Inför säsongen 2017 värvade Hammarby tränaren Jakob Michelsen ock målet var att bli ett topplag.
Förväntningarna var höga inför säsongen,  då Jakob i Danmarks kallades för ”Mini-Mourinho”.
Säsongen började bra men höstsäsongen blev ingen höjdare och i januari meddelade sportchefen Jesper Jansson att  dansken fått sparken. Några dagar senare blev det klart  att Stefan Billborn blev ny chef för A-laget.
Jesper Jansson hyllar nu Jakob för sina värvningar av Björn Paulsen och Jeppe Andersen.
– Två oerhört bra värvningar, två toppaffärer för oss. Det är klart att Jakob (Michelsen) gjorde mycket bra för Hammarby, berömmer sportchef Jesper Jansson för FotbollDirekt.se.

Med Jesper Jansson som sportchef och Stefan Billborn som tränare har laget nu ändrat spelstil från en defensiv kontringsfotboll till en starkare offensiv med hög press på bollhållaren,
Förra säsongen spelade Hammarby lågt försvarsspel med press på bollhållaren, satsade på snabba omställningar och använde ofta Björn Paulsen högt upp i banan för att han skulle kunna ta mot långbollarna. Stundtals var det för mycket Björn och Hammarby blev lättlästa och enkla att såra.

Redan tidigt i höstas började ledningen prata om ny kursändring i Hammarby och att hitta en egen identitet, som inte skall förändras oavsett vem som är sportchef eller tränare.
Mest nöjd är jag med att vi hela tiden tänker på att stå upp för vad vi vill göra. Vi ska stå upp för den linje vi har valt och det blir lättare med det starka team vi har.

Öka takten sista kvarten nya melodin
I den 75:minuten har vi alltid hört ramsan ”Öka takten sista kvarten Tidaholm” och det gäller även i ledningen. Styrelsen har tillsammans med den sportsliga ledningen bestämt att man skall spela offensivt, öka sista kvarten och vara bollförande,.
Det fick vi bevis på i söndags, då tränaren Stefan Bilborn valde att satsa på ytterligare ett  offensiv byte (Erkan Zengin) i stället för att säkra en poäng.
Söndagens motståndare gjorde tvärtom i måndagskväll på Borås Arena. Ledning med 2-1 och för att säkra tre poäng bytte man ut en anfallare och satte in Jonas Olsson som extra backup i försvaret.. Det straffade sig och Elfsborg kvitterade i slutminuten.

Strålande inledning 2018
Det har aldrig hänt tidigare i Hammarbys historia att man inlett allsvenskan med fyra raka segrar och en oavgjord . Det var nog inte många supportrar som hade räknat med den här scenförvandlingen med tanke på hur spelet såg ut i Svenska Cupen i mars och många var oroliga över hur säsongen skulle sluta, framförallt på sociala medier.
I dag njuter alla supportrar över att vara serieledare och ser fram mot söndagens derby mot våra hyresgäster.
Enligt uppgifter har Djurgården svårt att sälja ut arenan så allt lutar mot att Hammarby kommer att ha lika mycket supportrar på plats.

”Njut så länge du kan”
När undertecknad  i sitt arbete träffar personer som är supportrar från AIK och Djurgården har många svarat mig ”njut så länge det varar”.
Frågan är om tränaren Stefan Billborn känner samma sak, för han uttryckte sig i en tidigare intervju att han aktar sig för att prata för mycket med tanke på att pressen då ökar på Bajen efter den lovande starten.

Sportchefen Jesper Jansson säger till Fotbolldirekt att tränarteamet inte behöver vara oroliga och att trion har fullt förtroende från styrelsen, även om det kommer motgångar och det lär det göra.
– Han ska inte alls känna så. Han har ett jävla starkt team kring sig som står pall för mycket. Pablo Pinones och Joachim Björklund och Mikael Hjelmberg. Det är starka killar, samt att vi har en ledning som verkligen står bakom beslut som vi i sporten tar. Vi har en tydlig linje som alla är överens att försvara,

Text: Peter Murilng

Foto: Peter Jonsson