Inför matchen fanns det en del orosmoln som svävade över Bajen, då tänker på alla spelare som hade kunnat bli avstängda mot Djurgården vid varning mot Helsingborg. Det klarade vi galant. Matchen i sig var dock ingen höjdare men vi krigade in i det sista och superstjärnan Romulo nickade in en boll i mål i slutet, samtidigt som vi höll nollan i sjätte raka bortamatchen. Vi tar med oss 3 poäng in i ett uppehåll och sen ett stekhett derby på det.

Hammarby är det lag som är klart hungrigast de första 20 minuterna. Man är aggressivare och låter inte Helsingborg komma över egen planhalva. Men några farliga chanser skapar man dock inte, det finns ett antal skott utifrån som känns halvfarliga. Efter 20 minuter kommer Helsingborg in i matchen mer och det jämnar ut sig. Men det är fortfarande en väldigt dålig fotbollsmatch med mycket kamp. Typiskt höstmatch om ni frågar mig.

Tiden rinner iväg å det grövsta och jag som trodde tiden bara gick snabbt när man hade kul, men tji fick jag. Efter en första halvlek som var väldigt seg i det mesta så skulle Batan, vänstermittfältare dagen till ära, komma loss på sin kant och avancerar framåt. Han har med sig några spelare i straffområdet som alla går mot mål. Istället sneglar Batan bakåt och ser att Kennedy kommer med en perfekt löpning och slår en perfekt passning och Kennedy försöker stega in rätt och det kommer ett skott vid straffområdeslinjen helt oattackerad, dock går skottet någon meter över. Annars ett riktigt bra läge att åstadkomma något bättre.

I andra halvlek så kanske det är lite mer tempo i matchen, fast kanske bara en synvilla. Bajen tvingas dessutom till ett olyckligt byte på Dibba som haltade lite lätt, skadekänning månne?, och in istället kom Alex.

Och några minuter senare kommer Batan loss igen på sin kant och slår ett riktigt bra inlägg mot Romulo och Alex i boxen. Romulo kommer upp bra men har varken viljan att göra mål i det momentet och bollen går istället igenom ut till Smarason vid kanten av straffområdet, som tar emot bollen skottfintar och drar till med vänstern istället, högt över. Hade inte Israelsson varit avstängd kan jag nästan garantera att vi hade haft 0-1 på det inlägget.

Helsingborg har bytt in Dahlberg och man känns genast tyngre där framme. Och hemmalaget tar över mer och mer. Där bland annat Dahlberg fått en bra chans att skruva in 1-0 precis innanför straffområdeslinjen, men skottet utanför och ingen fara på taket där. Istället tickar klockan på samtidigt som bajen störs av ytterligare en skada. Nu på Solheim som tagit sig för baksidan av låret, ersätter gör Torsteinbö och Batan går ner på vänsterbacken temporärt. För även han skulle få lite känning, eller om det var kramp, och då bytte man plats på Torsteinbö och Batan igen. Jo lite rörigt är det allt.

Men Helsingborg pressar på och Bajen sjunker allt mer djupare. Dock när klockan tickat upp till den 83e minuten så kommer det en långboll mot Helsingborgs straffområde som en i deras lag faktiskt vinner, men där ingen är vaken på andra bollen, förutom Romulo som visar lite jävlaranamma och hoppar upp och nickar mot ena stolpen och får se målvakten halka lite på linjen samtidigt som bollen retfullt hittar in i nätmaskorna. 0-1 Bajen och det är superstjärnan Romulo som gör det, ni vet han som ingen hånat och bara hyllat, jo precis han.

Nu blev det såklart att vänta en än mer intensivare press från Helsingborgarna. Och tycker väl inte riktigt att man skapar så många lägen, men däremot så skapar man två riktigt bra lägen. Först är det ett inlägg som, inbytte Magyar?, inne i boxen missar helt och ser bollen gå förbi till en helt fristående Rusike som bara ska göra mål. Men Ögmundur kommer snabbt ut och gör sig stor och Rusike skjuter utanför. Men oj så nära kvittering i 93e minuten.

Och innan det läget ska det sägas att Aidoo fick i alla fall en smäll och tvingades utgå, peppar peppar att det inte är något allvarligt. Därför Magyar ersatte ifall ni undrar. Övertiden har nu hunnit bli äönnu mera övertid och i absoluta slutet har Alex bollen i bra läge att tjonga bort den men väljer alltså att försöka sig på att dribbla i ett utsatt läge, och tappar såklart bollen, och Rusike slår ett perfekt inlägg i boxen där Dahlberg står och styr bollen med en nick mot det hörn där bollen kom ifrån, så att säga. Men Ögmundur är bra med på noterna och kan sträcka ut rejält och göra en riktigt bra räddning. Därmed vinner Bajen med 0-1 och Europa League kommer allt närmare!


Bäst i Bajen är krigarinsatsen av laget i sin helhet, svårt att välja någon enskild spelare kan jag tycka. Även om Birkir och Ögmundur ändå stack ut lite kanske.

Helsingborg – Hammarby 0-1
0-1 Romulo (83 min)
Publik: 7612

 

KROSSA DJURGÅRN!!!

/Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson