Derbyt i södra Norrland slutade 0-0 och det känns klart rättvist. Det var kamp och en hel del felpass i detta derby. Ändå hade båda lagen någon chans där ifall man haft marginalen med sig hade gjort mål. Bland annat hade Smarason ett skott i kryssribban och Markkanen skulle ju bara stöta in en boll i mål men missar glidet helt efter en fin passning från högerkanten. Bajen var mest nöjda med 1 poäng och det cyniska spelet fortsätter ge poäng hem till söder.

AIK får en hyfsat bra chans direkt efter 50 sekunder där Ofori slår en fin krossboll över Bajens backlinje som Obasi tar ner men får inte alls till avslutat och Bajen kan ta hand om bollen. Sedan händer det absolut ingenting där ute på planen. Mycket felpass, några närkamper och uselt tempo. Nisse Johansson hinner med att tunnla Persson, som i situationen efter håller tag i Nisse som ramlar. Smarason skjuter sedan bollen rakt på Nisse och både Persson och Smarason får ett varsitt gult kort. Hela den sekvensen kändes helt onödigt, allt skedde nämligen på offensiv planhalva långt ut vid sidlinjen.

En rätt trist tillställning som blixtrar till en aning när Sundgrens inlägg på högerkanten seglar hela vägen rakt i ribban och ner på Aidoo som skyfflar undan bollen till en resultatlös hörna. Annars är det som jag sa inte mycket till match överhuvudtaget. AIK slår en hel del felpass med noll tempo, samtidigt så ligger Bajen med hela laget på rätt sida bollen och pressar aggressivt när bollen närmar sig eget straffområde. Det är svårt för AIK att skapa något, likaså för Bajen och en dötrist första halvlek går till ända och ingen kommer minnas den någonsin. Eller ja förutom Obasi som flera stunder hade lekstuga på kanten mot Solheim, som inte alls var med på noterna. Som tur är ledde det inte till något bra läge för AIK.

Andra halvlek börjar bättre direkt och AIK är hyfsat nära att skjuta in ledningsmålet. Birkir kladdar nämligen på bollen lite för mycket och AIK kan vinna boll där Markkanen får en boll i djupet till vänster i straffområdet och drar till med ett skott mot första stolpen. Ögmundur står dock bra och kan styra ut till en resultatlös hörna. Förutom chansen där ett inlägg går i ribban så får nog detta ses som matchens bästa chans så här långt.

Några minuter efter får Kennedy ett frisparksläge en bit utanför straffområdet. Men han stegar upp och drar till med ett hårt skott som går mot första stolpen och Carlgren vågar inte ta in den i famnen utan väljer att boxa ut bollen. Och strax efter så får Bajen ett ypperligt läge när Smarason avancerar med bollen på högerkanten, slår ett lågt inlägg som går framför backlinjen hela vägen till vänster i straffområdet där Haglund tar emot. Tittar upp och ser att Dibba står aningen ren och slår en pass i luften, som Dibba nickar ner till Haglund igen som stuckit i djupled och helt plötsligt är han helt solo men avslutet av Haglund kan vara det sämsta någonsin. Synd att det inte är med högerfoten istället. Riktigt bra läge annars och där ska det nästan vara mål.

Klockan tickar på och Markkanen får en djupledsboll att springa på, men han möter Aidoo som hyfsat enkelt vinner duellen, men på något sätt får Markkanen ändå en tå på bollen i straffområdet och bollen går förbi Ögmundur och inåt i plan. Men där står Boo-Wiklander och får bollen på sig som sedan Ögmundur tar in i famnen. och i anfallet efter, typ, vinner Kennedy boll på egenplanhalva som Israelsson sedan skarvar vidare till en Smarason som tar sig förbi en spelare i farten för att sedan skjuta iväg en projektil från 30 meter rakt upp i kryssribban, vilket skott han får på alltså.

Med lite drygt 25 minuter kvar så verkar AIK ha kopplat ett litet grepp där man har ett tryck på Bajen. Man får dessutom ett riktigt bra frisparksläge precis utanför straffområdet. Likt det Kennedy hade när han bombade in 2-0 mot Götelaborg. Ishizaki står redo, men det blir Markkanen som skjuter, rakt på en uppoffrande Kennedy precis bredvid muren returen går ut till en gnagare vars skott går högt över.

AIK känns klart hetare nu och man passar även på att byta in friska ben i form av ett dubbelbyte. Men det där trycker kommer av sig med kvarten kvar ungefär. Samtidigt gör Aidoo sin grej när han tar bollen från en gnagare väldigt enkelt och dribblar sig förbi och blir sen nerdragen, men snabbt upp på fötterna fortsätter han och bara kliver in och tar bollen ytterligare en gång från en annan gnagare. Allsvenskans bäste back dominerar i vanlig ordning, jisses vad bra han är.

När det återstår två minuter av full tid får AIK en superchans. Det är inbytte Alexander Isak som får en bra passning på högerkanten, och han blickar in mot straffområdet och slår en hård passning mellan målvakt och försvarare ända fram till en Markkanen, som i sin tur glider perfekt för att stöta in bollen med foten men på något sätt kommer han helt fel och snuddar bara bollen. Vilket läge att göra mål och väldigt klumpigt av storvuxne Markkanen.

Mot slutet får Aidoo återigen visa sin klass när han i en löpduell med Alexander Isak enkelt kan hålla undan honom ut till en inspark. Sen blir det lite gruff och båda puttar varandra utanför kortlinjen vilket renderar i ett varsitt gult kort. Därefter händer det inte mycket och matchen slutar 0-0 vilket känns klart rättvist. Bajen är såklart mest nöjda med att ta poäng och hålla nollan mot ett topplag. Därmed är även poängsviten intakt och man har endast släppt in 1 mål på de 5 senaste matcherna. Firma Aidoo/BooWiklander är hur stabila som helst där bak.


Bäst i Bajen tycker jag Aidoo är utan tvekan, vilken mittbacksgeneral han är. Riktigt imponerad. Men en stabil insats överlag över hela planen förutom Solheim som hade stora problem i första halvlek främst.

AIK – Hammarby 0-0
Publik: 30 834

Nu är det uppehåll i ungefär 2 veckor sedan tar vi emot Örebro på hemmaplan så se till att köpa biljett så tar vi en seger där och är med i racet om Europa League på riktigt hehe. Forza Bajen!

/ Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson