I säsongsinledningen har rubrikerna ofta handlat om Jiloan Hamad, Björn Paulsen, Pa Dibba, Junior och Muamer Tankovic.
Det finns så många andra spelare i Bajen som man måste lyfta fram när laget leder serien.
Ta en spelare som Jeppe Andersen. Ifrågasatt förra säsongen och det var flera supportrar som tyckte han var den svaga länken på mittfältet. Men Jeppe har visat alla tvivlare att han är den spelartyp som Hammarby behöver. Mot GIF Sundsvall gjorde han sin bästa insats i Hammarby-tröjan.

Dags för tummen ner, tummen upp och en önskan.

Tummen ner
* Redan i tidig knatte ålder talar tränaren om att matchen inte är slut förrän domaren blåser av. Hjältarna på Södermalm spelade bara i 71:e minuter i går, sedan började spelarna planera lördagskvällen. Nej, så tror jag inte det var, men flera av de rutinerade spelarna var verkligen upprörda när slutsignalen gick. Hur kan man tappa 4-0 till 4-3.
Egentligen är jag glad att detta inträffade för det kanske är precis en sådan här väckarklocka laget behöver. Har man lyssnat på tränaren Stefan Billborn i media så har han inte nöjd med spelet. Spelarna får så mycket beröm av media och supportrar och på sociala medier att de tror att man inte kan förlora.

* Ingen förstår fortfarande vad Jonas Eriksson såg i straffområdet, då Björn Paulsen helt omarkerad och utan armbågar nickade in 5-0. Har sett sekvensen flera gånger om, men jag hittar inget.
I slutet av matchen kunde Hammarby fått två straffar. Den ena när Sander Svendsen rivs ner är solklar. Domaren kanske måste gå till specsavers.

Tummen upp:
Jag har redan nämnt Jeppe Andersen.
Andra spelare som måste få mer beröm är t ex Mats Solheim. Sveriges gladaste och tokigaste norrman. Hoppar in som bänkspelare och gör stabila insatser.
Johan Wiland är trygghet själv och jag tycker synd om honom att han inte fick hålla nollan inför hemmapubliken. I stället bjöd Hammarby på tre mål.  Var det någon som var irriterad i omklädningsrummet efter matchen var det Johan.

* Publiken eller nr 12. Vilket tryck det var på läktaren under hela matchen. Själv sitter jag på etage 2 men förstår att trycket och decibelen är mycket högre nere på plan. 25 092 personer tog sig till arenan trots det fina vädret. Starkt jobbat.

 

Och en önskan:
Bättre inställning mot Örebro SK. Det är ingen önskan utan spelarna vet om det själva vad som krävs för att besegra ÖSK borta.  Efter matchen i Närke har vi  två raka hemmamatcher mot Malmö FF och AIK bör nog tränarteamet rotera i laget, men inte för många ändringar.
Jeppe Andersen har två varningar. Han behövs bäst mot Malmö FF . Låt Kennedy spela från start om fotskadan är läkt.
Pa Dibba står också på två gula kort. Låt Sander Svendsen få chansen från start tillsammans med Nikola. På söndag måste Mads Fenger få chansen. Frågan är bara vem Stefan sätter på reservbänken – David Fällman eller Björn Paulsen.

Peter Murling
Foto: Peter Jonsson