På lördag får Hammarby-publiken stifta bekantskap med kultspelaren Linus Hallenius.  Alla Hammarby-supportrar som såg mötet mellan Bajen och Syrianska den 20 juni 2010 fick uppleva när Linus kopierade Marco Van Bastens mål i EM-finalen. I en omröstning slutade Linus mål som det näst vackraste målet i hela världen.

Nu kommer Linus tillbaka och det finns en sak som han saknar inför matchen.
– Jag saknar Söderstadion för jag hade enorma känslor för just den arenan, säger han till fotbollsdirekt.

Linus Hallenius är fortfarande en av de bästa försäljningar som Hammarby gjort under de senaste tio åren. När han lämnade Hammarby 2010 för spel i italienska klubben Genoa fick Bajen nästan 17 miljoner kronor.
Ungefär samma belopp när Joseph Aido såldes till Belgien förra året.

På lördag kommer han och lagkamraterna i GIF Sundsvall till Nya Söderstadion. Ett lag som liksom Hammarby överraskat alla experter. GIF hade inför säsongen en mycket liten spelarbudget och de flesta experter var överens om att laget kommande säsong återfinns i superettan, men laget har sprattlat till.
I dagsläget ligger laget i toppen och är obesegrade. Utan tvekan blir det en svår match för Hammarby, men med en publik över 25 000 så skall Hammarby spela hemma alla tre poängen.

Linus är lagkapten i GIF Sundsvall och berättar hur det är att vara kultförklarad och vilken relation han har till Bajen idag?
– Om jag träffar någon som håller på Bajen och känner igen mig så blir det oftast att jag får positiva kommentarer. Jag har en väldigt stor kärlek för båda mina perioder där och det var i Hammarby som jag exploderade som spelare. Första året det gick superbra.
Han berättar om återkomsten till Hammarby 2014?
– Jag kom senare hem igen (2014-15) och fick vara med om resan tillbaka till Allsvenskan. Det var en del fina stunder då också, sen blev den andra sejouren inte vad jag hade hoppats på rent sportsligt och det blev läge att byta miljö (Helsingborg). Men jag har bara positiva känslor kring Hammarby och jag hoppas att klubben och fansen minns mig som en som alltid gjorde mitt bästa och var en trevlig och go kille.

Linus Hallenius och hans GIF Sundsvall har inlett säsongen starkt och är obesegrade.

Är det någon speciell känsla att spela på Söderstadion – eller ja ”Nya söderstadion” som Bajenfansen säger – i dag?

– Det är roligt att du säger Söderstadion för jag hade enorma känslor just för den arenan. Jag fick väl aldrig den känslan för arenan Tele2. Sen är det klart att det är samma supportrar som står där och är lika hängivna fast ännu fler. Men jag fick nog aldrig samma känsla att spela där som jag hade för Söderstadion.

Peter Murling
Foto: Hammarby Fotboll hemsida