Det finns minst en miljard saker jag skulle vilja skriva om Bajen just nu. Nannes framtid eller avgång. Spekulation om ny tränare. Jingblads semester… Spelarfrustrationer. Eller varför inte the good ol’ Nannual? Men, jag vet också att du inte har lust att läsa en blogg på fyrahundra sidor så därför gör jag dig en prioriteringens tjänst.

Vi har det här fönstret förstärkt truppen med Pa Amat Dibba, en snabbfotad offensiv anfallare som (omtalat) spelade sin första match i Bajentröja i måndags mot Gif Sundsvall. Pa är det enda nyförvärvet Jingblad levererade till truppen det här fönstret, förutom Petter Andersson som väntas vara fit for fight först nästa år (jag ber till knä-gudarna varje dag!). Enligt Jingblad hade man velat få loss två ghananer från norska ligan, men klubbarna tackade dock nej. Det bidde alltså enbart Pa, och Pa only. Inga korttidskontrakt (en back som ju hade behövts!) signades heller. Ingen. mer. Men missförstå mig rätt nu, jag har inget emot Pa. Jag tror säkert att han kan göra oss gott. Problemet för mig är att Jingblad inte täpper till det hål där vi egentligen läcker.

Resultatmässigt har vi hittills levererat många mål. Nästan bäst i allsvenskan till och med. Dock har vi släppt in desto fler. Gör man den enkla matematiken står vi alltså med ett offensivt nyförvärv till en trupp som gör bland de flesta målen i hela serien, men har haft svårt att täppa till bakåt. Det talet får inte ens ett matematiskt haveri som mig ihop. Nanne har dessutom, efter många om och men, ändrat spelidé till en mer rak, fysisk fotboll med målet att grisa sig till mål och poäng. Långt ifrån Nannes dröm om att utveckla svensk fotboll, men säkerligen ett sätt att säkra kontraktet. Det innebär även en ändring i backlinjen, där Boo Wiklander och Aidoo har tagit över rodret med bravur. En förändring som dels passar vår trupp spelmässigt bättre och har dels på kort tid även gett oss mer stabilitet med kortare avstånd mellan våra linjer, vilket förenklar arbetet i defensiven.

Problemet som jag ser det är att vi har svårt att leverera bra passningar längre fram i banan. Vi blir stillastående och mållösa (no pun intended) när vi ska försöka skapa något offensivt. Det saknas enligt mig en spelartyp som har förståelsen för hur vi ska spela bollen framåt och på så vis skapa målchanser. Vi kan ha hur många snabba, offensiva spelare som helst på topp men utan boll kan de göra väldigt liten nytta. Det jag gärna hade sett i det här sommarfönstret är en spelartyp som Nahir Besara. En kreativ, skicklig spelare med en tanke och förståelse för spelet och som kan leverera passningar som leder till målchanser. Det har vi skralt med i Bajen, och vi kan ju tyvärr inte klona Kennedy, vars kvaliteter behövs både i defensiven och offensiven just nu.

Frågar du mig är det på mitten vi verkligen hade behövt en stärkande sup inför hösten.
Jag hade gärna sett en Nahir Besara hos oss. Eller ni vet, en frisk Petter Andersson, typ nu.
Till dess lägger jag mitt hopp till att Torsten snart är återställd och att Khalili får ta en plats i startelvan.

/Jeanette (@aboutjeanette)

Bild: Peter Jonsson