Efter en kaotisk avslutning på matchen mellan Hammarby och Häcken i söndags, blossade en diskussion om oskrivna regler inom fotbollen upp. Så på förekommen anledning tycker jag det är på sin plats att faktiskt diskutera det här.

Det finns många oskrivna regler i sportvärlden. Det kan till exempel handla om spelarövergångar där spelare anses spela ”för tidigt” mot sin gamla klubb. Eller när Hammarby anklagas, som vid matchen i fråga, för att bryta mot den oskrivna regeln om att skänka tillbaka bollen vid ett skadeavbrott.

Men vad säger den här ”regeln” egentligen och vad innebär den, de facto?  ”Gentlemen’s agreement” är en överenskommelse (avtal) utan skriftlig bekräftelse och som bygger på ömsesidigt förtroende mellan två eller flera parter. Kärnan i en informell överenskommelse är att det bygger på parternas heder och skiljer sig från ett juridiskt bindande avtal eller kontrakt.” Jag återkommer strax till detta.

Matchen i fråga var i mina ögon en skitmatch från bägges håll. Bajen lyckades aldrig komma till spel, varken i uppspelsfas eller positionsspel. Häcken försökte trycka på och skapa lägen, men hela tiden på ett fult sätt.  Fulspel, maskningar och tjuvnyp redan från start. Kvällens huvuddomare, Glenn Nyberg, valde dessutom att låta Häcken spela på och låta de komma undan med flertalet tydliga övertramp. Trots kramp som efter avblåsning helt magiskt var borttrollad, filmningar, feldömda hörnor och utebliven hands i Häckens straffområde. Glenns tålamod med Häcken var generöst.

Men diskussionen som följde efter matchen kom varken att handla om  Glenns agerande eller Häckens fulspel. Det kom snarare att handla om Bajens övertramp och att de agerade osportsligt.

Situationen som uppstod var i slutskedet av matchen när Häckens målvakt kastade ut bollen över sidlinjen för att mittbacken Ojala fick kramp. När Hamad satte igång spelet igen gav han inte enligt de oskrivna reglerna tillbaka bollen, utan efter en kombination spelade Bajen sig fram till 1-1 där Arnór stod för avslutet. Häckenspelarna reagerade häftigt och gick till angrepp mot Hamad, med stryptag och slag. Efterföljden? Stahre visades upp på läktaren och en spelare fick gult kort. Även Paulsen i Bajen fick ett gult kort, när han försökte hjälpa Hamad. Att Häcken sedan avgör matchen i sista sekund på en frispark som mer eller mindre kändes som en kompensation för situationen strax innan orkar jag inte ens snacka om. MEN att det inte tilldöms ens ett enda kort till de Häckenspelare som lämnade planen under match för att fira med de fans som var på plats. Det är makalöst ofattbart av Glenn. Om nu regler så enkelt kan bortses ifrån, varför ska då ”oskrivna regler” hållas?

Så. På tal om regler. Låt oss återgå till beskrivningen av de oskrivna regler som vi ska, eller borde förhålla oss till och som bygger på bägge parters heder och förtroende. Det viktigaste i regeln är att det är just det, att det bygger på ett gemensamt förtroende. När då Häcken pratar om brist på moral kan man ju väldigt enkelt ställa fråga tillbaka; var är moralen hos de själva under hela matchen? I deras fulspel? Filmningar?  Och maskningar? Jag förstår Hamads beslut, även om det i sak kan anses vara brist på fairplay. Men sett till matchbilden som var var det fullt förståeligt. Han står dessutom rakryggad bakom sitt agerande.
– Jag tog ett beslut och jag står för det. Jag tycker inte ens att det är en grej. Det är ingen duell och han får ingen smäll. Om han hade varit skadad hade de fått tillbaka bollen, men han krampar. Ska man förvänta sig att få tillbaka bollen då? Det är oprofessionellt. De får två gula kort för maskning och lägger sig hela tiden. Allt efteråt. Det är en större skam. Häckenspelarnas uppförande är oförsvarligt. De tar strypgrepp på mig, jag får tre-fyra slag bakifrån.

Visst, ser man enbart Hamads beslut för sig så bröt vi mot ”regeln”. Men it takes two to tango och jag tycker att Häcken borde se sig själva i spegeln och rannsaka sitt spel och uppträdande. Och jag tycker att Glenn borde göra precis detsamma.

Framförallt tycker jag att, oavsett lagtillhörightet, är det här en viktig debatt att ta. Vad är regler och vad är ”regler”? Luddigheten i det gör att situationer som dessa uppstår. Så istället för att försöka kamma in enkla poäng i era flöden och kalla oss slödder, grinhif, bajenloosers och allt vad man fick kastat i ansiktet på sig i söndags. Försök höja blicken över ert eget lag och se helheten för en sekund, en tydlighet i detta gynnar oss alla i slutändan.