-Hur går det med Bara Bajen?

Jag fick frågan idag. Igen.

Ja, det är ju ingen hemlighet att sajten varit halvt vilande de senaste åren. För egen del beror det på anledningar som det brukar heta. Och anledningarna finns kvar.
Men kanske, kanske finns möjlighet att börja aktivera sajten lite mer. Om inte annat så kanske med sånt jag startade min första blogg, bondegatan.wordpress.com, för att göra. Nämligen förmedla sånt som rör sig runt Hammarby, som det antingen snackas om eller skrivs om, och som det kan behövas några extra ord kring. Och för att den här vägen förse mina vänner som inte följer alla forum och nyhetsartiklar med info om vad som rör sig i den grönvita världen. För rör sig, det gör det ju. Konstant.

***

Var nere på Kanalplan i förmiddags och tittade på träningen. Mycket folk i publiken. Vilket kanske inte var så konstigt med tanke på både tid och plats. Och visst är Kanalplan ett perfekt ställe att lägga träningar på för fansen och publiken. Lättillgängligt och samtidigt idylliskt. Med fikamöjligheter och bekvämligheter. En förhoppning som dök upp är att laget kommer fortsätta ha öppna träningar på Kanalplan då och då, även efter att gräset lagts om på Årsta och man flyttat tillbaka. Ska vi säga en gång varannan vecka, på helgen?

***

Visst är det lättare att vara Hammarbyare efter en derbyvinst? Men ärligt talat, nog har vi varit tillräckligt bra i matcherna som spelats för att ta ytterligare tre poäng? Två till mot Kalmar och en mot Helsingborg. Och då har jag inte varit överdrivet partisk. Så spelet har inte varit så dåligt. Fortsätter det så här så är framtiden ljus.

***

En ljusnande framtid ja. Tittar man på den resa som klubben är inne på så går det märkligt rakt framåt och uppåt. Spelarna vi har i laget är riktigt, riktigt bra. Och oavsett resultat i enskilda matcher eller hur det går i år totalt så är det extremt mycket som säger att vi kommer vara en kraft att räkna med framöver i svensk fotboll. De spelare vi knyter till oss håller hög kvalitet. Och de som vi säljer säljer vi för högre och högre belopp. Det har ju den senaste veckan pratats om en kommande försäljning av Odlion. Fotboll STHLM anger belopp runt 30 miljoner och SportExpressen poängterar att det kan röra sig om ännu mer med bonusar. Lägg därtill eventuella försäljningar av ytterligare någon spelare i sommar och vi kanske pratar om 40-50 miljoner in under året. Dessutom hamnade väl den rekordstora Borges-försäljningen på årets resultat, eftersom den gjorde efter årskiftet? Ja, det är ”tillfälliga” pengar. Och vi kan inte räkna med att få behålla allt vi vill av årets trupp, så det kommer behöva värvas. Men det är en helt annan utgångspunkt nu än för några år sedan.

***

Är det ett tronskifte på gång i Stockholmsfotbollen? AIK kommer få svårt att upprepa förra årets sportsliga framgång. Trolleritricket att vinna utan att göra mål går inte att upprepa hur många gånger som helst. Det ska bli spännande att se hur långt de faller, både i tabellen, i publikligan och ekonomiskt. Jag vet vilka jag tror kommer utmana på riktigt. I alla fall i det långa loppet.

***

Träningen idag var med ett något begränsat manskap. Att Bojanic var med tackar jag för. Det innebär att det han kände i axeln i derbyt inte är något som ska störa kommande matcher. Bojanic och Tankovic är för övrigt några av spelarna jag vill hylla mest efter de inledande omgångarna. Tankovic är i sina bästa stunder helt magisk. Bojanic var under försäsongen lite ”seg”, lite för långsam kändes det som. Men han har imponerat mer och mer på mig. Och den centrala mittfältsrollen verkar passa honom som hand i handske.

***

På tal om namnet Kanalplan förresten. Det namn som nu börjar användas  officiellt är ju Hammarby IP. Jag förstår det. Att sätta namnet Hammarby så mycket som möjligt har ju sina fördelar. Men det kommer vara svårt att vänja sig av med ”Kanalplan” ändå. Det låter så behagligt på något vis.

***

Foto: Peter Jonsson