Tre raka segrar.  Inte sedan 1959 har Hammarby inlett allsvenskan med tre rakar segrar.  Det är 58 år sedan.
Nu försöker vi på Bara Bajen summera matchen Hammarby – Brommapojkarna och vi kallar det Hammarby-tummen upp, Hammarby-tummen ner och en önskan till nästa match.
Jag börjar med tummen ner ,eftersom jag arbetar i skolans värld och lärt mig att man alltid skall inleda negativt och avsluta med bra saker och sedan något som kan förbättras.

Hammarby-tummen ner
Det är alltid svårt att hitta något negativt  efter en klar 4-0 segern mot en nykomling som vill spela Barcelonafotboll. Det känns som att man är en pessimistkonsult anlitat av någon mediaföretag för att hitta brister. Jag är i alla fall inte anlitad av Svenska Akademin.
Skall det vara något som måste förbättras kanske det är bolltempot.  Stundtals var det lågt tempo när BP backade hem och ställde upp som det vore hörna i bandy.

Hammarby-tummen upp
1. Roligt att Johan Wiland fick hålla nollan. Man får backa till 26 augusti 2017 då Johan Wiland och försvaret höll rent borta mot Eskilstuna.  BP hade några vassa målchanser och Johan fick visa vilken trygg sista utpost han är. Tryggt att ha Sveriges bästa målvakt 2017 i laget.

2. Roligt at se spelförändringen Hammarby gjort 2018 mot säsongen 2017, då  Jakob Mickelsen var tränare. Då backade laget hem, minerade riskerna och satsade på kontringar. Det var ingen rolig fotboll.  Jakob Mickelsen gjorde inget större avtryck på mig och jag var tvungen att googla på honom för att komma ihåg hans namn.  Det var nära att jag skrev Jesper Michelsen.
Så kort är minnet ibland. Jag blev mäkta imponerad av den höga press som Hammarby  hade och all offervilja från spelarna.  Det var många spelare som bröt BP:s uppspel redan utanför straffområdet. Nikolaj Djurdjic var den offensiva kraften men en gång var han den spelare som bröt en kontring utanför eget straffområde.

3. Det går inte att sluta bli imponerad av Imad Kahlili.  Under två säsonger har han varit inlåst i frysboxen och inte en ena gång gnällt i sociala medier på sin egen situation.
Jag har träffat Imad några gånger på Årsta och ställt frågan och han bara svarat att det  bara att träna hårt. Enligt rykten så ville sportchefen Jesper Jansson bryta kontraktet i höstas, men blev kvar.
Redan tidigt kände Imad förtroende från Stefan Billborn och nu kanske han är en av våra viktigaste spelare.  Han gör ett enormt jobb på plan, tar många defensiva löpningar och finns alltid spelbar offensivt. 2-0 målet var en riktig delikatess.

Och en önskan inför mötet mot IFK Norrköping?
Vad skall  man önska sig. Kanske rotation i startelvan, men Stefan, Pablo och Joacim lär knappast göra några större ändringar. Kanske är Simon Sandberg tillbaka på högerkanten.
Erkan Zengin från start? Nej, han börjar på bänken. Han petar inte Imad, Hamad eller Tankovic.
Stefan lär göra tre byten. Jag räknar med att de byter in Zengin och men hoppas inte Hamad kliver av utan kliver in som nummer 10 och byter av Tankovic, som gjorde en stark insats mot BP.
Jag hoppas också att Sander Svendsen får göra säsongens första minuter och Kennedy byter av Jeppe efter 60 minuter.

Peter Murling
Foto: Peter Jonsson