spel var IFK ´:s tränare Jens Gustafsson.
– Först vill jag gratulera Hammarby till en rättvis seger. Hammarby var bättre än oss idag och vi fick en olycklig start. Billborn hade tagit ut ett skickligt lag som jag inte trodde de skulle göra. De har mycket fart i sitt spel. De använder det och sårar oss. Vi har dålig balans i laget, men i andra blev vi bättre, förklarar IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson på presskonferensen.

Segern innebär att Hammarby inlett allsvenskan med fyra raka segrar och det har aldrig hänt i Hammarby historia. 11 mål framåt och bara tre mål har Johan Wiland släppt in.
– Det var viktigt att vi fick en fin en start med laget och det ger oss arbetsro och spelarna självförtroende och att spelarna lyssnar mer på instruktioner och på det vi gör. Det är lättare att gå till jobbet när man vinner.
Han tillägger:
– Vi har bröstet upp oss från genrepet och fram tills nu. Under försäsongen imponerade vi inte och vi har lagt ner mycket tid på vissa detaljer i spelet. Vi fortsätter att arbeta med samma detaljer för de dyker upp hela tiden. Lär de sig det kan de coacha varandra bättre på plan, för de hör inte oss tränare vid sidan om. Det gäller att ge spelarna ansvar så växer de.

Sander imponerade – bara målet som saknades
Hammarby kom till spel med ett starkt självförtroende och ett ”flow”. Hittills har allt gått deras väg och det fortsatte även under måndagskvällen. Hammarby spelade effektivt, hög  press på bollhållaren, vann  både andra och tredje bollarna i duellspelet. Eftersnacket handlade välförtjänt om Pa Dibba, men  det var många Bajen-spelare som gjorde en övertygande insats.
Ersättaren till Nikolaj Djurdjic, Sander Svendsen, gjorde sin bästa insats i Hammarby-tröjan. Med lite tur kunde norrmannen varit tvåmålsskytt. Ett friläge och ett skott i ribban plus ett mycket starkt jobb defensivt.

Hammarby offervilja ger segrar
Det som är Hammarbys kännetecken den här säsongen är den höga pressen och offerviljan det finns i laget. Spelarna springer kopiöst mycket under en match och anfallarna tar mycket defensivt ansvar. Exempelvis bad Sander Svendsen själv att bli utbytt efter 60 minuter.
– Vi sa i dag att vi skulle starta försvarsspelet tio meter längre ner. Det kanske inte låter mycket. Stundtals var vi lite passiva. När vi vann första bollen och spelade framåt hade vi bra omställningslägen och vi kunde gjort betydligt fler mål. Vi försvarade oss bra sista tredje delen. Vi har arbetat hårt och det går framåt, förklarar Stefan till HTV.
Han fortsätter:
– IFK är farliga, de arbetar hårt hela tiden. Vi är lite darriga på slutet. Vi gör en bra prestation. Vi spelar lite mer annorlunda mot tidigare och vi fick med oss lite mer självförtroende. Det är ännu ett verktyg i verktygslådan att ha med sig.

Tankovics första mål för säsongen
Maumer Tankovic, som gått ut i pressen tidigare i våras och sagt att Hammarby blir ett topplag i år  gjorde säsongens första mål.
– Det  känns fantastiskt kul. Det är kul att vinna mot ett bättre motstånd. Tidigare ar det pratats om att vi vunnit mot sämre lag. Nu möter vi ett bra och jag tycker vi kunde vunnit med mer än 2-1. Vi gör ingen fantastisk match. Vi kunde suttit 3-0 och 4-0.
Han fortsätter:
– Det är skönt att det släppte med målskyttet. Jag gick lite på teknik där och försökte att placera in den med huvudet. Det var fint och en skön känsla. Jag har spelat bra och laget har gjort bra ifrån sig. Vi  har ett bra lag och det rullar bara på och vi har en bra bänk. Sander har suttit på bänken i tidigare.  Mot IFK gjorde han enn fantastiskt insats.

Vad tycker du om matchen?
– Norrköping fick ett övertag i bollinnehav men de skapade inget. De rullar boll bra, men kommer ingenstans. De gick upp med mycket folk och vi skadade dem. Vi är farliga på omställningar, förklarar Maumer Tankovic.

Sista kvarten blev nervöst på läktaren, eftersom IFK Norrköping reducerade till 1-2 och hade några bra lägen för kvittering samtidigt som Hammarby hade flera lägen att stänga affären för kvällen.
På söndag väntar Häcken på bortaplan och förhoppningsvis femte raka segern. Enligt Stefan Billborn kan det bli rotation i truppen på nytt eftersom det bara är 48 timmar till nästa match.
–  Det är strategiskt att rotera med spelarna. Sander har jobbat hårt hela tiden och spelade bra Vi hade tänkt göra fler förändringar mot IFK. Koffie var aktuell, men fick liten känning. Hoppas han snabbt är tillbaka.

På söndag är det ny match mot Häcken borta.

//Peter Murling

Foto: Peter Jonsson

Hammarby: Wiland – Solheim, Paulsen, Fällman, Borges – Svendsen, Andersen, Junior, Tankovic, Hamad – Dibba

Norrköping: Pettersson – Wahlqvist, Johansson, Fjoluson – Skrabb, Thern, Sjölund, Thorarinsson – Moberg Karlsson, Holmberg, Jakobsen