Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 1,641 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Det skulle kunna gå så långt att man blir tvungen att slå ihop allsvenskan och superettan för att spela den här säsongen. Men jag tror inte det blir så illa.
  Och det vore bra ironiskt om ÖFK skulle överleva och några alla falla.
  Men jag hoppas att alla klarar den här situationen. För det vore ett jävla sätt att slänga in handduken på.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Kristof du är i sanning ett ljus i dumhetens mörker. Jag hoppas att vi klarar oss på grund av publikintäkterna. I övrigt är jag orolig.

  Jag funderar på vad som händer om 3-4 klubbar i AS konkar/elitlicens. Vilka följdverkningar får det för AS och Europaspel?

  Säg att Östersund konkar och att HeIF inte fixar licensen. Orkar Mjällby och andra småklubbar krisen långsiktigt? Skadeglädjen över att bli av med mygelklubben kan lätt bytas till panik över att vi får färre hemmamatcher med stora intäkter.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Ja mff borde gynnas tänker jag också. Även om de kommer att behöva skala ner kostnaderna lite på längre sikt.

  Det är också ganska lätt att se vilka som kommer att missgynnas. Det är de klubbar som bygger sin ekonomi på spelaraffärer. I första hand Norrköping (grafen) och sedan Dif.
  Jag kan inte se annat än att likviditeten på transfermarknaden kommer att vara nere i källaren under de kommande åren.
  För vår det är det lite dålig tajming med covid-19 då vi sitter med långa kontrakt, vilket nu alltså troligen inte kommer att betala sig på transfermarknaden. Till skillnad från 2007-2009 är det dock med spelare som håller högsta klass. Men jag är orolig eftersom balansräkningen inte är den starkaste.

  Men mest orolig är jag ändå för den europeiska ligafotbollen i sig, för första gången sedan jag började nörda ner mig i det här för snart 15 år sedan. Den transferbubbla som byggts upp senaste fem åren som spricker nu kommer att kosta. Frågan är vilket pris som får betalas?

  Jag gick igenom Uefas benchmark rapport NOGA i helgen. Pengarna i systemet var slut redan 2018. Aktiviteten på transfermarknaden oförändrad 2019 och januari 2020. Alltså måste slutsatsen bli att det mer eller mindre har varit helt kreditfinansierat. Och så en covid-19 på det.

  • Det här svaret redigerades för 1 vecka, 3 dagar sedan av Kristof.
  • Det här svaret redigerades för 1 vecka, 3 dagar sedan av Kristof.
  • Det här svaret redigerades för 1 vecka, 3 dagar sedan av Kristof.
  • Det här svaret redigerades för 1 vecka, 3 dagar sedan av Kristof.
  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Malmö borde tjäna på den har situationen relativt mot alla andra klubbar i AS.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Kappnedrustning

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Korttidspermiteringar har börjat, andra inkomstkällor testas. Snart blir det fult på riktigt.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Förutum likviditetsbekymret som jag misstänker finns fram till kassaflödena från nyförsäljing kan komma in finns det ju lita andra saker att brottas med.

  Vad vi vi?
  Enligt info på årsmötet var prognosen för kostnaderna i AB under 2020: 142mkr
  Det måste rimligen matchas med intäkter där det idag finns en stor osäkerhet.

  Utöver ovanstående fanns det vid årskiftet 20mkr i fordringar för spelartransfers i balansräkningen. Jag misstänker att den mer eller mindre i sin helhet är på Club Brugge.

  Har den förfallgt under januari eller februari och pengarna är hemma? Hoppas det.

  Om inte kan de betala den i tid? Kan de betala den överhuvudtaget? Brugge sitter troligen inte på en kassa. Det gjorde de inte 2018, då hade de de fordringar på lite drygt €20m på klubbar högre upp i näringskedjan.

  Rimligen har den affärsmodellen inte förändrats sedan dess. Transfermarknaden har ju forsatt booma.

  I värsta fall finns det italienska klubbar som riskerar att bromsa betalningskedian längs vägen vilket kan påverka oss här i allsvenskan. Nettotransferskulden i transferssystemet (skulder minus fordringar) är drygt €1 miljard. Kassaflöden måste komma in systemet för att det ska snurra. Men allt står ju stilla just nu där ute. Tillgångarna (spelare och arenor) genererar inte kassaflöden.

  En kan undra hur transferskulder minus transferfordringar inte kan vara noll? Rimligen borde det ju vara så inom kollektivet. Det blir en skuld hos medlam A till medlem B. Medlem B:s fordran på medlem A är lika stor som skulden. Netto = noll.

  Troligen finns det en del fordringar till klubbar utanför Uefa. MEN den stora delen av underskottet misstänker jag har uppstått genom att klubbarna högt uppe i kedjan har sålt transferfordringar till finansieringsföretag. De har tagit in pengar i förtid för att kunna göra nya spelartransfers, finansiera sign-on mm.

  Det här är en jättestor systematisk risk tycker jag som har fått alldeles för lite utrymme (inget alls) här och nu. Jag läste en kort sammanfattning från en BIG4 revissionsfirma om möjliga konsekvenser för fotbollen. Inte ett ord om detta. Bara om osäkerheten vad gäller intäktsklasser.

  • Det här svaret redigerades för 3 veckor, 1 dag sedan av Kristof.
  • Det här svaret redigerades för 3 veckor, 1 dag sedan av Kristof.
  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Det är så många osäkerhetsfaktorer. Jag gillar det inte.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Jag hoppas innerligen att Bajen får spela i sommar. Ett par tre månader borde vi klara finansieringen av.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Fotbollspyramiden hamnade under stress när den senaste finanskrisen kom som en storm över världen. Den överlevde denna kris, precis som alla andra tidigare. Mycket tack vare för att publiken fortsatte att gå på matcherna. Nu är i stort sätt alla matcher inställda. I bästa fall uppskjutna. Riktigt jävla osäkert hur det hela ska urarta sig. Fyfan.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Cupen har ju valsat på bra trots att spelet sett relativt illa ut. Vi borde klara nästa match i varje fall.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Spelet hittills har inte sett bra ut och ändå har vi 7-1 i målskillnad. En jäkla förbättring mot tidigare år.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  #rutin

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Skönt att jag är så obrydd över Midtjylland. Jag har lärt mig läxan angående Billborn och försäsong. Säsongen inleds med cupen.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Nu har jag förvisso inte lyssnat.

  Vad han kan förvänta sig har inget att göra med hur mkt han kostade när han kom till Hammarby 🙂 Utan enbart på vad någon är att betala för hans tjänster från och med i sommar och sätta det i relation till det han kan få hos Bajen.

  Skriver han på ett nytt kontrakt här så minskar chansen för homom att kan flytta till en bättre liga i sommar. Det är väl där skon klämmer tänker jag.

  Niko är ett bakslag.
  Men är det så att vi har nått toppen genom att ha börjat göra saker bättre och inte tur så har det i förlängningen en ganska liten betydelse. På kort sikt ett avbräck dock.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Jag lyssnade på podden Olof Lundh / Mujo.

  Mujo har en ganska klar bild av hur han ser på sitt värde för Bajen. AZ släppte honom gratis utan sign on. Så han verkar vilja ha en signing fee eller påslag på lönen som kompensation. Han ser sig själv som instrumental i förändringen av attityden i styrelsen när det gäller vinnarkultur.

  Det är inte otroligt att han har rätt. Däremot vet jag inte om vår plånbok matchar hans självbild. Jag ser honom och Niko som förlorade och då riskerar vi en dålig säsongsstart. Jag ser helst att Mujo spelar till sommaren och går som Bosman. Vi behöver en bra start på säsongen. Sommarfönstret ger Jesper större möjligheter till bra köp.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  … Sedan kan man fråga sig hur en rejäl extraordinär satsning påverkar det långsiktiga arbetet. Jag kommer ihåg att Elfsborg gjorde en rejäl satsning på 2013 efter att ha vunnit guld 2012. De gick ordentligt back 2013 (1/3 av sitt egna kapital), lyckades sedan balansera böckerna redan 2014.

  Men min spontana känsla är att de kom helt ur fas när det gäller det långsiktiga arbete som gjorde dem framgångsrika. Men det hade de kanske gjort ändå, i takt med att andra klubbar blev starkare.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  En rimlig tumregel borde vara att man har buffert på 3x det man satsar extraordinärt, tänker jag. (Kostnaderna blir mer eller mindre kontraktsbundna i ca 3år)

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Kristof: Jag läste en vettig gårdare (gasp) som räknade på sannolikheten * intäkterna i Europa vs investering i truppen för att nå dit. Frågan som slog mig är hur ska Bajen göra för att bygga upp tillräckliga muskler för att lyckas?

  Vi kommer inte sälja en Odilon varje år.
  Vi kommer inte gå all in på Europaspel.
  Vi tjänar inte tillräckligt på vanliga år för att växa på X antal år.

  Det känns som moment 22.

  Hur många miljoner i fickan tror du att det krävs för att våga satsa på Europa och missa?

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Gott slut och Gott Nytt År!
  För tio år sedan gick vi in i ett nytt årtionde duktigt skadeskjutna. De första åren var jobbiga men det har hänt mycket bra saker sedan dess, kan man milt säga. Det är omöjligt att säga var det hela tar vägen och var vi befinner oss om tio år när vi summerar 20 talet. Njut av stunden!

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  God fortsättning alla.

  Kris: Wow, det måste vara stökigt att byta tränare hela tiden. Nu har dom dessutom Den långe att förhålla sig till.

  Det känns som att vår off-season rullar på. Fenger kritar på, ingen ut och ett fysläger innan ledighet. Det vore en välgärning om Jesper Jansson och Stefan Billborn förlänger. Hela sektionen osar harmoni.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Att byte tränare ofta är kanske mff:s modell. Bayern München har haft nio (9) olika tränare under 10 talet. De har vunnit ligan alla säsonger utom två.

  Vi får hoppas att de fortsätter att lägga ner mkt energi på gnäll över konstogräset. Det har blivit en bra bortförklaring för dem när de inte vinner, istället för att göra allt i sin makt för att anpassa sig för att vinna. Träna hårdare.

  Vinnarmentaliteten sitter aldrig i väggarna. Den behöver byggas hela tiden.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Finansiellt gör det varken av eller till att MFF kickar tränare till höger och till vänster. Jag hoppas att dom inte hittar sin modell innan vi kommit till nästa delmål.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Ett tankeexperiment: Kennedy investerar i MFF och säger att de har potentialen att bli störst i Norden. Det hade blivit liknande scener.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Nikola får ett pris, det minskar inte hans värde. JJ sa rakt ut att laget ska byggas runt Djurdjic när de förlängde hans kontrakt. Stilla undrade jag om han verkligen var SÅ bra.

  Jag förstår nu vad Jesper menade. Attityden.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Så sant! Jag måste för övrigt skryta lite om den bästa investering jag har gjort 2019. Jag investerade en semesterdag på idag. Nu slipper jag alla de som helt plötsligt ska snacka fotboll på jobbet. Utan att tidigare ha ägnat något större intresse för det 🙂

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Kristof: Hela säsongen utem de förta stapplande omgångarna är magisk. Hösten räcker liksom inte. 8D

  Billborn sa vid ett flertal tillfällen. Journalisterna tippar oss som 6a. När vi ligger 6a så är det ’kris’. Laul var EN poäng från att få rätt. Respekt.

  Vi tappade Wiland, Neto, Paulsen, Junior och Hamad till säsongen 2019. Oturliga skador i backlinjen plågade oss. Nu sitter spelet. Det borde vara lättare att tappa några spelare det här året och ändå behålla spelet.

  Tack för en magisk säsong.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Vilken höstsäsong! 13 segrar på hemmaplan och 49 gjorda mål. Det har varit jävligt kul att gå på Söderstadion 2019. Får vi behålla stora delar av det här laget så blir det ett jävligt roligt 2020 också. Segt att det är hela fem månader till premiären bara.

  • Det här svaret redigerades för 5 månader, 1 vecka sedan av Kristof.
  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 267

  Var på plats i Östersund och tycker att de sista 5 plus stoppdid ändå kändes minst jobbiga utav de tre senasre matchernas dito. Det var bara i samband med hörnan efter 94min som det blev lite svettigt.

  Att vi på lördag får uppleva en match av en sådan dignitet såg i alla fall inte jag komma i början av juli där laget var väldigt ojämna i sina prestationer. Den resan de har gjort under hösten är det mest brutala jag sett under alla dessa år.

  Paladin
  Deltagare
  Antal inlägg: 164

  Östersundsmatchen var en jäkla rysare. När vi vinner en sådan matche ville vissa i CMorestudion få det till att Bajen gör en dålig match. När diffen som leder ligan gör en sådan match är det såna matcher som gör en mästare…

  Vissa sporttyckare är helt styrda av kontext. Axén är klart vettig.

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 1,641 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.