Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 1,719 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Det finns anledning att vara mer realistisk när det gäller tron på att matcha Malmö FF i kampen om att vara bäst i Sverige. MFF ligger fortfarande före när det gäller ekonomi, rekrytering av unga, ungdomsakademin och träningsfaciliteter. Vi ligger före när det gäller publik, antal supportrar, supporterengagemang.
  Vad kan vi spetsa till för att ta oss förbi?
  Givetvis kan vi förbättra vår ekonomi och även ta oss förbi! Detta med tanke på antal supportrar, publikunderlag och möjligheten att öka sponsorintäkterna. På dessa områden även gå ifrån MFF.
  Mer som vi kan spetsa till är att förbättra våra träningsfaciliteter, om möjligt upp till MFFs nivå. Detta bör vara högprioriterat trots den besvärliga situation som Stockholm stad har när det gäller att prioritera idrotten i förhållande till bostadsbyggande.
  Annars är det väl kring träningen och tränare som vi kan spetsa till vår verksamhet. Det finns de som både undrar varför vi inte tränar mer och även varför vi inte får fram några nya Zlatan, Ljungberg eller Henke. Eller varför våra inhemska tränare inte får några uppdrag i de stora ligorna. Vi får hoppas att en dag sneglar storklubbarna på vår akademi lika väl som på Ajax eller Dortmunds.
  Som sagt, det är många områden att jobba med. Men med dagens klubbledning, sponsorer, medlemmar och engagerade supportrar så har vi goda möjligheter att matcha MFF framöver. Dock vi är ännu inte där men vi kan ändå vinna Allsvenskan, bara för att vi är Hammarby!

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Du har en poäng när det kommer till utländska influenser i utbildningen!

  Och ja, ekonomin är ett problem – framför allt om man hela tiden kastar bra pengar efter dåliga.
  Hur många miljoner har man inte spenderat på äldre spelare och hur mycket ger det tillbaka?

  Titta bara på mittbackspositionen.
  Man spenderar pengar på Fjöluson, trots att man ganska nyligen spenderat en hel del pengar på nytt långtidskontrakt med Fenger och att ta hem Magyar.
  Det är som ett jävla lapptäcke, där man hela tiden kortsiktigt lappar igen hålen.

  Procent av alla spelade minuter under sex säsonger 2015-2020, per ålderskategori
  20år och yngre: 5%
  21 – 24år: 17%
  25 – 28 år: 46%
  29 år och äldre: 32%

  77% procent av all speltid de senaste sex åren har gått till spelare 25+.
  29 år och äldre har fått mer speltid än under 25år.

  Man kan faktiskt rekrytera spelare i åldern 20-24, som blir bra.

  Hammarbys strategi verkar vara att rekrytera etablerade namn. Jag tycker inte att den strategin betalar särskilt bra. Gjorde en jämförelse men Djurgården och Norrköping. Våra konkurrenter om topp3 platserna.

  Trots att båda två har sämre grundförutsättningar (intäkter från publik, sponsorer samt TV) så når de högre tabellplaceringar och redovisar bättre ekonomiska resultat. Bland annat får de en hävstång av spelarförsäljningar. När det kommer till Norrköping så är det institutionaliserat, där de har varit konsekventa i sin rekryteringstrategi (scrolla ner till figuren där jag jämförde åldern vid rekrytering i 2020 år trupp).

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  I jämförelse med Malmö FF ser vi en bättre balans med yngre spelare i respektive trupper 1920/21

  Malmö FF 30 spelare
  < 20 år 6 st
  > 20-25 14 st

  Hammarby 29 spelare (inkl. Fjoluson, Svanberg)
  < 20 år 5 st
  > 20-25 7 st

  Hammarby har bara hälften så många spelare som Malmö FF i den eftersökta åldern 20-25 år. Skillnaden kan möjligtvis förklaras med MFFs upptagningsområde med Skåne och södra Småland. I detta område är MFF suveräna och utan större konkurrens med Helsingborg, Kalmar eller Halmstad. För vår del får vi konkurrera med Djurgården och AIK som har ambitioner att vara topplag i Allsvenskan.

  Det tål att fundera på ifall det finns andra områden där vi kan spetsa vår verksamhet för att kunna konkurrera med MFF. Ekonomi och spelarrekrytering kan vara svårt med tanke på MFFs starka utgångsläge. Vi bör också ha som målsättning att vi skall vara vassare än både Djurgården som AIK.
  Min uppfattning är att ett område som jag tror att vi har halkat efter i Sverige kan vara teknikträning. Svenska tränare utbildas i huvudsak i Sverige, i en sport som domineras av andra fotbollskulturer som Brasilien, Argentina, Portugal, Spanien, Italien, Tyskland, Holland och Frankrike. Idag finns ingen svensk tränare i någon av de stora ligorna och det stärker min tes att vi kan förbättra vårt sätt att träna. Är det där som Hammarby kan ta rygg och spetsa sin verksamhet? Tror det! Dock, detta är förmodligen ett mycket känsligt ämne för både den svenska tränarkåren som Svenska Fotbollsförbundet. En gång i tiden kallades svenska spelare för ”Europas brassar”. Det var på Nackas tid och vi var inspirerade av framförallt Österrikiska och Ungerska tränare. Men detta var på 50-talet och det är mycket, mycket länge sedan!

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Håller med, upplever att kontrollen på ekonomin är mycket bättre nu än då. Däremot finns det väldigt mycket göra kring hur pengarna används. Jag lyckades extrahera ut data från Cies Observatory. Vi har inte bara äldst snittålder på spelade minuter under under 2020 i allsvenskan. 85% av 480 klubbar i Europa har spelar med yngre spelare än Hammarbys snitt på 28.3 år. Bara cirka 70 klubbar hade äldre spelare.

  Det är egentligen inte förvånande om man scrollar ner lite och tittar i figuren på vid vilken ålder man har rekryterat spelarna i förra årets trupp.

  Varför har man en truppstrategi om man nu inte följer den?
  Skadligt.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Kristof, det du visar ger inga bra indikationer på att vi skall få ut mer av satsade pengar i framtiden, åtminstone på kort sikt. Vissa förhoppningar kan vi dock ha på de ungdomar vi har plockat in i A-truppen, även att de bara är i åldern 18-20 år. Nu är det väl åldern 20-25 år som är mest intressant. Där är det tunt i dagsläget. Fokus bör ligga på en utveckling av den delen av truppen, ex vis ersättare till Ekdahl och Krusnell.
  Det oroar mig också att vi ser ett tidigare mönster upprepas. Under de framgångsrika åren 2003-2007 hade vi en balanserad trupp men vi drog också på oss höga kostnader efterhand, både med spelartruppen och med annan personal. Sen kom nergången under 2008-2009 då många spelare försvann och vi köpte allt för dyrt för att klara oss på samma nivå. Vi kunde inte heller få fram unga spelare i den utsträckning som tidigare. Till råga på allt hade vi en problematisk ledning både på tränarsidan och på styrelsenivå.
  Dock, jag ser en annan struktur idag med mer ordning och reda men också med liknande problem med att balansera kostnaderna på en rimlig nivå. En positiv del är att Henrik Kindlund var med redan på den tiden och bör rimligtvis ha, tillsammans med Jesper Jansson, lösningar på problemet med balans i truppen och även vad som gäller för övrig personal.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295
  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Man funderar på varför Hammarby alltid betalar mer för sina vunna poäng än de flesta klubbar. Varför det egna kapitalet växer så långsamt. Trots störst publikintäkter i allsvenskan. Trots topp 3 sponsorintäkter.

  Sen dyker en sån här figur upp idag. Som man rekryterar, så spelar man.
  Kapitalförstörande.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Kristof, kan verkligen hålla med om problemet med att inte rekrytera yngre spelare. Vi får hoppas att Astrit Selmani 23 år är ett trendbrott för framtiden. Kan tänka att Selmani är en kommande storspelare som jag hoppas att vi får behålla i åtminstone ett par år.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Berndt, Egna talanger är en sak. Externa förvärv en annan. Jag jämförde Hammarbys rekryteringar med Norrköpings. Jag tog helt enkelt den trupp som man har haft under hösten och tittat på vid vilken ålder respektive spelare rekryterades. Figuren visar antal spelare per ålder.

  Det är en ganska stor skillnad på Norrköpings och Hammarbys rekryteringsstrategi. Den stora majoriteten av spelarna som Bajen rekryterar till A-truppen har varit 25 år eller äldre. I Norrköping är den stora majoriteten 24 år eller yngre. Norrköpings stategi har varit mer framgångsrik. Både ekonomiskt och sportsligt (om man tittar på genomsnittlig placering de senaste fem säsongerna)

  Det som skaver är att rekryteringsstrategin inte matchar den uttalade truppstrategin. Någon har fuskat.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Kristof, intressant belysning av truppen. Vi kan dock konstatera att vi släppt iväg några unga spelare som har utvecklats i andra klubbar, dock bara en möjligtvis två, ur egna led. Leo Bengtsson har tagit ett steg upp i Häcken och Roback vet vi ännu inget om. En jämförelse med Malmö ger inget bra resultat för oss. Som jag ser det så kan vi ännu inte inte se någon utvecklingspotential i vår egen ungdomsverksamhet. Varför? För att nå till en plats i Champions Leauge eller Euro Leauge för en mindre klubb krävs en talangutveckling utöver den vanliga, typ som topplaget Ajax Med andra ord en spetsutveckling utöver svensk standard utformad av Svenska Fotbollförbundet. Denna räcker inte till. Nu kommer väl aldrig ett Nordiskt lag nå Ajax men vi kan ändå ha en målsättning av spela gruppspel i någon av cuperna, vilket Malmö har lyckats med. Vi kan se i Allsvenskan att lag som Malmö, Elfsborg, Norrköping, AIK värderar sin talangutveckling högt och lyckas få fram en och annan bra spelare. Tror att det är den enda vägen att vandra framöver för att konkurrera med Malmö om CL-platsen. Frågan är bara – har vi råd med det?

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Tyvärr ser det ut som att skadan gjorde ganska stor skada på Junior. Och det är väl individuellt också, skadans natur, påverkan på fysisken och mentala hälsan. Så nog ganska svårt med jämförelser.

  Men iår, lägstanivån, som sagt. Hammarbys lägstanivå har historiskt sett varit brutalt låg. Årets prestationer speglar det ganska bra. Ergo – inget trendbrott på den fronten.

  En reflektion som jag har funderat över senaste tiden:

  När det började gå bra så pratade man om bland annat en ny truppstrategi.
  Om man googlar lite och lyssnar på olika podcasts så får man ihop delarna.

  Spetsspelare
  Bärande spelare
  High potential
  Young potential

  På papperet låter den ganska rimlig. 12 spelare ska vara ung talang och hög potential. De andra 12 bärande spelare samt spetsspelare.

  En ögonblicksbild på A-lagstruppen säger
  6 spelare 23 år eller yngre
  18 stycken är 25 år eller äldre

  Jag kan tycka att det skiljer sig ganska mycket, även om spelare kan vandra mellan grupperna.
  Det kan ju bero på olika saker, bland annat:

  Att man inte följer strategin, man ”fuskar” när man rekryterar med andra ord.
  Att spelare som för 1-2 år sedan var high potential inte har tagit steget till antingen ”spets” eller ”säljas” och har i bästa fall hamnat i kategorin ”bärande spelare”

  Två anekdoter:
  Jag kommer ihåg när man tog in Erkan 2018, där man uttalat frångick strategin på Leos bekostnad. Vi måste sluta med sånt här.
  Jag tänker på Aron, 18 månader i klubben. En halv säsong prestation men 12 månader där han tar resurser i form av tid hos naprapat (trång sektor) och plats i truppen samt startelvan (trång sektor) i väntan på prestation.
  Jag har inga problem med hur kontraktet än är formulerat. Det är säkert riskavert. Jag anser däremot att nyttan av den typ av rekrytering är – i bästa fall noll.

  Intressant statistik från Cies Observatory:
  https://football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2020/wp316/en/

  Alla spelare i truppen (oktober 2020), och deras ålder när de rekryterades, exklusive egna produkter. Alltså snittålder på de externa spelar-rekryteringarna. Alla högstaligor i Europa:

  Man finner Hammarby långt ner i listan med 26.6 år. 19st externt rekryterade spelare.
  I allsvenskan Helsingborg, MFF, AIK och Göteborg bakom oss, med äldre externa spelar-rekryteringar. Norrköping 24 år, nästyngst i allsvenskan efter ÖFK på 22.7år.

  Svårt för unga talanger att ta plats i vår trupp. Och från ett ekonomiskt perspektiv en mycket kostsam rekryteringsstrategi med snittålder på 26.6 år. 75% av alla transferintäkter i allsvenskan senaste 15 åren kommer från spelare 25 år eller yngre.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Det finns mycket att fundera över efter denna ”märkliga” säsong. En av många gåtor är väl Junior som inte har presterat någonting efter sin skada 2018. Det händer väl att spelare har svårt att komma tillbaka efter en skada, men förr eller senare brukar det gå. Junior var väl vår genomgående bästa spelare fram till sin skada. Vad har sedan hänt? Är det någon som har något svar på denna gåta?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Tja, en säsong där vi hamnar efter minkfarmarna från Listerlandet kan väl bara betraktas som ett fiasko. Hur kan vi först betraktas som medaljkandidater med dagens trupp och sen sluta som åtta. Vi släpper in ett mål mindre än Helsingborg som åker ut och sen gör vi 47 mål mot förra årets 75. På vilket sätt kan Bilborn friskriva sig från detta fiasko eller är det bara spelarna som underpresterat? Vilken roll har Jesper Jansson i fiaskot. Trots detta har han i år fått in två av de bättre spelarna i Ludwigson och Ousted.

  nära döden
  Deltagare
  Antal inlägg: 36

  Ännu en säsong till ända. Inte den sämsta man varit med om, långt ifrån, men ändå en stor besvikelse. Sett till förutsättningar och målsättning en katastrof, rent ut sagt. Om man ska orka med vintern och mörkret så behövs det ett ljus i tunneln. Vem bjuder på det?

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Förbereder mig för att skicka en lunchinbjudan, för femte gången på sex år.

  När vi gick upp i allsvenskan hösten 2014 så slog jag vad med en kollega som är grindif om att den som kommer sist av oss i tabellen bjuder på lunch. Vadet rullar varje år. Ett enkelt bet tänkte jag då vårt enorma publikstöd med de intäkter det bär med sig rimligen borde ge bättre resultat, över tid.

  Derbysegrarna har varit där, många och härliga! För stunden. Liksom pikarna om publiksiffror etc.

  Men faktum kvartstår. Sämre tabellplaceringar fem av sex år. Dessutom en cuptitel och ett jävla sm guld som de kommit dragandes med. Hur lång tid är “över tid” kan man fråga sig?

  Nu är inte jag inne i det här för titlarna, eller gratisluncherna för den delen.

  Men det säger ändå något. Hur lite Hammarby egentligen får ut för pengarna. Det behövs inga regressionsanalyser för att komma fram till det.

  Mellan 2015 och 2019 hade Bajen sammanlagt drygt 80 miljoner mer i publikintäkter än grindif.

  Under de åren ökade grinddifs aktiebolag det egna kapitalet från 2mkr (31dec2014) till 38mkr (31dec2019).
  HFAB ökade från 7m till 19m under samma period.

  Den outputen…

  Förra höstens prestationer var ett undantag, ett härligt sådant! Man kan diskutera kring hur märklig denna säsong är – men resultatet speglar ändå normen förhållandevis väl.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Jeopardy!

  = 18.3%

  = 18.3%

  • Det här svaret redigerades för 4 månader sedan av Kristof.
  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Nära döden, kan bara instämma i din tolkning. Sen får vi inte glömma att vi har haft en hel del skador på truppen men samtidigt har vi ju en stark trupp.
  Tycker annars att det är helt okej att Kazaniklic uttalar sig som han gör då han är frustrerad och missnöjd. Säkert inte ensam om missnöjet. Ledningen måste kunna hantera detta för att kunna ta laget framåt. Nu får vi hoppas att Kazaniklic inte blir petad till nästa match. Hans behövs verkligen i detta läge då målsättningen om minst en tredjeplats står kvar. Det var ju mycket i förra matchen som var konstigt och som man kan undra över.
  Annars är det ju glädjande att ekonomin håller ihop över detta året.

  nära döden
  Deltagare
  Antal inlägg: 36

  Tack för intervjun Kindlund. Om jag tolkar den rätt så hänger Billborns öde på att vi tar tredjeplatsen. Gör vi det så blir han kanske kvar, märk väl, kanske. Om vi inte gör det så ryker han.

  nära döden
  Deltagare
  Antal inlägg: 36

  Nu måste klubbens ledning ta ansvar och informera oss om vad de tänker göra med anledning av lagets totala kollaps. Något måste göras.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Johannes, har svårt att tro det. Allt för många osäkra beslut för min smak. Samtidigt har det varit ett svårt år, utan publik och med många matcher på kort tid. Sen är jag livrädd att de plockar upp Tony G som ny tränare istället för Bilborn. Livrädd!

  johannes
  Deltagare
  Antal inlägg: 147

  SB lär väl knappast träna Hammarbys A-lag 2021?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Kristof, tack för lite nya begrepp från finansvärlden. Förhoppningsvis blir svängningarna mindre framöver och vi åtminstone hamnar i samma stabilitet som MFF eller varför inte Bilborns utländska förebild Ajax. Förutsättningarna under svenska förhållanden har ju åtminstone blivit stabilare, ex vis.
  – Arena? okej!
  – Publiksiffra? okej!
  – Ekonomi? okej!
  – Träningsanläggning? Ganska okej! (Saknar en bra gräsplan att träna på)
  – Tränarstab? okej! (kanske saknas någon specialist, ex. vis för teknikträning, skotträning)
  – Spelidé? Under utveckling enligt Bilborn och Jesper Jansson (frågan är ifall det är rätt idé eller rätt tränare))
  – Träningsmetoder? Under utveckling (byte av fystränare och naprapat, in med Tony G)

  Sammanfattningsvis kan man nog tro att vi är på rätt väg mot lägre volatilitet för tillgången Hammarby Fotboll.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Europaspel, jag då går det inte att göra några misstag eller chansningar. Lech Poznan var bra och spelade rak enkel fotboll. Vi hade svårt att spela vårt spel och då uppstår luckor och vi blir straffade som vid deras ledningsmål. Givetvis hade vi varit starkare med Sandberg, Bojanic och Tankovic. Givetvis ett misstag att spela Jeppe Andersson efter han fått sitt första gula kort, med tanke på hans historia med gula kort. Synd också om enbart orutinerade Björklund får ta på sig skulden för Poznans ledningsmål när Magayar spelar en dålig bakåtpassning. Kraven ökar definitivt på denna nivå mot bättre lag från Europa.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Ja, matchen igår sammanfattar väl säsongen på 90 minuter.
  Men också de höga toppar och dalar som utmärker oss. Första 20 minuterna riktigt bra, utan att kunna kapitalisera i gjorda mål.

  Vi har upplevt enorma skillnader i formen genom åren.
  Under enskilda matcher.
  Mellan matcher under en säsong.
  Mellan säsongerna.
  Över längre perioder: 1982 SM final. 1991 andradivisionen. 2001 SM guld. 2011 nära tredjedivisionen. 2019 nära SM guld.

  Hur får man ner volatiliteten?

  nära döden
  Deltagare
  Antal inlägg: 36

  Två missade frilägen.

  En misslyckad bakåtspark.

  Ett rött kort.

  Som man bäddar …

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Den polska klubbfotbollen upplevde ett mindre uppsving i början av 10-talet, tack vare statliga och kommunala investeringar i nya arenor inför Euro2012. Men momentumet förlorades. Intäkterna har inte ökat under de senaste fem åren och intrycket baserat på det jag läser i polsk media är att de flesta klubbarna saknar kompens i sina respektive ledningar. Kanske suger den snabbväxande polska ekonomin åt sig all kunskap och kompetens?

  Majoriteten av klubbarna verkar sakna långsiktiga strategier etc. Precis som allsvenskan är ekstraklasa en exporterande liga. Det påverkar inte landslaget men påverkar ligan om man inte är tillräckligt bra att hantera spelaromsättningen. De polska lagen har väl inte varit särskillt bra på det.

  Anledningen till att TV pengarna är större beror dels på att det finns 4x så många hushåll i Polen som i Sverige men framför allt skulle jag säga så är inte Premier League lika populärt i Polen som det är här. Premier League är det TV rättighet som svenska TV bolag betalar allra mest för. Något som tar värde från de allsvenska TV rättigheterna förstås. Att reklamtäkterna är högre beror allra mest på att Hammarbys dito är låga. Lech Poznans reklamintäkter är till exempel lägre än MFF:s.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Kristof, vill minnas att Polska ligan var betydligt högre rankad för 15-20 år sedan. Landslaget är ju nästan lika högt rankat som Sverige, 17 respektive 18 plats i Fifas:s ranking. Vad har hänt? Dock, rankingen är kanske inte helt tillförlitlig i dessa corona-tider.

  Intressant jämförelse mellan klubbarna. Har du några tankar om varför Poznan har så höga intäkter avseende Media respektive Sponsring?

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Har vi mött något polskt lag i tävlingssammanhang någon gång? Vi har ju inte tävlat särskilt mycket internationellt genom åren. Lech Poznan betraktas av många som ett storlag. Och det man ju på sätt och vis. Grundat 1920. Historiskt framgångsrikt, sju ligatitlar (alla efter 1980) och fem cupguld. Många supportrar.

  Men under de första åren av 00-talet var man så lågt som i den tredje polska divisionen. Efter flera år av ekonomiska problem fick man till slut ingen elitlicens 2006 och skulle på så sätt tvångsdegraderas från den andra divisionen. Då fusionerade man med Amica Wronki och övertog på så sätt deras plats i den andra divisionen.
  2008 gick man upp i högsta divisionen igen och vann mästerskapet två säsonger senare. Sedan dess har man nosat på toppen och vunnit ytterligare ett mästerskap, 2015.

  Generellt är polsk klubbfotboll ordentligt på dekis. Legia Warszawa har vunnit 4 av de 5 senaste mästerskapen utan att ha varit särskilt bra. Till exempel har Legia sparkat sina tränare 8 gånger under de senaste 4 åren! Det säger ganska mycket om den inhemska konkurrensen och det återspeglas också på Uefa rankingen där ligan har rasat från en 18:e plats till att närma sig plats 30.

  Ekonomiskt är Lech Poznan ungefär lika stora som Bajen, i nominella tal.

  Kristof
  Deltagare
  Antal inlägg: 295

  Har vi mött något polskt lag i tävlingssammanhang någon gång? Vi har ju inte tävlat särskilt mycket internationellt genom åren. Lech Poznan betraktas av många som ett storlag. Och det man ju på sätt och vis. Historiskt framgångsrikt, sju ligatitlar (alla efter 1980) och fem cupguld. Många supportrar.

  Under de första åren av 00-talet var man så lågt som i den tredje polska divisionen. Efter flera år av ekonomiska problem fick man ingen elitlicens 2006 och skulle på så sätt tvångsdegraderas från den andra divisionen. Då fusionerade man med Amica Wronki och övertog på så sätt deras plats i andra divisionen.
  2008 gick man upp i högsta divisionen igen och vann mästerskapet två säsonger senare. Sedan dess har man nosat på toppen och vunnit ytterligare ett mästerskap, 2015.

  Generellt är polsk klubbfotboll ordentligt på dekis. Legia Warszawa har vunnit 4 av de 5 senaste mästerskapen utan att ha varit särskilt bra. Till exempel har Legia sparkat sina tränare 8 gånger under de senaste 4 åren! Det säger ganska mycket om den inhemska konkurrensen och det återspeglas också på Uefa rankingen där ligan har rasat från en 18:e plats till att närma sig plats 30.

  Ekonomiskt är Lech Poznan ungefär lika stora som Bajen, i nominella tal.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 195

  Okej match mot Puskas. Verkar som Jesper Jansson gjort ännu ett fynd i Jeahze på vänsterbacken. Fina matcher även av Abbe Khalili och Paulinho plus varsitt spelmål. Abbe hittar mer och mer in i en offensiv roll. Dock, drällandet på mittfältet och de omständiga uppspelen är ett problem. Nu saknades Rodic och Ludwigson vilket bidrog till försämrad rörlighet där framme. Vi får väl se ifall Bilborn släpper kartan och anpassar laget till verkligheten nu på söndag mot Kalmar, med Rodic och Ludwigson i startelvan. Frågan är fortfarande ifall vi är på uppgång eller att vi svajar vidare som vi gjort tidigare. Annars väntar vi på bara på Simon Sandberg och gläds åt att Kazaniklic, Magayar och Tankovic är tillbaka.

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 1,719 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.