Nu är det nya tider och på söndag gäller det att visa att det är Hammarbys säsong och att vi är bäst i Stockholm. Hammarby kommer till Nya Söderstadion med målet att förlänga sviten till 19 matcher utan förlust mot Djurgården.
Den som skall se till att den sviten håller i sig är lagets ”Dynamit-Harry”, mittbacken Björn Paulsen.
Han har inlett säsongen på bästa tänkbara sätt och styr i försvarsspelet.

Det är snart elva år sedan Djurgården besegrade Hammarby och den gången vaktades  målet av Benny Lekström.
När Benny får frågan från DN minns han inte förlusten?
– Det kommer jag inte ihåg.  Blev det 1–0 till Djurgården? Fan, alltså. Då stod jag.
Benny minns istället en annan matchhändelse.
– Jag tror att jag räddade en straff av Daniel Sjölund. Jag limmade den och kastade bollen till Erkan Zengin, så blev det kontring och det var nära att vi kvitterade. Jag har för mig att det kastades in en massa saker, flera mobiltelefoner som man kunde plocka åt sig om man ville.

Jonas Olsson/Jacob Uno Larsson får en jobbig eftermiddag
Djurgårdens mittbackspar Jonas Olsson/Jacob Une Larsson lär få en svettig eftermiddag.
Mot Norrköping var Pa Dibba den stora hjälten, i söndags mot Häcken, Nikola Djurdjic och på söndag kanske det är Sander Svendsen som media kommer att skriva om.
Tränaren Stefan Billborn har en riktig buffé att välja mellan. Vem han än kastar in i anfallet gör spelaren mål.

Röda tråden viktig för Hammarby
Oavsett utgången av matchen är det den röda tråden som lyser igenom i Hammarby.
Sportchefen Jesper Jansson förklarar till fotboll direkt.
– Det är ett hårt arbete och hur vi tar både organisation och sporten steg för steg. Vi har en röd tråd som styrelsen och alla vi inblandade ska slåss för, berättar sportchefen.
Han fortsätter:
– Vi har en styrelse som verkligen ger oss arbetsro och till 100 procent står bakom alla beslut vi tar för sporten. Och så har vi ett starkt sportsligt team som backar upp Stefan Billborn. Inte minst sådana som Pablo Pinones Arce och Joachim Björklund, det tillsammans med styrelsens starka stöd för hur vi vill att Hammarby ska jobba gör att vi har en organisation som kommer att stå pall för mycket, berättar Jesper Jansson och fortsätter om den inte så uppmärksammade delen av förberedelserna i vinter:

Drygt 25 000 biljetter hade sålt i lördags. Räkna med att det blir fullsatt på Tele 2 Arena och de flesta supportrar kommer att hålla på de grön-vita, trots att matchen spelas på bortaplan.

Den stora stjärnan i Djurgården saknas
Djurgården tappade segern mot Elfsborg senast och maskinen hackar lite. Saknaden är stor efter lagets stora stjärna Kerim Mrabti.
En spelare som kommer med stort självförtroende till derbyt är förra årets komet Felix Beijmo. Till Djurgårdens hemsida säger han följande om matchen.
Vilka är favoriter på söndag. Djurgården eller är Hammarby favoriter med tanke på att de är serieledare?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att ha favoritskap i ett derby, men jag ser det som att vi ska gå in och vinna den här matchen. Vi har hemmaplan, är i bra form och Hammarby har visserligen gått bra poängmässigt men haft lite lättare schema. Så jag tror inte att man ska dra för stora växlar efter fem matcher.

”Bra för oss om Hammarby har boll”
Är det ett tänkbart scenario att den här upplagan av Hammarby kommer att vara mer bollförande än de har varit tidigare säsonger?
– Ja, kanske det. Om man ser till våra olika sätt att spela fotboll så kan de bli så att de har lite mer boll. I ””så fall tror jag inte att det behöver vara något negativt för oss. Vi är bra i det spelet och skickliga på att ställa om och även om vi inte har gjort den gemensamma matchanalysen än skulle det kunna vara en gameplan. Vi får se vad Özcan säger och hur han tänker.

Dynamit-Harry given i försvaret
Hammarby ställer upp med samma försvar som i tidigare matcher. Ytterbackarna är givna. Simon Sandberg och Neto Borges får nytt förtroende. Björn ”Dynamit-Harry” Paulsen startar till 200 %. tillsammans med? Blir det David Fällman som utgick skadad senast eller talangen Marcus Degerlund?

På mittfältet fick det inget behov att göra någon större förändring. En sak är säker är att Jiloan Hamad börjar på vänsterskanten, som nummer 10 Muamer Tankovic och på högerkanten är det öppet. Vem väljer Stefan Billborn?
Jag tror valet blir Sander Svendsen.
Som defensiva ankare blir det Jeppe Andersson och Junior som får nytt förtroende?
Vilket lag Hammarby har 2018. Efter 867 ord har jag inte nämnt Erkan Zengin eller Kennedy Bakircioglu.

I anfallet är de självklart att det blir Nikola Djurdjic som startar?  Eller Pa Dibba, tvåmålsskytt mot Norrköping?

I dagsläget tror jag inte ens tränaren Stefan Billborn vet vilken anfallare han skall satsa på.

Text Peter Murling

Foto: Peter Jonsson