Bajen är vidare som första lag till gruppspelet i mars nästa år efter seger med 3-1 borta mot Division 1-laget Akropolis. Det började dock inte så bra då man hamnade i underläge efter bara fem minuter. Man jobbade sig dock in i matchen och visade stundtals klass när man vände på steken efter mål av Leo Bengtsson, Muamer Tankovic och Sander Svendsen.

Men som sagt, det hela började inte så bra efter att två före detta bajare i form av Niklas Lindqvist och Alagie Sosseh där den förstnämnde slog ett finfint inlägg till Sosseh som enkelt kunde nicka in bollen i första krysset. En inledning vi absolut inte vill ha. Men Bajen var det klart bättre laget. Men man såg väldigt nonchalanta ut i flera lägen. Underskattning? Mja till viss del skulle jag säga. För när man väl började lira lite boll på riktigt då kom också målen. Birkir slog ett fint inlägg till Leo som fanns på bortre och som enkelt kunde nicka in bollen i krysset. bara några minuter innan det var dessutom Svendsen nära på att få in bollen i nät efter ett fint inspel av Birkir ändå också, men bollen gick tätt utanför.

Sen var det Bajen för hela slanten i princip. Man skapar dock inte några jättelägen, eller ens några chanser alls utan det är mycket kladd, men spelmässigt är det stor dominans vad nu det ger egentligen. Akropolis sticker upp ibland och när dom gör det får Fenger sota för det bokstavligt talat. En spelare i Akropolis gör nämligen en uppochnervänd karatespark (cykelspark) rakt i huvudet som bara resulterar i ett gult kort, ja ni hörde rätt. Rätt märkligt kan jag tycka men ja.Och inte så långt efter så kommer Nicklas Lindqvist en mot en med Wiland som får se bollen går förbi honom men upp i ribban och sedan ut till en annan Akropolis-spelare, som dock får på ett skott som fortfarande är på väg till Bromma flygplats. En riktigt snedträff med andra ord. Lite flyt måste man ju säga att Bajen har där.

Och precis innan halvtidsvila skulle Bajen ta ledningen och det kommer lite från ingenstans men gjort med mycket elegans. Jeppe Andersen har bra blick när han ser att Muamer Tankovic går i djupet och lyftningen av Jeppe är fenomenal, likaså volleybredsidan av Tankovic som får se bollen rulla förbi målvakten och han får göra sitt första mål i sin första start, fint så. 2-1 i paus alltså.

Andra halvlek börjar en aning sömnigt måste man ju säga, händer inte så mycket åt något håll. Akropolis har inte kunskapen eller orken att hitta på något, samtidigt som Bajen mest leker runt på ett ungefär, där man enkelt hade kunnat döda matchen helt med både 3-1 och 4-1. Istället är den sista passen vid ett flertal lägen alldeles för dålig. Klockan hinner att ticka upp till minut 70 innan det skulle hända något. Det är Svendsen som fått ett ganska bra läge men skottet går rakt på målvakten i ett ganska fritt läge. Framspelad av en Tankovic som gör en riktigt fin match här idag. Samme Tankovic har sen själv chansen att döda matchen när han drar på ett direktskott i straffområdet, men som tar på en Akropolis-spelare vid mållinjen ungefär. Nära skjuter ingen hare som det heter.

”Öka takten sista kvarten” ljuder, samtidigt står det fortfarande bara 2-1, vilket inte alls är någon säker ledning. Och det var ju inte så länge sen vi tappade just en 2-1-ledning i slutet på matchen. Må det inte hända igen var tanken just då. För vi känner väl Bajen rätt bra va? Och ja återigen, man borde dödat den här matchen betydligt tidigare. Nu skulle man visserligen göra 3-1 på övertid efter att Svendsen frispelats på högerkanten och kan sen avancera in i straffområdet i ett snävt läge, men när man besitter klass så skjuter man upp i i nättaket vid första stolpen som det inte vår något alls. Så gör i alla fall vår nye gutt Super Svendsen, gott så.

Hammarby vinner alltså matchen med 3-1. Ett Hammarby som knappast gick för fullt och var väldigt nonchalanta stundtals, samtidigt som man visade klassen också vid några lägen. Men seger är en seger och vi är vidare till gruppspelet och slipper en väldigt trist försäsong. Och kan istället se fram emot en bättre försäsong med lite cupspel och allt vad det innebär, typ Europa League med Kennedy (eller utan Kennedy, den frågan är ju hyfsat laddad). Kennedy satt förövrigt på läktaren tillsammans med Junior. Båda skadade tydligen, hur allvarligt vet jag inte.


Bäst i Bajen tycker jag Tankovic var. Visade klass rakt igenom med fin blick för spelet och fin teknik. Grym värvning det där. Kul också att både Leo och Svendsen fick göra mål. Helt rätt gubbar som gör alla målen idag.

Akropolis – Hammarby 1-3
1-0 Alagie Sosseh ( 6 min)
1-1 Leo Bengtsson (31 min)
1-2 Muamer Tankovic (44 min)
1-3 Sander Svendsen (92 min)

Foto: Peter Jonsson

/ Johan Sandkulla