Lite drygt 2100 personer hade tagit sig till Tyresövallen denna soliga lördag för att se Bajen genrepa till cupen, när man tog sig an Tromsö. Det började på sämsta tänkbara sätt med 0-1 i baken innan minuten ens gått. Bajen bytte fyra utespelare i paus varav två av dom skulle få göra mål och vända matchen till 2-1. Men ja spelmässigt var det väl inte mycket att hänga i granen direkt.

Bajens startelva: Ögmundur – Solheim, Magyar, Saetra, Birkir – Persson, Melker – Smarason, Khalili, Måns – Alex.

Ja det började ju som sagt med mål i baken redan efter ungefär 40 sekunder, då Tromsö fick en frispark en bit utanför straffområdet mot kanten. Bollen seglade in och Bajen fick inte bort bollen och en Tromsö-spelare knoppa enkelt in 0-1. Vi har sett liknande förr, där Bajen inte varit redo från start. Ibland straffar det sig, ibland inte. Men det är såklart för dåligt.

Bajen skulle få en halvchans en bit in i halvleken där brassen Alex, som började trevande faktiskt, skulle få en fin pass ner mot kortlinjen för att sedan klacka vidare till Smarason, som inte fick ordentlig träff på bollen, men fick ändå se den rulla mot mål men målvakten hann dit och slängde sig över bollen. Nära skjuter ingen hare eller vad säger man.

Spelmässigt så var det stundtals bedrövligt i mitt tycke. Ofta så var det passningsspelet som hade rätt låg kvalité. Annars så fanns det ingen adress på passningarna, utan dom hamnade på ytor där det inte fanns någon Bajare. och ja det handlar såklart mycket om hur samspelta man är. Vid det här laget tycker man ju att det borde sitta aningen bättre då det väntar tävlingsmatcher härnäst.

Samtidigt som vi hade mycket boll, men inte skapade något alls i princip så skulle Tromsö när dom fick bollen kontra på oss blixtsnabbt. Och till skillnad från Bajen så kändes det farligt i princip varje anfall dom hade. och visst var dom nära både en och två gånger till förutom målet. Dom träffade nämligen stolpen en gång, från ett skott utifrån som hade en fin curl men den gick stolpe ut. En annan gång så var det ett inlägg som en Tromsö-spelare kom först på med foten i straffområdet och styrde upp i undersida ribba men inte in i mål. Så man kan ju säga att vi hade väldigt mycket tur också.

Å andra sidan så skulle Khalili, efter riktigt fint kombinationsspel, få ett ganska så fritt läge utan någon press på sig skjuta in kvitteringen, precis i slutet av första halvlek. Men istället får han se den gå insida stolpe och rulla längs mållinjen mot andra stolpen och sen mot hörnflaggan. Med lite tur hade vi haft 1-1 redan där. Och ja där ska han såklart göra mål Khalili även om det var mycket otur också.

Bajen gör fem byten i halvtid där Ögmundur, Persson, Smarason, Khalili och Alex får gå ut till förmån för Markström, Haglund, Kennedy, Israelsson och Rennie.

Men om man tyckte att den första halvleken var dålig, så kändes det nästan sämre i inledningen på andra halvlek när Tromsö helt plötsligt har mest boll och styr och ställer lite medan Bajen gör i princip ingenting för att ändra på matchbilden. Tromsö skulle dessutom få sin tredje ramträff när man får på ett skott som går i ribban. Då var man rätt så uppgiven och kylslagen på läktaren får man ju erkänna.

En bit in i halvleken så tuggar sig Bajen in i matchen igen mycket tack vare kantspelet som fick mycket boll till sig. Skulle även komma ett inlägg från vänsterkanten som Israelsson skulle ta ner, och fick slita sig från backen, för att sen med vänstern trycka dit kvitteringen. Direkt efter målet så samlar Kennedy spelarna i en ring och pratar ihop sig. Och jag tycker att man hade lite momentum i kanske 5-10 minuter efter målet där man faktiskt spelade rätt bra ändå. Men det skulle dock dö ut med tiden och det skulle se ut som det gjorde större delen av matchen, det vill säga inte så lovande i en framtidssynvinkel.

Men det som man kan säga att Bajen utvecklar måste vare på de offensiva fasta situationerna för man hade en del hörnor i matchen, både i första, men även i andra halvlek som kändes farliga. och det var även på en offensiv frispark från kanten som segermålet skulle komma. Kennedy slår en fin frispark som Haglund kommer upp klockrent på och placerar enkelt in bollen med en fin nick. Ett klockrent mål på en fast situation. Vilket vi inte direkt är svältfödda med.

Resten av matchen kändes rätt avslagen måste man ju säga, och man satt bara och väntade på att domare Hamlin skulle blåsa av matchen. Jag vet att i alla fall jag sa innan matchen att jag krävde bättre spel för att finna några hopp inför framtiden, men måste säga att jag har då inte fått mycket svar på det jag frågade mig själv inför. Bara att hoppas att spelarna höjer sig när det vankas tävlingsmatch på riktigt, som ju cupmatchen hemma mot Syrianska den 21 februari är.

Tycker att Johan Persson och Erik Israelsson är dom som gör det bäst på de 45 min var dom fick. Resten utmärkte sig inte särskilt mycket. Dock kul att Philip Haglund fick näta som kan vara nog så viktigt för hans framtida karriär i Bajen.

Foto: Peter Jonsson