Knappt har man hunnit smälta sillen och potatisen innan ryktena i de grönvita leden drog igång med full gas igen. Jag syftar såklart på ryktena om att den före detta ÖSK-tränaren Alexander Axén skulle vara på väg till Bajen.

Sagan om Jakob Michelsen i Hammarby ser ut att bli kortvarig, om man ska tro ryktena som idag slog ned som en liten bomb i fotbollssverige. Det har ju ryktats en del på sistone kring Michelsens vara i Bajen, och ingen rök utan någon form av eld i detta fall. Var dessa rykten började och vad de består i råder det delade meningar om. Det man vet är att Michelsen fått en hel del kritik under den sista delen av säsongen då framgångarna sportsligt avstannade och många började ifrågasatte hans taktiska sida, som ju skulle vara hans stora usp. Om han sparkas förutsätter jag att det finns mer smolk i bägaren än enbart kritiken han fått utstå. Att det handlar om något större än bara besvikelser sportsligt.

Det man måste vara medveten om är att ett tränarbyte innebär ett avbrott på den resa man är inne i. Det kan få stora konsekvenser, vilket jag hoppas (och tror) att ledningen är medveten om. Att de har gjort riskanalysen och kommit fram till att chansen till framgång är större än risken att misslyckas. Man måste också vara medvetna om att det är svårt att få en kontinuitet när vi hela tiden byter tränare. Något historien borde ha lärt oss. Ett år som tränare i en stor klubb som Bajen är väldigt lite. Michelsen kom dessutom från en annan liga, så förutsättningarna och kravbilden han har haft har varit stora. Jag säger inte detta som ett försvar, bara ett försök att nyktert se att ett år bara är ett år och det kanske krävs mer för Michelsen för att visa sin kapacitet på riktigt. Samtidigt inser jag att vi såklart måste börja ställa högre krav för att kunna klättra uppåt på riktigt. Som du märker känner jag mig osäker i frågan. Jag vill bara att man är medveten om risken man tar nu. Igen.

Men, ryktet säger alltså Alexander Axén. Enligt NA Sport ska han redan ha träffat representanter från Bajen och att en dialog förs. Det är ju än så länge bara spekulationer, vilket Axén tydligt påpekar till Fotbollskanalen idag. Men vi vet ju alla vilken räv Axén har bakom sitt öra.  Det är bland annat det som gjorde att jag fastnade för honom.

Jag har följt honom en del under hans tid i Örebro och måste säga att han är svår att inte tycka om. Han är en lurig jävel som vet exakt vad han ska säga, till vem och när. Han har nära till det råa och roliga, samtidigt som han är sylvass i sin analys. Han är kommunikativ och rak i sin framtoning och framförallt är han en tydlig ledare. Jag har sedan Nanne-tiden efterlyst en tränare till Bajen som, förutom skicklighet och kunnande har en tydlig ledarförmåga och som kan konsten att kommunicera med sina spelare. Jag tror att många duktiga tränare hos oss kan ha fallit på grund av att man kanske har haft det ena, men saknat det andra. Och jag tror faktiskt att Axén kan ha bägge. Till skillnad från Nanne som inte hymlade om att han inte stod så nära spelarna eller ens tyckte att det var viktigt, är Axén tvärtom. Han tycker att det är viktigt för en tränare att känna sina spelare och ha en relation till dem, så att man vet på vilket sätt man ska kunna maximera deras kapacitet. Och jag gillar det. Jag gillar det tydliga och det kommunikativa. Sen är jag mycket väl medveten om att det inte är allt. Det är mycket som ska klaffa, inte minst är det en ny person som i så fall ska in i en grupp med allt vad det innebär. Både för staben, för spelarna och inte minst för oss på läktaren. Det är ett ansvar som inte passar alla. Men jag tror inte att Axén räds den utmaningen och jag tror han har ödmjukhet nog att se vidden av den.

Nåja. Ett rykte är som sagt bara ett rykte tills någon langar fram anställningspapprena och bevisar annat. Men OM ryktet stämmer kan han nog förvänta sig en liten uppförsbacke för att vinna oss grönvitas förtroende. Inte minst lär han behöva bevisa att han sätter sin professionalism före sina privata (tveksamma) sympatier. Till exempel lova att aldrig ha kortärmat på Nya Söderstadion.

/Jeanette

Bild: Peter Jonsson