Ingen i fotbollssverige missade väl ÖSKs brutala torsk mot Göteborg häromdagen? Inte jag heller. Och i staden jag bor i (Örebro) var det definitivt ingen som missade det. Efter en sån rycka-ner-brallorna-match återstår inte mycket förutom insikten att man är ett bottenlag i år och det enda som gäller är att tugga i sig det och börja kämpa utifrån den insikten. Det krävs ibland en riktig kallsup för att inse att nu jävlar gäller det att simma med näsan ovan ytan för att hålla oss vid liv.

Den insikten behövs hos Bajen just nu också.

Visst, vi kanske inte förlorade lika brutalt. Det behövdes inte. Förlusten kändes likadan. 3-0 eller 40-0. Känslan är den samma. Vi behöver just nu ställa oss framför spegeln och begrunda oss och spelet noga. Insupa det faktum att fortsätter vi på den här banan så tar den oss raka vägen ner till den serie vi så länge kämpat för att komma ur. Det är därför läge att börja simma nu. Och jag skiter i hur, bara ni simmar med livet som insats. Vi har inte råd att trampa vatten längre och hoppas på att en manual eller en mental coach ska lösa problemet.

Och vi kan snacka länge om huruvida vi saknade viktiga spelare, att inte Kennedy och Imad inte är i form än, att Hallenius inte är den target player vi kanske trodde, att att att… Men ärligt så behöver vi kunna klara av såna situationer för att klara Allsvenskan. För så ser fotbollen ut, för alla lag. Det är inte något direkt exklusivt för Bajen.

Det handlar om att ta poäng och det gör man genom att göra mål. Och passa varandra, inte bakom foten, utan framför. Det gör man genom att stå rättvänd mot mål. Det gör man genom att inte förlora boll hela tiden. Det gör man genom en gemensam insats för att man har beslutat sig för att nu jävlar ska vi ta tre poäng.

Så ja, kanske var den här förlusten precis vad vi, liksom ÖSK, behövde för att vakna upp och känna doften av kaffet som håller på att brännas vid. Ge oss det enda vi behöver nu. Gör det för laget, för oss supportrar och för alla som har tron på att ni kan göra det.

Foto: Peter Jonsson