Med 15 omgångar spelade lägger vi nu halva säsongen 2018 bakom oss. Det är en halvtidskoll som smakar otroligt mycket bättre än de flesta av oss grönvita hade hoppats på den där råkalla dagen i april när vi med rök och fana gick i samlad trupp för att inleda säsongen 2018 på Nya Söderstadion. Att efter 15 matcher ha häng på toppstrid och guldchans är en dröm som just nu ligger rakt framför oss i fullt nåbar höjd. Jag nyper mig i armen varje gång jag kollar tabellen.

Den chans vi just nu står inför, att nå ända fram till guldet, kräver dock att vi orkar hålla vår kurs hela vägen fram till mål. Det innebär is i magen, målmedvetenhet och en tro på att det vi på kort tid har gjort tillsammans faktiskt är en plan som håller.

Det är så lätt hänt att ryckas med i värvningshetsen som just nu pågår. Det rustas som inför Den sista striden runt oss. Tunga namn plockas in i lag runt oss, spelare säljs och det enda vi hör är klirret i deras kassor när de visslar till banken. Och när det är relativt stilla hos en själv är det klart att man lätt kan bli stressad. Man vill ju gärna inte vara den enda utan svärd och sköld när timmen för strid är kommen, liksom. Men, jag skulle vilja fatta megafonen en sekund och mana oss alla att sitta ner i båten, lägga stressen åt sidan och #tropådet.

Jesper Jansson är en smart sportchef. Kanske den bästa i hela Sverige i sin roll. Det han tillsammans med resten av staben kring Bajen har gjort på så här kort tid ger honom frihet att fortsätta på den inslagna banan. Varför ändra på ett vinnande koncept, liksom? Att värva spelare är en större fråga än bara att lösa en akut brist eller att haffa någon bara för att den råkar bli ledig. Det tycker jag Ola Larsson svarar snyggt på i Bajenpodden avsnitt 259 där han berättar om hur man just nu försöker formulera vad som är en Hammarbyspelare och hur vi framöver ska hitta rätt man till rätt position. Att det handlar om mer än bara en kompetens. Om inställning, attityd och att vara påslagen. Det här byggandet framåt plus sett till hur väl våra värvningar bakom oss varit, ger mig allt förtroende i världen till att Jesper gör rätt i att sitta stilla i båten just nu. Han vet när och om han ska agera, och det väljer jag att tro på. Se bara på värvningen av Djurdjic. En multispelare med färdigheter både i offensiven men även i återerövringsarbetet. En spelare som har det Bajens ledning är ute efter; att kunna vara både kreatören men även förstöraren. Den magi vi just nu ser hos honom är det fåtal av i Allsvenskan och kan vi hitta de där guldkornen är de värda att vänta på.

Som en brasklapp vill jag bara nämna att den värvning vi faktiskt gjort i Junes Barny ger mig bara bra känslor i magen. Av det lilla vi fått se honom tycker jag han visat på en stor smartness i sin spelförståelse och is i magen. Och jag tror att han kommer att kunna bli en del av det här laget som just nu ligger på en andraplats. Dock med en match mindre spelad än ledande AIK. Det lag som på väldigt kort tid har ställt om och vinner och spelar för varandra. Ett lag i harmoni som har kul ihop och ger tillbaka till oss som stöttar vid sidan av.

Så jag är glad att Jesper sitter still i den där båten, även om det går vågor runt oss. Vi ska inte låta andras taktik eller val påverka oss. Låt Jesper och co fortsätta ro den här båten på den inslagna banan. Mot det där vi gjorde 2001. Mot guldet.

/@aboutjeanette

Bild: Peter Jonsson