Aftonbladet har ett program på nätet som heter ”100 % allsvenskan”.
Gäst i veckan var Hammarbys Jiloan Hamad som berättade om Hammarbys fina inledning, vem som är lagets mest allmänbildande spelare, lagets stjärna. Han avslöjade också klausulen i kontraktet och möjligheterna att han stannar kvar i Hammarby.

Först reder vi ut det här med klausulen, som han avslöjade i TV-programmet.
– Fick ett sms från agenten i veckan att jag inte skulle prata mer om den skrattar han. När jag skrev på för Hammarby så presenterade de ett nytt projekt, en ny satsning och mitt mål var att ta laget till toppen. För egen del tyckte jag då att det bästa vore att skriva ett korttidskontrakt och pengarna var inte det viktigaste.
Han fortsätter:
– Målet vara att få speltid och sedan dra utomlands igen. Klausulen var bra för mig 2017, men år 2018 sitter jag på ett utgående kontrakt, så är inte klausulen till min fördel. Beloppet är lite högre vad jag skulle kosta om man jämför med någon spelare som har sex månader eller mindre  kvar. Just nu är jag inte så glad över detta.
I intervjun påpekar Jiloan Hamad att han känner mycket för Hammarby och vid en eventuell försäljning går pengarna till Hammarby så att klubben kan fortsätta sin satsning mot toppen.

”Svårt att lämna Hammarby när vi har något bra på gång”
För den inbitna Hammarby-supportern, som drömmer om att Hammarby skall bli ett topplag i allsvenskan och komma ut i Europa är inte ovanståene rader roliga att läsa, nu när Hammarby äntligen efter många svåra år har framgång och skaffat sig vinna mentalitet i truppen.
Om sex omgångar är det VM-uppehåll och chansen är stor att klubbar ute i Europa börjar ta första kontakt med Hamad.  Hur känns det just nu.
Lämnar du Hammarby?
– Svårt att svara på. Chansen är stor. Fortsätter jag spela bra och plockar poäng och vi ligger i toppen så finns det intresse så klart. Men fortsätter vi i Hammarby spela bra och tillhör toppen så måste jag medge att det måste till något extra för att jag skulle vilja lämna Hammarby. Jag vill gärna slutföra det jag började här.

”Trodde Wiland var den mest allmänbildade spelaren i laget”
I programmet testade programledarna Jiloan Hamad om hans kunskaper om sina lagkamrater
En spelare hade skrivit på en skylt att ”Jag är den mest allmänbildade i laget” och Hamad gissade på målvakten Johan Wiland. Svaret var norrmannen Mats Solheim.
– Oj då. Mats är lustigkurren i laget. Han sprider bra stämning. Har du kollat hans instagramkonto. Där händer det mycket.
På den andra skylten stod det ”Du ger mig alltid något när jag kommer in på plan”.
– Jag får en flashback direkt när jag hade Rikard Norling som tränare i Malmö. Nej. Det är helt låst. Jag kommer inte på vem det är som sagt så.
Han blir lite generad när han får reda på svaret att det är Kennedy Bakircioglu.
–  Ja, kaptensbindeln. För mig är det självklart att lämna över bindeln när Kennedy är på plan. Det är speciellt känsla när Kennedy värmer upp för inhopp. Det första som man lägger märke till på plan är ramsan. Då betyder det att det snart blir byte.
Han tillägger:
–  Det är en skön känsla att få vara en del av Hammarby när Kennedy är kvar i laget Kul att få uppleva det.
I studion diskuterades också varför de flesta fotbollsexperter har tippat Hammarby mitten. Tittar man i Expressen och

Fotbollsexperterna trodde inte på Hammarby
I Aftonbladets fotbollsbibel tippar de flesta Hammarby från plats 8-12, men nu ligger laget två i allsvenskan. Seger mot Djurgården och laget toppar serien på nytt.
Jiloan fick frågan varför Hammarby tippades så långt ner.
– Jakob hade inte lätt förra året. Jag tror vi fick 14 nya spelare i laget. Vi hade ingen kontinuitet, tunn trupp. Då försvann också konkurrenssituationen på träningarna.
Hamad tycket att valet av Stefan Bollborn är ett bra val av styrelsen när Mickelson fick sparken. Enligt Hamad kan Stefan ta på saker som de kunde gjort bättre i fjol. Joacim Björklund har betytt mycket för försvaret och Pablo gör ett fint jobb med anfallarna.
– Vi har en bred trupp Det smäller på träningarna och vi har en trupp på 6-7 spelare som är toppen av allsvenskan.  Tittar man runt i omklädningsrummet ser man bara stjärnor.
Vad har Stefan betytt för laget?
– Stefan visar oss hur vi skall spela. Vi spelare har aldrig tvekat på honom. Han är rättvis och vill spela en rolig fotboll.

Hamad hyllar AIK:s Kristian Olsson
Enligt Hamad är Malmö och AIK favoriter till SM-guldet och en spelare som han gärna hyllar är AIK:S  Krisoffer Olsson, som han lärde känna under landslagets januariläger. Han tycket att Kristoffer är grym och kan vara aktuell för VM-truppen, men inte på hans bekostnad.

Just nu leder Jiloan Hamad skytteligan på fem gjorda mål. Han påpekar snabbt att han lämnat plan mållös de två senaste matcherna. Hans mål är att försöka sätta 2-3 mål till innan VM börjar i Ryssland. När säsongen summeras i november hoppas han att han gjort minst 10 mål
Han fick också frågan från programledaren om han måste välja, vinna skytteligan eller spela VM är hans svar klockrent.
– Självklart VM. Det har man drömt om sedan man var liten knatte. Om jag kommer dit vet jag inte, men man skall vara positiv. Jag gjorde en bra landslagsturné och en bra insats i allsvenskan.  Jag har inte maxat ännu och kommer göra 2-3 bra matcher till innan truppen tas ut

 

Peter Murling
Foto: Peter Jonsson