Det har bara gått tre dagar sedan hemmavinsten mot  IFK Norrköping.
I eftermiddag är det dags för den tredje matchen på en vecka och tränaren Stefan Billborn kommer säkert göra några förändringar i startelvan.
Kanske är det dags för Erkan Zengin att få starta.
– Erkan var sjuk i tisdags men tränade med laget i onsdags och därför blev det inget inhopp. Erkan har lite kvar till 90 minuter och är han frisk och tränar bra är det inte långt kvar till mer speltid, berättade Stefan på presskonferensen i torsdagskväll.
Enligt statistiken är Häcken en mardrömsmotståndare. Inte sedan 2005 har Hammarby besegrat Häcken på bortaplan.

Hammarbys senaste bortamöten mot Häcken:
3/7 2017: Förlust 2-0.
9/7 2016: Förlust 4-2.
20/7 2015: 3-3.
16/7 2009: Förlust 2-0.
26/10 2006: 0-0.
22/8 2005: Vinst 3-1.

Kennedy gör sin 301:a match i Hammarby
Kennedy väntar fortfarande på få få spela från start och kanske är det dags. Frågan är om Stefan vågar rotera på mittfältet och ställa över Junior eller Jeppe Andersen.  Båda har övertygat stort i inledningen.
Även Gershon Koffie var aktuellt för spel. Han skulle vara med i truppen mot IFK, men skadade sig och finns inte med i truppen i dag.

Mads Fenger klev inte på spelarbussen som lämnade Årsta IP under lördagen med destination Göteborg. Det betyder att  lovande Marcus Degerlund är kvar i truppen. Tillbaka i truppen är Simon Sandberg.

Sander vill skapa kaos i allsvenskan
En spelare som fick göra sina första spelminuter i allsvenskan var norrmannen Sander Svendsen. Sander värvades till Bajen förra sommaren och rankas som en av Europas mest spännande talanger. Trots det har han börjat på bänken  i de tre inledande omgångarna.
Mot IFK Norrköping var han en av de bästa på plan och hade chansen att lämna plan som tremålsskytt. Ett friläge samt ett skott i ribba och ett farligt skott utanför straffområdet som målvakten gjorde en fotparad på.
– Jag vet att får jag bara spela ska jag visa att jag kan göra kaos i den här ligan. Gott att vara med igen och kunna bidra. Lite tråkigt att det inte blev något mål, men gott att vara med igen som sagt, säger Svendsen till FotbollDirekt.se.
– Jag vet ju vad jag kan och var jag hör hemma. Jag är trygg i mina egna färdigheter och vet att får jag bara spela så ska jag visa att jag kan göra kaos i den här ligan. Jag tror ni såg i höstas vad jag är kapabel till. Det handlar om att jag måste spela fotboll, men får jag göra det vill jag visa att jag kan sätta min prägel på både laget och allsvenskan, förklarar Sander.

I år är kraven stora på anfallarna. Det gäller verkligen att ta tillvara på chansen när man får spela. Exempelvis Imad Khalili som gjorde två mål mot BP, men ändå bänkades senast.

Årets spelartrupp håller hög klass
Tidigare säsonger har Hammarby haft en allsvensk startelva som hållit medelklass i allsvenskan och bänken har inte varit stark. Man har inte längtat efter ett spelarbyte.
I år är det tvärtom om. En startelva som håller toppnivå i allsvenskan och bänken är lika stark.
Mot IFK Norrköping hade Hammarby Marcus Degerlund, Erkan Zengin, Kennedy Bakircioglu, Nikola Djurdjic, Rebin Asaad och Imad Khalili på bänken.
– Vi känner oss starka. När det är så tätt med matcher är det viktigt att spelarna fyller på med kost och tillräckligt med vätska. Det handlar om att vårda spelarna under den här veckan istället för riktiga träningspass. Det gäller att hålla igång alla för att de skall känna sig fräscha. Vi har en plan för detta och jobbar efter den, förklarar Pablo till Hammarby-TV.
Om motståndarna Häcken:
– Häcken har en ny tränare som försöker sätta sin prägel på laget. De har ännu inte hittat sin identitet. De är ett bra lag med bra spelare med snabba spelare framåt. Vi har sett dem i 3-4 matcher. Vi har bra koll och vi  såg deras match mot Dalkurd. De visade mer linjer i sitt spel senast. Häcken kommer spela sitt spel och de har inga tankar på vem som kommer på besök. För oss är det fokus är på vårt spel och på vår matchplan.

Häcken ett topplag eller?
Under de senaste säsongerna har Häcken pendlat att vara ett topplag eller ett mittenlag. Under den perioden har Göteborgslaget haft tre olika tränare (Mikael Stahre, Peter Gerhardsson och nu Andreas Alm).

I fjol var det Häckens bästa säsong på flera år. Laget spelade en mycket attraktiv fotboll och har flera tekniska snabba spelare och i försvaret är det förre Hollands-proffset Rasmus Lindgren  som dirigerar laget. Året innan slutade Häcken på tionde plats, 2015 på sjunde plats och 2014 på femte plats.

Häcken förväntas ställa upp med följande lag:
Peter Abrahamsson – Joel Andersson, Emil Wahlström, Rasmus Lindgren, Kari Arkivuo – Erik Friberg, Daleho Irandust , Gustav Berggren –  Nasiru Mohammed, Alhassan Crespo Kamara, Viktor Lundberg.

Hammarby har tagit ut följande trupp.
Johan Wiland, Simon Sandberg,Neto Borges, Bjørn Paulsen, David Fällman,Jiloan Hamad, Imad Khalili,
Jeppe Andersen, Sander Svendsen, Kennedy Bakircioglu, Pa Dibba, Junior, Muamer Tankovic Marcus Degerlund, Davor Blazevic, Erkan Zengin, Benny Lekström, Nikola Djurdjic, Mats Solheim.

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson