Efter en tveksam inledning och två dif-mål kunde Bajen få ett snabbt psykologiskt reduceringsmål och sen var det inget snack om vilka som var bäst denna afton. Brassen Romulo fortsatte att göra mål, gjorde ju avgörandet mot Helsingborg senast, men denna gång blev det hattrick av brassen. Även Smarason fick trycka dit en balja som verkar höja sig när det vankas derby. Bajen vinner välförtjänt med 4-2 efter att lagen haft varsin halvlek på ett ungefär.

Det var två lag i bra form, men där Djurgården helt klart var det lag som som mest taggade ut från start. Det skulle också komma ett tidigt mål, som det blivit en del av denna säsong, men det var lite av ett flytmål kan man säga. Olunga avancerar utanför straffområdet från ena sidan till andra sidan och kommer helt ur vinkel men drar på ett skott i vinst och förlust typ, skottet blir en perfekt passning till Walker som får den på sig, mellan mittbackarna, och helt ren kan göra 0-1 till Djurgården ganska enkelt. Det var inte en sån start vi ville ha mot ett taggat blårandigt lag.

Bajen var dock riktigt nära på att göra mål direkt efter när man från avspark och ett anfall skapat en hörna. För att sedan slå den och den dimper ner hos en brassen Alex som drar till direkt på volley vid vänstra kanten av straffområdet och får se den segla mot bortre stolpen, men preciiiis utanför. Riktigt nära kvittering där.

Men det är Djurgården med momentum efter målet som trummar på och äger spelet ganska mycket, men kanske inte skapar några jättelägen. Hammarby kommer inte alls in i spelet och har fokus på något helt annat än att kriga sig in i matchen. Men man har svårt att ens vinna några närkamper överhuvudtaget. Just nu är det inte som stämmer för Bajen måste man erkänna.

Och ganska logiskt så skulle även 0-2 komma, via hörna och nick av Ranégie. En bra slagen hörna av Walker men kan sen tycka att Ranégie får tajma upphoppet alldeles för enkelt, och man vet ju att han är stark i luften. Nicken nickas i högre krysset över Ögmundur som sträcker sig men får inte fingrarna på bollen.

Men även denna gång får Bajen en chans att göra mål direkt efter deras mål. Och denna gång gör man inget fel. Romulo får en fin passning av Israelsson som vänt upp och sett Romulo vara ganska fri. Han får tag i bollen och tittar upp och curlar den över målvakten mot bortre. Höie i målet får några fingrar på bollen men det räcker inte för att styra den över ribban utan den går under och vi har en superviktig reducering för Bajen.

Direkt efter målet så ser man att Bajen nu är klart mer taggade och börjar vinna närkamper. Det var nu matchen började på allvar kan man säga. Samtidigt så blir det lite grubbel mellan Persson och Ceesay, sa jag att Bajen taggade till nu? Med Persson i spetsen såklart. Och det skulle även komma ett kvitteringsmål för Bajen strax innan halvtidsvila. Kennedy slår en bra frispark från inläggsposition och ser den segla över alla spelare och till en Smarason som gått ifrån sin gubbe och kan bredsida in bollen i mål via volley och arenan exploderar. Vi har hämtat upp 0-2 till 2-2 utan att direkt förtjänat det.  Nu är Djurgården helt klart i gungning och det där derbyspöket börjar sakteliga krypa sig in igen. pausen kommer välbehövligt för Djurgården kan man säga.

Men i andra halvlek så är det ändå Bajen som kommer ut som ett helt nytt lag. Det syns att man vill vinna den här matchen och att Djurgården säkerligen är lite rädda om poängen nu. Man skapar hörna nästan per omgående och det blir väldigt farlig. Den slås och nicktouchas av någon och går in i måål….nej där står Magnus Eriksson och räddar på mållinjen. Sååå nära ett ledningsmål.

Men ingen fara på taket, Bajen fortsätter sin jakt på ett ledningsmål och Alex får en passning håller i bollen vänder upp, ser att landsmannen Romulo sticker u djupled slår en hård passning och Une Larsen i Djurgården slänger sig för att bryta passen men får bara en touch på den. Romulo kan sen enkelt i fritt läge tunnla en utrusande Höie i målet och vändningen är ett faktum. Romulo med sitt andra för kvällen och det står 3-2!!

Denna gång var det Djurgården som var riktigt nära att göra mål efter Bajen gjort mål. Det är El Kabir som efter ett misslyckat inlägg får bollen till sig och kan i utkanten av straffområdet till vänster dra på ett riktigt hårt pressat skott som Ögmundur räddar med handen ut till en hörna. Riktigt bra räddning där av vår härliga Islänning.

Strax efter är det en misstänkt straffsituation där Persson kanske är lite väl brysk i ryggen på Ranégie som går omkull, men domaren avvärjer och ingen straff. Känns som en 50/50 situation om jag ska vara ärlig. Denna gång hade vi marginalerna på vår sida.

Med kvarten kvar så ställer Bajen om efter en felpass av Djurgården, och Alex har bollen och avancerar framåt. Ser att Romulo tar en löpning till höger om backlinjen, slår en fin passning och Romulo med bra självförtroende för dagen drar till direkt med ett sånt där kliniskt avslut i bortre och vi har 4-2 till HAMMARBY! Romulo hattrick-hjälte. Plötsligt händer det!

Nu blir matchen avbruten på grund av några idioter men tänker inte gå in mer på det utan matchen återupptogs senare och de sista 10 minuterna blir en ren spela-av-matchen-minuter i princip. Djurgården såg måttligt taggade ut och Bajen försökte dra ner på tempot å det grövsta vilket gjort att segern var ohotad. Slutsignalen ljuder. Då kan vi konstatera att Djurgården kan inte vinna och att Hammarby är världens vackraste förening. Punkt!


Bäst i Bajen måste ju vara Romulo som slog till med ett hattrick. Kanske inte superbra i spelet men gör man 3 mål så känns den benämningen ohotad. I övrigt så var Kennedy lysande, liksom de flesta i laget utan att sticka ut så mycket kanske.

Hammarby – Djurgården 4-2
0-1 Kevin Walker (3 min)
0-2 Mathias Ranegie (33 min)
1-2 Romulo (34 min)
2-2 Arnor Smarason (41 min)
3-2 Romulo (54 min)
4-2 Romulo (76 min)

Publik: 28 493

/ Johan Sandkulla

 

Foto: Peter Jonsson