Jiloan Hamad är hjulet som fått Hammarby att snurra ordentligt i vår. Spelmotor, målskytt, assistkung?
Överallt nämns han just nu. Ofta gäst i fotbollsprogram, det skrivs artiklar om honom varje dag och nu aktuell på allvar för VM i Ryssland.
Frågan är hur Hammarby skall ersätta honom om han lämnar Hammarby i sommar?

Säkert har sportchefen Jesper Jansson  en kompetent mittfältare på sin radar som skulle kunna ersätta Hamad.
På sociala medier diskuteras det att supportrarna vill att Hammarby köper hem Nahir Besara från Örebro SK. Enligt fotbollstransfer.com går hans kontrakt ut i slutet av året och då blir han en Bosman-spelare. Han kan stoppa alla pengar i egen ficka vid en eventuell övergång.

Prislapp på 5-6 miljoner
En situation som Örebro SK inte är nöjda med. De behöver få in likvida medel i verksamheten.
Nahir har själv uttryckt i media att han gärna flyttar inom Sverige och skickat en signal till Hammarby.
Han värderas efter framgångarna i Örebro till cirka 15 miljoner kronor. En summa som Bajen inte är intresserade av att köpa för. Tror nog att ÖSK skulle vara öppen för en affär i sommar för cirka 5-6 miljoner.
Fördelen med att försöka få Nahir rita på övergångskontrakt är hans ålder. Han är 27 år gammal och det finns möjlighet att få tillbaka en del av pengarna om man köper honom, om han senare i karriären vill prova spel utomlands.

Jesper Jansson+Rasmus Jönsson= Helsingborgs IF
Det finns också en spelare som det inte varit så mycket prat kring men har en röd tråd till sportchefen Jesper Jansson. Spelaren det handlar om är Rasmus Jönsson. Rasmus är fostrad i Vikens IF men fick chansen i Helsingborg  2008 och det året blev han nominerad till årets nykomling.
Det året startade också Jesper Jansson sin karriär som sportchef  i Helsingborg . 2011 skrev Rasmus på ett kontrakt för en av Tysklands bästa klubbar, Wfl Wolfsburg. Han fick 17 starter i Wolfsburg under fyra år. Under de åren blev han också utlånad till Frankfurt och till danska ligan, men i höst går kontraktet ut.
Undrar om Rasmus fått ett mobilsamtal från sin före detta chef Jesper Jansson eller ett besök.
I media skrivs det om att han är intresserad av att återvända till Helsingborg i sommar. Varför inte spela inför fullsatta läktare på Nya Söderstadion.

 

Peter Murling

Foto: Peter Jonsson