Uppehållet är över och det var dags för Allsvenskan och Hammarby igen. Men det började lite som det slutade, nästan. Hammarby skapade nog för att få med sig poäng, då man fick tre straffar och ett friläge bland annat, men ändå blev det 0 poäng när Häcken straffade Bajen rejält på sina omställningar. Matchen slutade 4-2 i en som vanligt öppen tillställning mellan dessa lag.

Redan efter 3 minuters spel revs Torsteinbö ner utanför straffområdet efter att ha klivit in i banan från sin naturliga ytterplats där han huserade idag. Perfekt läge för Kennedy, som ju ganska nyligen gjorde ett fint frisparksmål i träningsmatchen mot Aalesund. Han klev fram och sköt bollen över muren samt fick ett bra dyk på bollen, men målvakten Abrahamsson i Häcken hann ditt med ena handen och räddade ut bollen till en hörna. Nära skjuter ingen hare som det heter.

Annars var det Häcken som hade det mesta av spelet och de mesta farligheterna. Bland annat så är det en boll som slås in från högerkanten in mot straffpunkten där bollen ligger helt fri för en sekund, när två Häckenspelare tvekar istället för att bara dunka in bollen i mål. Och Bajen hinner dit för att pressa och visst kommer det ett skott till slut men då är bollen utanför straffområdet och dessutom för löst. Chansen rinner ut i sanden sen.

Men det skulle inte dröja alltför länge till Häcken skulle få jubla. Saetra förlorar en duell på vänsterkanten när han inte går in för fullt. Nasiru Mohammed i Häcken kan passa bollen till Martin Ericsson som tar emot och går lite till höger där Batan kommer springandes men blir lite överspelad och Martin kan enkelt placera bollen i bortre och vi har 1-0 till Häcken. Efter målet så fortsatte Häcken att spela sig igenom ett segt försvar i Bajen utan att resultera dock.

Sedan helt ur tomma intet så blev Haglund frispelad där målvakten rusar ut, men där haglund får en tå på bollen och styr den åt sidan och det blir naturligtvis straff när Abrahamsson fäller Haglund. Islänningen Smarason tar hand om straffen, och som han gör det. Iskall till skillnad mot vulkanen slår han en Panenka (för er som vet vad det är) precis under ribban och det är nu 1-1.

Men glädjen skulle inte vara långvarig för i anfallet efter i princip, så får Häcken en omställning där Martin Ericsson slår en fin passning till vindsnabbe John Owoeri vinner löpduellen mot Saetra och enkelt kan slå bollen bredvid Ögmundur, som får se den rulla stolpe in. 2-1 är ett faktum och det känns på något sätt rättvist ändå. Men försvarsspelet i Bajen hänger inte med alls. Riktigt sega är dom.

Innan halvtidsvila har Bajen ett läge att kvittera när Smarason och Israelsson kombinerar sig förbi Häcken ganska bra på högerkanten precis utanför straffområdet, där Israelsson sedan slår en passning till Torsteinbö som går på direktskott, där han försökte placera den i motsatt hörn som bollen kom ifrån. Men skottet blir för löst och målvakten hinner dit och greppar den.

Andra halvlek börjar ganska tvivelaktigt där båda känns ganska avvaktande till en början. Men efter timmen spelad så rivs Smarason ner å det grövsta till höger i straffområdet och det blir en ny straff för de grönvita. Även denna solklar. Fast efter att ha slagit en iskall straff i första halvlek så lämnar Smarason över bollen till Alex som var snabbt framme och ”tog” bollen från honom. Vilket han inte skulle gjort då straffen var en väldigt dålig sådan. Han går helt på kraft men alldeles för lågt slagen och Abrahamsson i Häcken får ett ben på bollen som styrs över till en hörna.

Och i anfallet efter så slarvar Bajen och Häcken kan bryta och ställa om i sin tur vilket man gör väldigt effektivt. Martin Ericsson har återigen bollen, och hittar återigen fram bollen till John Owoeri på djupet och han kan enkelt placera in bollen till höger om Ögmundur och vi har nu 3-1 till Häcken. Istället för 2-2 blir det alltså 3-1 och en rejäl uppförsbacke. Extremt surt. Och det utan att Häcken varit så överväldigande bra. Snarare så att Bajen slarvat ordentligt i försvarsarbetet vilket Häcken tagit till vara på.

Klockan rullar på och med kvarten kvar ungefär så gör Nanne ett trippelbyte där Torsteinbö, Smarason och Alex får kliva ut till förmån för Romulo, Khalili och Lidberg. Men någon höjning spelmässigt skulle det inte bli. Men däremot skulle det hända grejer. När Bajen pressar på får Romulo en passning till sig, precis utanför straffområdet, som han tar emot och sedan lobbar över en pressande Häckenspelare men går omkull när han ska springa förbi. Domaren pekar på straffpunkten för tredje (!) gången i denna match. Denna gång var det väl en lite mer tveksam straff. Men någon som inte var tveksam var Kennedy som tog hand om straffen och placerade den enkelt upp i krysset och reduceringen till 3-2 var ett faktum.

Nu väntade en press från Bajens sida och nästan direkt efter i minut 90 så skulle gyllene läget komma när Israelsson slår en bra passning till Khalili som är helt fri med målvakten, men hinner tänka alldeles för mycket, och Abrahamsson i målet läser avslutet ganska bra och räddar med ett ben. Bollen går sedan mot mål men rensas undan av en Häckenförsvarare. Där ska det såklart vara mål, inget snack.

Och i sedvanlig ordning så får Häcken ett omställningsläge ganska direkt efter som man tar till vara på och gör 4-2. Och det var väl inget att säga om när Bajen chansar mer och mer. Men ändå. Sen att Saetra gör ett individuellt dåligt försvarsarbete där han hade kunnat förhindra att det blev mål gör saken inte bättre. Målet kom alltså till då Demba Savage passat ut till vänster i straffområdet, där ett inlägg kommer till Nasiru Mohammed vid bortre stolpen som istället för att nicka mot mål, nickar ner den till Savage som står helt fri och enkelt kan slå in bollen i mål. och däromkring virrar alltså Saetra omkring och tittar boll helt ovetandes att det står två fria precis bakom honom där målskytten Savage enkelt kunde markerats. Matchen slutar 4-2 i en svängig match, som väntat i och för sig. Men ett bedrövligt försvarsspel gör att man inte får med sig poäng.


Bäst i Bajen tycker jag ändå att Smarason var som såg pigg ut på sin kant. Han satte en straff och fixade även en straff.

Häcken – Hammarby 4-2
1-0 Martin Ericsson (18 min)
1-1 Arnor Smarason (34 min, straff)
2-1 John Owoeri (37 min)
3-1 John Owoeri (63 min)
3-2 Kennedy Bakircioglu (86 min, straff)
4-2 Demba Savage (92 min)

 

Foto: Peter Jonsson

/Johan Sandkulla