Forumsvar skapade

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 117 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #36303

  Intressant att titta lite närmare på våra stats efter 20 omgångar. Tre torskar på 20 matcher varav samtliga är på hemmaplan och två är i hemmaderbyn. Rätt märkligt ändå, i gnagargårdens fall går vi i den taktiska ”fällan” medan vi mot öfk förlorar på en totaldipp varvat med en sämre bänk. Ganska tydligt vad vi behöver jobba på. Fler alternativ i spelet och en vassare bänk. Känns som Billborn, Björklund och Jansson också hajat det och jobbar i rätt riktning.

  I övrigt, trea i hemmatabellen (8-0-3), 25 gjorda, 14 insläppta. Vi får titta ned en bit i tabellen för att hitta ett annat gäng med tre hemmatorskar (Sundsvall). Tvåa i bortatabellen (5-4-0), 15 gjorda, 9 insläppta. Tillsammans med gnaget har vi en nolla här. Analysen säger väl att vi gasar mer och möter mer taktiskt motstånd på hemmaplan och vice versa på bortaplan. Totalt landar vi på 13-4-3, 40-23 i målskillnad. Gjort flest men också släppt in fler mål än övriga topp 4. Ändå ett fantastiskt facit, 13 segrar liksom. Vilket lyft!

  Med 10 omgångar kvar ska det bli mycket intressant att se hur hemma/borta och totalen utvecklar sig. Topp tre förra året hade 4,5 respektive 7 torskar respektive 19, 16, 15 vinster. I en allsvenska som blir alltmer ojämn och mer internationell läs logisk kommer det antagligen krävas fler och fler segrar varje säsong framöver. Vi har varit duktiga på att samla in ”buffertpoäng” under sommaren men har inte råd att tappa fler ”onödiga” pinnar framöver. Intressant om Billborn kan krama ur ännu mer ur truppen. Känslan är att vi kommer smyga med så gott vi kan. nöff-nöff kommer nu och gnaget har hybris. Håll huvet kallt och en match i taget. Restart liksom. Blir ett jävla race in i mål.

  Vamos Bajen

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #36297

  Så då är då 2/3 av serien och vi parkerar med visst avstånd nedåt på en andraplats fem pinnar bakom en serieledare som just i år ska sätta nåt rekord. Säsongen får fortsatt MVG och tittar vi i backspegeln är det här ett jävla lyft. Dock, mycket vill ha mer och gärna nu och snabbt. Just det där med att den här utvecklingen gått väldigt fort poängmässigt syns väldigt tydligt i toppmatcherna inkl derbyn där spelet taktiskt blir på en helt annan nivå. Där syns det också att vi inte är riktigt klara och har en bra bit kvar att bygga in rutin i den här truppen för såna matcher. Är det något vi höjt i år är det att ”städa” av gäng från mitten och nedåt i serien. Det är vad vi har betalat för och där det går att få effekt snabbt med en trupp som är väldigt väl sammansatt för att ha sitt eget spel och skickliga individuella spelare. Mot den typen av motstånd har vi en bra grundplåt framöver att utvecklas från men mot de bättre gängen Peking, östersund, dif och gnaget har vi haft det, fullt naturligt, mycket tuffare. Vi möter även ett hungrigt nöff-nöff innan serien stänger och den matchen samt gnaget borta kommer få bli riktmärken för statusen på det här gänget som en självklar toppkandidat framöver.

  Dels behöver spelet utvecklas och varieras dels behöver vi också förstärka ytterligare i vinter. Syns idag att vi saknar en tillräckligt bra bänk för att kunna vända en sån här match på allvar. Barny funkar väl ok och tar sin roll, Sander är tyvärr ingen andraforward hos en guldkandidat och övriga spelare är inte heller riktigt det. Inväntar fler truppspekulationer tills vi stänger serien men det känns som att Billborn vill spela ett annat spel än det vi sett under våren vilket krävs för att utmana på allvar.

  10 omgångar kvar och en andraplats. Vill inte se en spelare som viker ned sig trots torsken idag. Måste finnas en jävla hunger för de 10 fighterna i en serie som sista tredjedelen kommer handla om kontrakt och säsonger som ska räddas samt europacupplatser och guld som ska jagas. Det är i den kontexten vi ska röra oss och inte en käft vill att de här första 20 omgångarna ska ha varit förgäves. En match i taget hur tråkigt det än låter. Att pga poängtapp och derbytorsk börja stressa upp sig är att göra mer skada än nytta. Upp på hästen igen Bajen!

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #35844

  Kanske Kristof kan svara på detta. Har en ”hypotes” som borde vara hyfsat rätt. Klubbar som värvar ”dyrare” spelare är också klubbar som säljer dyrare spelare. Främst på grund av att spelaren när han värvades var eftertraktad för sina kvaliteer varav priset blev ”högre”, läs säljande klubb vill ha så mycket som möjligt. Spelaren utvecklas mer av att spela i ett bättre dyrare lag och drar därmed till sig nya rikare intressenter där klubben agerar likadant som den säljande klubben vid första fönstret och vill sälja spelaren så dyrt som möjligt. Inget nytt elle konstigt i det här scenariot, Grundkurs ekonomi.

  Med tanke på att klubben investerar i dyrare kontrakt samtidigt som man säljer dyrare spelare kan därmed differensen kostnad vs intäkt Mao ”resultatet” landa på samma nivå som för en klubb längre ned i näringskedjan som värvar billigare spelare men också säljer sina spelare billigare. Om vi nu adderar sportslig framgång som det absoluta måttet får vi nästan alltid klubbar med stor omsättning—> topplag i tabellen men för den delen, min poäng, inte klubbar som går kraftigt med vinst. Mao, em form av skuldfinansiering för att nå toppen, stanna där och vara ett stabilt topplag. Både nöff nöff, ajk och dif är exempel på detta i Sverige där framförallt dif trots grymma spelaraffärer än så länge haft ett sämre sportsligt utfall i tabellen. Nu har de en tredjeplats från förra säsongen och ett cupguld och årets säsong blir mycket intressant om de nu har börjat konsoliderats till ett topplag där de säljer dyrt men också köper dyrt samtidigt som de får bra tabellplaceringar.

  Vad är då poängen med detta? Jo, i Bajens fall har Kindlund och co sol mål att dubbla omsättningen på 2-3 år. Vi är med stormsteg in i samma karusell men än så länge i blygare skala. Personalkostnadsmässigt en topp 6 placering. Nu överpresterar vi kraftigt i år, men vi kommer ”tvingas” köpa/investera i allt dyrare kontrakt för att kunna etablera oss i toppen. Likaså ”ska” det också innebära dyrare förädlingar liksom då ett sportsligt resultat som är topp 3.

  Vi har haft och kommer få se ett ytterligare arms race i allsvenskan både on och ut. Samtidigt kommer inte alla att lyckas. Handlar mycket omm timing men också bygga rätt och investera klokt. Nyttomaximering vs ekonomisk maximering, inget lätt pussel för en färsk toppklubb som Bajen. Som exempel, hur många skulle ta em andraplats i år mot att vi skulle gå back 5-7 mille gentemot att vi cashar in 25 mille i spelarförsäljningar nästa år? varav i princip 70% av det kapitalet används till att köpa nya spelare för för att kunna behålla en positionen som en toppklubb även den säsongen osv.

  Kanske rörigt nattsudderi men poängen är att det här med att stirra sig blind på vad andra klubbar säljer och köper för måste ställas i relation till det sportsliga utfallet och vad som är värt mest.

  I mina ögon har vi fortfarande för ”litet” eget kapital för att kunna växla upp helt. Visst, vi måste sälja för högre summor samtidigt måste vi ersätta med kvalite som också kostar. Ingen lätt ekvation det här. Möjligtvis kan marknadsintäkter och att få fram egna talanger pusha det egna kapitalet framåt något liksom maxflax i scoutingen av en billig spelare. Frågan om storleken på det egna kapitalet versus sportslig framgång kommer dock bli en rejäl nagelbitare de närmaste åren. Likaså hur och om Hammarby på allvar tar positionen som en ”riktig” toppklubb den här gången. Vi vill ju dit!

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #35737

  8-2-1 inleder vi den första tredjedelen av allsvenskan med. Serieledning med två poäng där laget på andraplats har en match mer spelad. Tabellen som sådan börjar sakta dela upp sig där det skiljer 9 poäng ned till plats 6 i tabellen.

  Vårt utfall är historiskt bra där vi nu som sagt leder serien utan att ha ”värvat för det”. Syntes sista 3-4 matcherna när skadorna och avstängningarna kom att för att nå nästa nivå i spelet behövs truppen spetsas ytterligare. Likaså vill även Billborn kunna ha en något större verktygslåda att kunna variera spelet mer med. Något jag är övertygad om att Jansson och co även planerat för. Vi värvar inte bara för resten av säsongen i fönstret och för ett guld utan för att även fortsättningsvis för lång tid framöver vara en självklar guldaspirant i den här serien.

  En stor anledning till vår fina vår är att vi under försäsongen men även under säsongen har varit väldigt väl förberedda inför matcherna. Vi har överraskat både motståndare, media och allsköns experter. När vi nu efter VM-uppehållet går in i den andra tredjedelen av serien är överraskningsmomentet borta men respekten vunnen. Motståndarna kommer agera annorlunda och positioner och spelare kommer få en annan tillvaro på planen än tidigare. Spelet och truppen behöver spetsas. Viktigt att vi använder uppehållet väl till detta. Att både lyfta oss till nästa nivå spelmässigt och samtidigt slussa in nya ännu bättre spelare på olika positioner. Våra motståndare i toppskiktet i serien exklusive peking Mao gårdargnagarna kommer värva hårt samtidigt som de även tappar spelare och ska spela EL-kval. ”Sommarlunken” med matcherna mot östersund, dalkurd, trelleborgX2 och elfsborg blir extremt viktiga 15 poäng att ta så många som möjligt av innan toppmatchen mot peking borta den 13 augusti ska spelas. Där och då är lite mer än halva serien spelad.

  Tror vi kommer ha ett riktigt getingbo av serien när vi går in för de sista 10 omgångarna. Med ett svagt nöff-nöff och för svaga ”topplag” har jag svårt att se att nåt lag rycker. gnaget kommer tex vara ännu mer livrädda för att förlora i ett sådant scenario samtidigt som Bajen, dif, peking och ev örebro kommer ha allt att vinna.

  Summa summarum: Sträck på er under uppehållet för fan. Vi leder serien och är i högsta grad med i kampen om guldet. Att motståndarna i de två senaste matcherna tvingas filma till sig två straffsparkar för att göra mål säger jävligt mycket om vår styrka och tyvärr för jävla mycket om den usla domarkåren.

  Kämpa Hammarby

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #35706

  Suck, pust, stön…

  Brukar ibland roa mig med under match att försöka sätta mig in i hur motståndarna ser på en match mot Bajen och hur de ska agera. Likaså hur en seriefinal i nån annan liga brukar se ut tex juve-napoli och får känslan från dagens match att gnaget gick in i matchen med stor repekt för oss vilket tog många inkl undertecknad lite på sängen. Likaså en tillknäppt och avvaktande match vilket är något man ser i seriefinaler i större ligor också särskilt innan man kommit till slutet av serien.

  Vi har tagit enorma kliv som lag och klubb under våren. Vi leder allsvenskan med 3 poäng efter 10 spelade omgångar. Första tredjedelen är avverkad och det blir MVG rakt av för den här inledningen.

  Tro dock inte jag är nöjd. Vi gick inte in i serien med en guldtrupp men som situationen är nu så har vi ett mkt intressant fönster framför oss. Vi har spelare som andra klubbar vill köpa, vi har behov av att förstärka befintlig trupp. Framförallt måste bänken spetsas. Vi har trots en grym inledning av seriens första 10 omgångar gått runt på färre och färrr spelare i startelvan. Skador på Kennedy och Erkan gör att bänken känns relativt omspännande förutom Sander där spelare som Imad, Koffie och Smarrasson inte är bänken man vill ha i ett topprace. Hoppas innerligt att vi vågar och går i det här fönstret. Handlar inte bara om 2018 utan hur vi även 2019 och åren framöver ska bli det där naturliga topp 3 laget. Kortsiktigt behöver vi få in ett alternativ till Jeppe/Junior. På forwardsidan behövs ytterligare konkurrens till främst Dibba och Djurdic. Svendssen tar inte en starttröja i ett topprace i år. Förutom Jeppe/Junior som tur nog sitter på långa kontrakt har vi knappt en ytter kontrakterad över 2019. Endast Leo och han brunkar runt i gefle. Lämnar Hamad är det endast Tanko kvar med riktig klass på ymf positionen kvar. I backlinjen står vi mkt väl rustade. Är väl Solheims trupplats som borde uppgraderas men det är sekundärt i år så länge Neto och Sandberg kan lira.

  Anyway, kalmar borta kvar. Nanne kommer vilja ha en fysisk tung match på deras långsamma gräsmatta. Vore intressant att få fram Paulssen i banan till den matchen. Kommer bli en riktig jävla kamp där för att avsluta en fantastisk vårsäsong.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #35475

  Den fantastiska marknadsföringens ett serieledargäng som precis kört över gringården ännu en gång med den största ikonen i modern tid på planen som gör sin sista säsong under de avgörande minutrarna fortsätter… Ska inte klaga men ändå jaga på Bajen att man måste vara på tårna även utanför planen nu. Publik drar förvisso publik men sportsliga prestationer är nåt alldeles extra som många vill vara en del av. Kom igen nu Bajen!

  Sporten då? MVG so far och precis som Billborn är inne på finns det mer att ta av och fler delar att utveckla. Inledningen av allsvenskan brukar alltid vara mycket snack och liten verkstad vilket vi utnyttjat grymt bra och kommit väldigt förberedda till seriestarten. Fantastisk utväxling på flera spelare när Billborn fått framförallt lagspelet att sitta. Vi har nu konstigt nog spelat halva vårsäsongen redan. 5 fighter kvar, 5 finaler med ett mkt tufft spelschema. En nyckelperiod i serien om vi ska gå in i sommarperioden med ett bra utgångsläge. Allsvenskan blir extremt speciell ett sånt här år. Blir som tre perioder där vi nu är inne i den hetsiga våren där alla ska prestera hör och nu och paniken sprider sig i några klubbar snabbt. Den andra perioden, den mest sömniga är också den mest underskattade. Juli/augusti där det finns många poäng att hämta hem men där lagen ofta sålt/köpt nytt med förhoppningar om snabb output (läs oss 2017) samtidigt som många ganska jobbiga matcher ska verkas av. VM-uppehållet blir därför mkt intressant att se hur Bajen agerar. Viktigt att behålla hungern och vara lika förberedda som nu när serien drar igång. Vi kommer då också möta vår första förändring av vårtruppem nån nyckelspelare och några breddspeöare lär lämna och nya lär tas in. Viktig balansgång för Billborn och Jesper att hitta rätt här och inte störa ”vårbygget” för mkt. Utan snarare förstärka det med rätt spelartyper. Viktigt också att våga fortsätta att ha bred inför hösten och höstracet. Då ska det räddas kontrakt, jagas europaplatser och SM guld. Den där tredjeperioden av serien från omgång 20-21 var förra året den del där de klubbar som värvat mest, bäst och dyrast drog nytta av detta och fick betalt för sina investeringar. Frågan blir lite hur mycket Bajen vill gasa för att vi ska hänga med. Har trots succén svårt att se att vi med nuvarande manskap ska lyckas hålla till på topp 3 en hel säsong. Möjligtvis lite dystert att tänka så redan nu men livsfarligt att luta sig bakåt nu. Bättre att gasa lite till och förstärka laget där det behövs och kommer behövas mest. Personligen ser jag mer än gärna 1-2 yttermittfältare till iom Erkans skada, Smarras lilla speltid, Leos utlåning, Svendssens ambition att lira fwrd och Imads framtid. Skulle också gärna se att vi får in ett alternativ till Jeppe och Junior. De sliter kopiöst och gör det bra men kommer slitas rejält med ett tätt matchande. Saknar den ersättaren idag då Kennedy inte riktigt är den spelartypen. Skulle heller inte tacka nej till ytterligare en yb. Spännande tider framöver.

  Vamos Bajen!

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #35013

  Sticker in lite negg mitt i serieledningen som inte rör sporten utan marknad och med fokus på marknadsavdelningen där det blir alltmer uppenbart att det saknas en funktion i klubben runt marknadsföring och merch. Man verkar ha jobbat upp en fullgod organisation på sponsorsidan och har på den andra sidan fått gratis draghjälp av Bajenland, Bajen Fans, Poddar, Supportrarnas matchprogram, Bara Bajen mfl. Vilket i sig är fantastiskt och säger mycket om vad som driver klubben framåt. De ”egna” initiativen runt publik som skol och föreningssamarbeten har också varit mycket bra. Samtidigt kan jag inte komma runt hur en klubb som Bajen som bygger extremt mycket på publiken inte kan hantera service, information och erbjudanden till oss trogna bättre liksom inte klarar av att ”sälja” klubben mer. Får en känsla av att man blivit mätta och trötta med ett fiasko av matchtröjan, taffliga presskonferenser och en än så länge anonym marknadsföring av en ikons sista säsong med en trög biljettförsäljning som ett brev på posten. En merchförsäljning och ett samarbete med Intersport som inte känns direkt inspirerande. Att kompetensen finns utanför klubben för att lyfta de publika delarna utan att göra avkall på vår identitet visar alla ”externa” och bra initiativ. Att den möjligtvis ibland finns inom klubben och kanske i styrelserummet är inte tillräckligt nog. Mao, Hammarby är i stort behov av affärsutveckling med inriktning på publik, medlemmar och potentiell publik och medlemmar i mycket större utsträckning. Vi har proffs inom sporten nu och vad det verkar som en professionell marknadsorganisation på sponssidsan. Läge att lyfta den sista sidan av myntet nu och låta spelarnas självförtroende smitta av sig på klubben än mer. Livsfarligt att slå sig till ro. Matchdagspuben en bra ide som vi får se om den funkar men jag med flera vill se en mkt vassare klubb framöver utanför planen. Våga Bajen!

  Nu tillbaka till sporten.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34891

  Som sagt, tre år av träningsmatcher både på och utanför planen där vi fans ställt upp i vått och torrt. Hammarby Fotboll AB har mycket att bevisa i år. Borde vara hyfsad press på VD att leverera nu. Finns inte många klubbar historiskt som suttit med de här förutsättningarna. Att inte kunna kapitalisera på den position Hammarby har just nu borde rendera att justeringar inom bolaget, och då snackar vi inte på planen, genomförs när säsongen summeras. Minst topp 5 på planen men ekonomin måste få ett rejält lyft i år.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34823

  long time no seen…

  Instämmer i Zilvers och Kristofs analyser. Förvisso kan man välja att definera sakernas tillstånd som kostnader eller investeringar. Jag väljer att se det som investeringar i spelartruppen som ska ge en högre placering i tabellen och ett bättre ekonomiskt utfall där vi säljer spelare för högre summor än vad vi värvar dem för. Vi tar ett strategiskt steg i rätt riktning men med en halvbra utgångsposition. Det här steget borde i rimlighetens namn tagits för flera år sedan i samband med att Nanne och Jingblad rekryterades. I efterhand hade vi nog både 2015 och 2016 kunnat ta två elfteplatser om vi samtidigt hade krängt spelar för högre valörer vilket både gett ett bättre utgångsläge för 2017 och 2018. Nu ska det presteras på kortare varsel och med en ”högre risk”. Anyway, bra att vi satsar och med en bättre trupp får våra unga spelare en bättre omgivning att utvecklas i. Tycker både Leo, Degerlund och Dusan ser bättre ut i år fastän de har lite olika avstånd till en plats i startelvan. Tanken med dessa tre och även Rooney är att när vi tex säljer en spelare som Hamad ska Leo vara där och hugga, när Paulssen/Fenger säljs/skadas/stängs av ska Degen ta chansen där osv…

  Vad gäller ekonomin i övrigt verkar Bajen ha landat lite nya sponsoravtal vilket är bra däremot intressant hur mycket mer betalt man klarat av att ta. Ett område som jag personligen är lite besviken på är hur dåliga man är på att ”sälja” klubben. Taffliga presskonferenser där man förvisso får utrymme medialt samtidigt som det varit jävligt pajigt och den enda som osat lite självförtroende vid dessa tillfällen är Jansson. I övrigt är man kommunikationsmässigt duktiga på att underhålla fansen med ganska självklarar och informativa spelarintervjuer och matchklipp som främst riktar sig till de närmast berörda. Marknadsföringsmässigt finns det dock mycket mer att jobba på. Säsongskortskampanjen om det nu fanns någon drevs av supportrarna som vanligt. Vi ser en större churn trots överlägset flest sålda säsongskort vilket gör att jag har svårt att klappa oss själva på axeln när vi går bakåt ist för framåt där. Målet borde ju vara att öka detta ännu mer. Finns hur många uppslag som helst på hur marknadsföringen och även merchsidan skulle kunna utvecklas eller varför inte medlemskapet. Två intressanta poddar med både Von Fischbein och Kristof har lyft detta och avsaknaden av någon marknadsplan för att öka intäkterna är mycket stor. Handlar inte om att skapa luftslott utan att precis som att investera i en matchtrupp måste man investera i sin publik och sina medlemmar. På pluskontot en matchpub och en större kortsida. På minussidan att man inte syns mer trots att man är störst i stan och Sverige. Den konspiratoriske undrar om man flyttat stålar från marknad till sporten mao flyttat investeringar i just publiken till spelartruppen och lämnat ”kampanjande” till gratis arbetskraft läs supportrar. Fö, en mycket intressant parameter att studera hur mkt Bajen sparar på vårt engagemang där andra klubbar får investera mer för att ragga publik.

  Summa summarum: Är upp till bevis för Kindlund och co att prestera både på och utanför planen 2018. 2018 är ett år jag vill se Bajen kliva in bland de ”stora” där vi ska vara en självklar topp 5 klubb framöver både sportsligt och ekonomiskt. 3 säsonger med träningsmatcher för klubben, upp till bevis nu.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34457

  Berndt: Är också inne på ditt spår att vi saknar några spelartyper i dagsläget. Dina tre kategorier är bra men samtliga är i rollen ”ersättare/reserv” och inte helt lätt att hitta på marknaden. Antingen får du gå på nån som gör sin ”sista säsong” lex Boo-Wiklander eller en ung och lovande spelare som är med för att se och lära men ändå kan ta chansen, lex Aidoo, Degerlund.

  – En allround försvare som även kan spela defensivt på mittfältet: Känns som att vi här behöver en mer erfaren spelare i en sån roll. Kennedy/Dusan uppfyller kraven för def.mitt men försvarsmässigt behöver vi hitta en Boo-Wiklander här. Inte helt enkelt..
  – En brytningssäker två-vägs mittfältare som kan ersätta, framför allt, Junior vid skada- Kennedy, Dusan, Rebin kan gå in här. Kanske även Paulssen beroende på matchbild. Tror inte vi värvar en sån här spelartyp till om inte nån lämnar. Junior lär göra det om han gör om sin vår i vår igen. Då behövs klass här..
  – En anfallare som kan komplettera övriga anfallare, dit jag nog även vill räkna in Leo Bengtsson bland Tankovic, Svendsen, Pa Dibba och Khalili- Sedan Haddad försvann har jag saknat hans spelartyp. En target att lyfta på och som kan vila med bollen och vinner nickdueller. Samtidigt som han är ok med att inte starta varje match. Antingen går vi på en Badji-typ här som får växa in i det eller en Haddad-typ. Borde kunna gå att hitta, Lidberg hade varit intressant att haft kvar här nu men det är ju kört.

  Blir fö intressant att se vad som kommer underifrån i år. Såg att U-17 landslagsspelaren Mitander tränar med Piteå nu. Vad hände där liksom? Kettler liknande spelare tidigare som nu spelar i Karlberg. Personligen tycker jag att en spelare per lagdel ska komma från egna leden. Svagt utfall på fwrdssidan i Bajen där.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34346

  Konsolideringen av Bajen till en normal fotbollsklubb med toppambitioner verka vara en jävligt smärtsam resa för ett gäng bajare.

  Vi har för första gången en riktig sportchef med det mandat en sportchef har och ska ha i en fotbollsklubb från division 3 och uppåt. Vi lämnar de risiga barackerna knappt värdiga en korpförening för moderna lokaler att samla klubben i där akademi, utvecklingslag och seniortruppen tillsammans med övriga organisationen kan bygga Bajen.

  Skrivit det tidigare, en unik ”resa” för Bajen men knappast för någon annan klubb. Att det skulle ”offras” några på vägen och att det inte skulle gå spikrakt var nästan förväntat.

  För första gången kan vi kicka en tränare men ha en trygg organisation i ryggen. Ungefär så resterande toppklubbar jobbar idag. Ett utslag av i att skapa en vinnarkultur hur töntigt det än kan låta men att ribban nu höjs på riktigt för samtliga är solklart.

  Sen så ska det ju presteras på planen också. Ökad kostnadsmassa men mer output. Rätt sjukt vilka smekmånader både Nanne och JM fick såhär i efterhand. Stora kostnader för dålig output. Nu ökar kraven på klubben precis som JJ, Hamad, Kennedy mfl varit ute efter. Även det en krock med Hammarbys identitet men det var ändå oundvikligt.

  Till sist, starkt av Bajen att köra ett infomöte pga den uppkomna situationen. Transparensen gentemot supportrarna finns nog inte på många andra håll.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34290

  Måhända är man luttrad men jag har svårt att bli upprörd över att vi byter tränare. 2017 var knappast en aha-upplevelse och med många års fotboll på nåthinnan är den där outputen av ett långt och gediget tränarskapande som bygger en framgångsrik klubb mest bara en myt och en stor portion önsketänkande som tex Nanne var duktig på att sälja in under en extremt timad tid där alla bara skrek efter en frälsare. Tyvärr har det följt vidare i spåren med JM där folk försökt intala sig att nu minsann ska 2016 års säsong vara en säsong av uppbyggnad och sedan ska det defilera. I princip alla varningsklockor ringde redan under sommaren. Resten av säsongen var ett gigantiskt misslyckande av en tränare som uppenbarligen inte har kompetensen. Något både han och styrande i klubben får ta på sig. Lägg till att vi för första gången har em stark sportslig ledning som ser längre på Bajens utveckling än en enstaka tränares idéer så tro gam att det skulle smälla.

  Måhända svårt, jobbigt och kaosigt för känsliga själar men jag är inte särskilt orolig. Fotbollen idag är kortsiktig och kommer aldrig vara långsiktig på tränarbänken eller på planen. Du måste leverera här och nu annars ryker du. Det vet både tränare och spelare. Suppportrarna i synnerhet i Bajen verkar ha ett enormt lågt självförtroende och en loserstämpel som nästan är skadlig för klubbens framtid. Man tror helt ärligt att klubben verkar gå under bara vi byter tränare. Något halva allsvenskan gjorde under 2017 men hos oss blir folk livrädda direkt.

  Hoppas Bajen står på sig och vågar stå för vad man planerar göra. De har mitt stöd alla dar i veckan. Empirin talar sitt tydliga språk och Bajen börjar agera som en klubb som aspirerar på toppen ska göra. Att en dansk utan några som helst meriter i Bajen eller allsvenskan kan riva upp såna här känslor är skevt. Han är en lika stor lycksökare som resten av spelarna i truppen är exklusive Kennedy. Prestera eller dra liksom.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34023

  När vi ändå är inne på bortförklaringar kan det vara intressant att reflektera kring att:

  – 3 av 4 topplag precis som vi gick in med nya tränare inför säsongen. Endast Stahre av dessa 3 som skulle kunna ses som en erfaren tränare.

  – gnaget som tvåa och peking som sexa fick in sina tränare under säsong 2016. Norling erfaren, JG, inte direkt…

  – endast östersund av topp 6 lagen som haft den berömda kontinuiteten på tränarsidan som alla skriker om samt sirius (plats 7) som haft

  – elfsborg (8), gbg (10), örebro (11), kalmar (12) dvs lagen som i tabellen placerade sig närmast oss bytte alla tränare under säsongen.

  – klubbar plats 13 och nedåt, lite av varje där men inte så intressanta för analysen då vi snarare ska kolla uppåt ist för nedåt.

  Summa summarum: Det tycks onekligen vara viktigare med en riktigt vass sportchef som bygger den sportsliga verksamheten än en demontränare som bygger sitt eget lilla lag under flera år. Byte av tränare verkar vara mindre odramatiskt ty topplagen verkar kunna göra det utan att falla i tabellen. För klubbar av tex kalmar och Östersunds kaliber är beroendet däremot av långsiktighet och en tränare som får styra allt viktigare. Vilket iofs kan bero på att de där får ett tålamod och tid som inte hade accepterats i en större klubb. Förklaras också av att de har mindre resurser att röra sig med och därför behöver bygga annorlunda.

  Summa summarum 2: I Hammarbys fall har vi byggt den sportsliga framgången enligt en ”gammaldags” modell som påminner mer om Nanne, Janne A och Potter än om den moderna fotbollen. Tränarna har fått ett mkt stort, för stort? inflytande på mer än bara startelvan vilket satt oss i en dålig sits gång på gång då den modellen inte lirar med de förutsättningar, ambitioner och förväntningar vi har. Förhoppningen är att rekryteringen av JJ får oss att kunna vända på det här förhållandet. Vi måste bli mindre tränarkänsliga och mer förlita oss på en stark sportsliga stab med en tung sportchef och en scouting på högsta nivå i kombination med en akademi som kan leverera spelare. Utifrån det ska sedan en tränare rekryteras som inte ska behöva uppbyggnadsår (det har man i klubbar som Ljungskile) utan istället ha tydliga mätbara mål från dag ett.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #34009

  Fortfarande förbannad både över gårdagens torsk men kanske mer besvikelsen över en mycket dålig säsong som gav fler frågor än svar. Trodde iofs inte på några topplaceringar i år men samtidigt en säsong som skulle lämna hopp bakom sig. En ”roligare” mittenplats än en tråkig utan framtidstro typ (som efter förra säsongen). En vårsäsong där inga större risker togs mot en sommar/höstsäsong där risker exponerades och där tanken var att den offensiva kvalitén skulle väga över en tunnare defensiv.

  Gissningsvis kommer JJ/JM att nu leta efter ett gäng lite äldre habila spelare man ”litar” på. Gissningsvis går man igenom sina ”egna trupper och tidigare spelare man vet är på det klara med hur JM/JJ vill spela. Ligger mycket prestige i 2018 nu. Tror på ett betydligt mera cyniskt Bajen där utrymmet för dåliga insatser kommer vara minimalt. ”Uppnyggnadsåret 2017” kan vi glömma redan nu. Var en schimär för en 30 omgångar lång försäsong. Där får vi aldrig hamna igen. Bajen spelar mkt högt.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33989

  När de såg som mörkast ut under åren i Superettan var jag fullt beredd att ge föreningen, dvs ungdomsfotbollen fullt ansvar att styra upp seniorverksamheten av den sportsliga verksamheten i Hammarby Fotboll AB. Nu börjar jag återigen snegla ditåt. Att något är fundamentalt fel inom AB:t på den sportsliga sidan måste vara uppenbart även för styrelsen. Visst har man jagat och betalt för sportslig kompetens och lagt en ekonomisk grund tack vare supportrarna snarare än egna fantastiska insatser men utfallet är under all kritik. Nu står hoppet till att Jesper Jansson ensam, ensam inom Hammarby Fotboll med erfarenheten av att bygga och driva en svensk toppklubb i fotboll ska kunna fixa biffen framöver. Kindlund och co i bolagsstyrelsen har haft råd att köpa sig tid som nu snabbt äts upp. Backar vi bandet sedan 2014 så har vi ett allsvenskt kontrakt som vi alla längtat efter. Samtidigt kanske det dyraste allsvenska kontraktet någonsin sett till kostnadsmassa och placering. Jag är mycket orolig att Hammarby Fotboll AB på sportsliga grunder ur ett både kortsiktigt och långsiktigt perspektiv återigen drivs åt helt fel håll. Man pratar om tre transferfönster och 2018 som ”säsongen”. Ett mycket konstigt agerande och ettnärmast amatörmässigt sätt att bedriva sportslig elitverksamhet på. Jag har mycket svårt att se resan de närmaste åren som en succé snarare som ett resultat av en fet plånbok än sportslig smartness. Skrev för några år sedan att det helt saknades personer inom Hammarby att driva en fotbollsklubb på elitnivå vilket det också gör idag. Jag vill ha en VD som kan växla upp bolaget några snäpp till både på och utanför planen. En scoutingorganisation och scoutingchef värd namnet. En rekrytering av spelare som speglar ambitionerna och de unika förutsättningarna man har. På ungdomssidan har man lyckats göra just detta och byggt en mycket proffsig organisation runt föreningen. Något man inte alls lyckats med på seniorsidan. Man försöker ”bygga” men har helt enkelt varesig kompetens eller verktygen. Förväntar mig ”justeringar” under vintern inom Hammarby Fotboll AB för det här misslyckandet kan inte få fortsätta. Risken är mkt stor att våren 2018 går precis så mycket år helevete som många tror och jag vill inte sitta med det bolag vi har idag i den situationen då…

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33944

  Tror ”faktiskt” att vi vinner ganska klart idag, 4-1, ligger bra till…

  Vad gäller truppens utformning kontra resultat är det ändå lite intressant att mantrat om en mindre trupp där alla har nära att ta en plats i startelvan knappast har nåt större empiriskt stöd för bra sportsliga resultat. Tyckeratt det ett grundproblem under ganska LP g tid är att konkurrensen om platserna i startelvan är alldeles för låg. ”Spetsvärvningar” levererar inte i nivå med förväntat och resterande spelare är ett gäng alibispelare som inte heller har nån större konkurrens. Visst, en större trupp kan innebära en ännu högre kostnadsmassa, samtidigt kanske du inte behöver pröjsa lika mkt för den där spetskvaliten isf. Tycker det är intressant att benchmarka Bajens lösning mot andra svenska klubbar där vi, dif och gnaget valt relativt liknande satsningar men där de sitter
  med mer kapital och större trupper än oss vilket gör att de när tabellen stängs också befinner sig högre upp i tabellen. I Bajens fall blir det ständigt dyra halvsatsningar, svaga prestationer och en stor spelaromsättning. Ena året har vi en grym keeper och en svag backlinje. Andra året ett grymt mittfält men en svag målvakt osv. Nu är jag dock av åsikten att med Jesper Jansson vi d rodret så har vi en sportchef som vet vad som krävs för att nå toppen. Gissningsvis innebär det ökade krav på klubbens organisation och kassa. Intressant hur Bajen svarar på det. Fotboll handlar trots allt om att vinna fotbollsmatcher.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33846

  3 man i startelvan ikväll sedan Nanne drog och vi har lyckats med konststycket att gräva en ännu djupare grav. Fyra baljor de senaste sju fighterna trots en bombmatta av offensiva värvningar är ett rejält fiasko. Signifikativt för de spelare som tagits in för att lyfta oss till nästa nivå är att de knappt spelat fotboll de senaste två säsongerna… spelare som Wiland, Junior och Fenger som spelat frekvent innan har också *Simsalabim* också kunnat gå rakt in i elvan och leverera. Paulssen en nödraket som räddar kontraktet 2017.

  Hate to break it men nåt är fundamentalt fel på den sportsliga sidan i klubben. Finns det inga varningsklockor eller nödbromsar? Man tog en stor risk i att förlita sig på en offensiv av ett gäng spelare som gjort allt annat än att spela fotboll de senaste åren. Khalili, hallå, hallå!!!??? Nu är vi i läget att vi måste värva spelare som spelat frekvent i år och levererat. En ytterligare ökad kostnadsmassa med stora risker där vi kommer få betala dyrt för varje poäng. Alternativet hitta spelare som Israelsson, Haglund och JP igen samt krydda det med några importer somnande balja längst fram. Precis lila unikt som resten av allsvenskan. Kanske ett wake-up call att vi inte är särskilt speciella och att vi måste göra jobbet grundligt…precis som alla andra..

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33750

  Kristof/Johannes: kontinuitet i att det i princip är samma gäng som parkerar i toppen som vanligt. Visst, ett och annat svajigt år, men samtidigt långa perioder av sportslig framgång. Självfallet har vi en enorm spelaromsättning och kommer fortsatt att ha. Däremot behöver man en rejäl fingertoppskänsla när det kommer till just spelaromsätttningen. Ett pussel där du kontinuerligt byter ut pusselbitarna men ramen består och levererar. Mao kan du inte en gigantisk spelaromsättning varje fönster utan du timar din spelaromsättning med vad du scoutat, kan värva externt eller plocka in underifrån. Degerlund är tex en sådan medveten spelare som kan kliva in när Magyar lämnar och täcka upp för Aidoo när han drar och Fenger kliver in. Måhända ”enklare” på de defensiva än offensiva positionerna. Särskilt när man ser till hur många offensiva spelare mittfält och framåt som vi lånat ut/släppt under säsongen i år. Går liksom inte att räkna med att det nya gänget ska kunna leverera direkt.

  Således, devisen ”det sitter i väggarna” är snarare en symbol för en taktisk ingenjörskonst i hur du bygger sportslig framgång som klubb under en längre tid där både tränare och spelare kan bytas ut. Det är också det som utmärker klubbarna som återfinns i toppen och med resurser att satsa och ha råd att vara kvar där. Sedan finns det andra ”klassiska” svenska traditioner lex Nanne, Linderoth och nu Pottter där man bygger framgången runt en i h samma person vilket förvisso kan vara bra för stunden men ytterst tveksamt i det långa perspektivet. Ola Larssons till i Bajen är vad jag förstår att bygga denna infrastruktur. Happy, go, lucky attityden behöver tvättas bort och det är rätt sjukt egentligen hur eftersatt vår sportsliga verksamhet varit under många år. Med ET sagt lägger vi grunden mer på riktigt nu samtidigt får vi vara beredda på en fortsatt bumpyride där vi hackar oss uppåt i tabellen. Nästa nivå är att vi innan serien startar vara ett självklart gäng för topp 6 i serien. Att sedan nå de där sista tre placeringarna kommer de närmaste åren vara lite upp och ned. Ser inte att vi är på den nivån ännu där vi kan prenumerera på topp 4 placeringar. Dit har vi en bra bit kvar.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33649

  Kristof: Imponerande lista. Samtidigt visar den vilken inflation det gått i fotbollen idag både nationellt och internationellt där spelarna och deras meriter överskattas grovt. Läste nånstans att det finns över 300 svenska fotbollsspelare utomlands, väldigt få av dessa som gör nåt slags avtryck. Var inne på det för ett tag sedan men skillnaden mellan en habil allsvensk spelare och en ”hemvändare” idag är marginell. Är väl endast Kennedy i Bajen som varit ett riktigt lyft. Källström i dif har också gjort avtryck. Samtidigt säger det också nåt om kvalitéen hos övriga…

  Är väl också överjävligt tydligt att ”kontinuitet” slår bättre lag på pappret i princip varje gång i den här serien. De där spetsförvärven behövs för att nå de där sista poängen för att vara ett topplag resterande gubbar hade lika gärna kunnat spela i Jönköping eller örebro liksom.

  Bajens stora utmaning inför 2018 är att trycka gasen i botten ännu mer och värva därefter. Det är vår stora konkurrensfördel och den ska vi utnyttja. Halvmesyrer blir just halvmesyrer. Spelar ingen roll att vi värvar ett stjärnamn längst fram om vänsterbacken fortfarande är högerfotad och bänken består av ett sorgligt barskrap. Det slutar endast med uteblivna poäng, en plats i mitten av tabellen och en allt större kostnadsmassa.

  Jag är fö helt övertygad om att JJ och JM kommer gasa rejält för 2018 och spendera än mer på truppen. Både de och vi vet att det inte finns några ursäkter då.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33640

  En ganska rimlig torsk ändå, tyvärr… Räckte med att slänga en blick på startelvan och den enormt svaga bänken för att inse att det skulle bli tufft idag.

  Tufft har det också varit i september. Vi har mött lag 1,2,3,4 i serien där vi torskat två (dagens match var den andra hemmatorsken för året, tilläggas att endast två gäng i allsv torskat färre hemmamatcher än oss i år). Mot sköteborg som vi delar poäng med i serien vann vi. Lägg till att det är under en period där vi tappar två viktiga pjäser i centrallinjen, Junior och Fenger medan vi möter 4 gäng som går för Europa.

  Välbehövligt uppehåll som kommer nu. Räknar med att vi avslutar serien snyggt och att vi får tillbaka Junior tills dess och att vi spelar samman laget än mer innan vi stänger serien för i år. Annars blir jag rejält orolig.

  JM sa när han kom att han behövde tre fönster. Det tredje kommer nu och förhoppningen är att vi stärker rätt lagdelar. Framförallt behöver vi 1 försteforward, 2 yb och en ymf/imf under fönstret. Sen kan vi börja åka.

  Förhoppningen är att det här är sista säsongen vi får se för många svaga och svajiga laginsatser. Framförallt att vi lyckas vinna fler av de matcher vi kryssar. Nästan hälften av våra matcher i år har slutat oavgjort. Kommer behöva ”byta” minst 5 av de 10 till vinster istället , 5 pinnar vs 15 pinnar).

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33569

  Kristof: Ser man på fotbollen i Stockholm/Mälardalen finns det redan ett gäng klubbar i området som nyttjar de större klubbarnas akademisatsningar ganska mycket redan. Kolla i klubbar som Sirius, AFC men även örebro och sundsvall så hittar du ett stort gäng spelare från Stockholmstrakten. Går vi ned i divisionerna hittar vi bp, Frej och Syrianska i S1 där väl endast bp är självförsörjande. I div 1 norra hittar vi 5 gäng från Sthlm samt 4-5 gäng till från västerås, nyköping, södertälje där det huserar många stockholmsgrabbar. I division 2 finns ytterligare 10-12 gäng från stan med omnejd.

  På sikt kommer samtliga dessa klubbar bli intressanta att följa för scouting. Det kommer finnas ett stort gäng välutbildade fotbollsspelare här från de 4 stora akademierna i Stockholm som är i kraftigt behov av att spela seniorfotboll. Kommer garanterat finnas några Junior att hitta här samtidigt som det självfallet kommer finnas många spelare som inte håller måttet. Ändå bra på nåt sätt för oss. Det viktiga är att vi följer unga spelare som lämnar oss för att kunna ta ”hem dem” vid behov. Vår närmarknad blir mao både bättre och större samtidigt som konkurrensen ökar. Hoppas vi kan prioritera denna typ av scouting närmaste åren.

  En annan reflektion när man kollar S1 och nedåt är den mycket skeva fördelningen Söderort vs väster/norrort. Norrort/Västerort har betydligt fler och bättre gäng än Söderort/Södra Stockholm. Vet inte vad det kan bero på. Bättre infrastruktur? Mer kapital? Bättre organisationer? Många spelare söder om stan som hamnar norr om stan. Ett resultat av vår dominans i Söderort? Samtidigt som de mindre klubbarna söder om stan har svårt att lyfta. Både Enskede och Huddinge ser ut att ryka ur sina serier i år medan gäng som Akropolis och Vasalund ligger i toppen. Klubbar där det huserar gamla Bajenspelare.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33559

  Kristof: Mkt intressant! Även om det känns som om mff dominerat bra länge nu så tror jag vi bara är i början av deras dominans. Ett svenskt Bayern München utan konkurrenter. Faktum är ju att malmö inte ens behöver förhasta sig utan kan se hur underhuggarna istället har ihjäl varandra. Ska till något extraordinärt för att nosa på deras dominans. Att man vinner serien det år de gör en större spelaromsättning, övriga konkurrenter misslyckas helt och att man under efterföljande säsong lyckas kvalificera sig till CL. Den luckan och den timingen kommer alla klubbar leta efter. Under tiden kommer de bränna kapital och tvingas förlita sig än mer på spelarförsäljningar. Vinnarna förutom malmö kommer bli klubbar som Östersund, Sirius, Falkrud och bp. Förlorarna blir publiken… gissar på att vi får en 51% debatt om 3-4 år när hockeyklubbarna är nära kk och mittenskiktet i allsvenskan går på knäna..

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33516

  Vad gäller den här ”trenden” i Sverige att värva hem unga spelare som fått sin fotbollsutbildning i unga år utomlands men som sedan inte riktigt spelat seniorfotboll kontinuerligt tror jag man ska ta det lite försiktigt och vara väldigt noggran med vilka spelare man tar in i relation till den roll de ska få i laget. I Bajens fall ger vi tex Tankovic en central roll likt Hamad som inte hade spelat särskilt många matcher under de senaste pre. innan han värvades till oss. Tror liksom inte man därför kan vänta sig en direkt kick-back på såna spelare. Vänder mig lite också mot beskrivningen som Bajen med flera klubbar använder som att vi tar hem dem och sedan säljer tillbaka till Europa igen. Hur sann är egentligen dem tesen? Kristof kanske har stats på det? Framgångskonceptet för inhemska spelare just nu verkar väl annars vara att hitta en Junior, Bejmo, Claesson etc från en lägre division samt för utländska värvningar en Aidoo, Sam Johnsson samt en spelare i den äldre ålderskategorin lex Kennedy, Källström, Rosenberg, Ishi för att framförallt lyckas sportsligt och sedan casha in på de två förstnämnda grupperna av spelare. Den där ”yngre hemvändaren” som gör succé och sedan sälja igen känns inte helt sann liksom…

  Hörde i ÄGDV-podden att det ska finnas 250-300 svenska spelare i utländska
  ligor just nu. Det om något gör att man måste vara sjukt säker på vad det är man värvar. Gillar därför Sander värvningen mer och hoppas vi kan göra fler sådana. En ung spelare med flera års seniorfotboll i ryggen och rutin som vi kan hjälpa att lyfta till det där sista steget. Junior är också en sån spelare.

  Ska inte måla fan på väggen redan men det här är något som vi behöver kalkylera för. Ola Larssons tankar runt truppbygge och roller i truppen känns därför mkt välkommet och hoppas också han får mandat internt att bygga truppen och det framtida Bajen så. Det borgar för mer träffsäkra rekryteringar framöver.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33497

  Ser om matchen och det är tyvärr för jävla övertydligt att vårt mittfält gör en riktigt svag insats. Kommer inte upp i press med forwards och skapar samtidigt enorma ytor till vår backlinje när man ”chansstöter” en och en och blir överspelade även där. Hade inte Smarra och Dibba sprungit ihjäl sig idag hade det här slutat betydligt mer illa. En stor förklaring är väl den stora spelaromsättningen där allt inte sitter direkt 100 ännu. Offensivt kladdas det på gott och ont mer på bollen. Spelskickligheten är mkt högre nu samtidigt som rollerna blir lite otydliga. Hamad med fri roll i ett stabbigt gäng i våras får liksom Leo svårare att hitta sin roll. Kan bli bra när det sitter som vi sett från och till men det kommer ta lite tid till. Wiland annars överlägset bäst idag. Fan vad skönt med en bra keeper.

  JM har snart gjort sin första säsong i allsvenskan och det ska bli intressant hur han väljer att gå in i 2018 när kraven ökar. De sista omgångarna som nu återstår av serien behöver han få en effekt att bygga på annars är vi nog tillbaka till vårens mer ”cyniska” spel. En duktig vymf samt vb står gissningsvis på önskelistan. I övrigt, man undrar ju lite lätt över den person i Bajen som tackade nej till Besara förra året känner sig idag. Samma snubbe som avfärdade Junior när Billborn ville ta han till Bajen?

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33363

  Avd menlöst? vetande…Håller vi nuvarande poängsnitt landar vi på 41 poäng i år. Två poäng bättre än 2016 och åtta poäng bättre än 2015.

  41 pinnar var 2016 en nionde plats, 2015 en åttonde plats.

  Ska vi upp på en europaplats 2018 behöver vi ta 20 poäng mer än i år gentemot 2015 och 19 poäng mer än i PR gentemot 2016.

  Summa summarum: Det är inte en liten ”kick-back” vi behöver få av de medel som investerats i truppen om det är Europa som är målet 2018. Å andra sidan, att vinna svenska cupen och ta den vägen ut framstår som en betydligt enklare väg än att nå Europa via allsvenskan. I min bok bör försäsongen satsas stenhårt på att spela in en startelva, fler matcher färre träningar. För att vara grymt förberedda på cupen när den drar igång. Lätt den snabbaste vägen ut till de stålar östersund nu kommer få ta del av. Fö, framstår öfks cupäventyr som en medveten strategi från Herr Potter medan resten av den svenska tränarkåren är förblindad av processer och 30 omgångar av allsvenskan.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33125

  Hammarby fotboll fortsätter att vara mycket dåliga på att utnyttja sina konkurrensfördelar på ett effektivt sätt i allsvenskan. Hammarby fotboll betalar och har under en längre tid betalat väldigt mycket för en väldigt liten output. En enorm omsättning av spelare och ledare att det snart börjar bli läge att rikta blickarna mot hur vår VD egentligen styr verksamheten. Inget bolag, även om fotboll är annorlunda, kan må bra av det. Det tas runt och i klubben väldigt bra strategiska beslut på en långsiktig basis samtidigt som vi helt misslyckas med det vi företar oss på kortsiktig basis. Missförstå mig rätt nu, ska det långsiktiga lyckas måste också det kortsiktiga fungera och här saknas det både självförtroende och nån slags riktning just nu. Utifrån sett sitter vi med en väldans massa kockar som ska styra den sportsliga verksamheten framåt. Lösningen med en deltidsanställd teknisk direktör låter bra på pappret men samtidigt verkar ju inte rollen ha nåt större mandat utan och JJ kan styra sin skuta likt Nanne och Jingblad. Vid sidan om dessa två/tre har vi en scoutingchef som inte hittat en spelare på flera år. De yngre talangerna vi plockat har halva Sverige känt till och där är Billborn dragplåstret. Som sagt, på pappret har vi en stark och tung organisation, samtidigt en baktung organisation so kostar mer än vad den presterar. Som vanligt är det vi på läktaren som betalar kalaset och fler ”uppbyggnads säsonger” kommer nog folk inte orka med. Är rädd för att vi får se riktigt dåliga publiksiffror redan i höst och att det blir tuffare framöver. Hammarby fotboll kommer då inte ha råd att agera som man gör nu. Det är resultaten som
  räknas. Den långsiktiga visionen betalar av sig med summan av det man kortsiktigt företar sig på ett lyckosamt sätt. Annars fyller långsiktiga visioner ingen funktion. Summa summarum, Bajen måste börja visa resultat här och nu. Tabellen finns spm tur är som stöd här och kommer ge sin hårda dom över verksamheten. Resultat ingen kam snacka bort.

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #33073

  Edit. Damn you autocorrect. Ber om ursäkt för den något pundiga texten..

  Förvisso är det avslagen ”sommarfotboll” men jävlar vilken dålig allsvenska vi har i år. Det brukar snackas om att det är det som är charmen med serien. Men den låga kvalitén kommer tidigare än vad vi tror bli ett problem för Allsvenskan som serie. Få profiler, för stor omsättning av spelare och svaga resultat. Alieneringen mellan klubb och supportrar lever riktigt farligt på sikt.

  Hälften av gängen inkl oss har så stora omsättningar sv spelare och ledare att kvalitéen på spelet svajar alldeles för mkt för att man ska kunna nå toppen. Menlösa gäng som Östersund och Sirius kan med mindre spelaromsättning fira triumfer. Inte så mkt att de har bättre spelare utan snarare en tydlig och välsmord spelmodell och en sammansvetsad trupp ganska enkelt plocka marknadsandelar i allsvenskan i rasande takt. Nästa år gör bp och Dalkurd samma resa. Nu ska tydligen vi inkl resten av serien göra likadant, en omöjlighet om ni frågar mig som kommer bli pannkaka. Fotbollen är rent krasst jävligt kortsiktig och här belönas satsningar likt den dif gör i år mer än vilket långsiktigt bygge som helst. Det är också här den stora klubben kan slå den lilla och det är de verktygen som vi ska använda. Östersund är mycket bättre än oss att bygga en östersundsatsning, likaså bp på att bygga som bo. Dif får en toppstrid i 1-2 säsonger och är sedan tillbaka till den gråa mitten och kan sälja av några spelare för att kunna finansiera nästa satsning om några år. OBS! Det finns inget motsatsförhållande i det här. Självfallet måste ”back-Office” delen av en förening arbeta långsiktigt och smart men det får inte samtidigt fånigt över de kortsiktiga resultaten. Där tycker jag Hammarby är vid ett vägskäl just nu och hade gärna önskat mer självförtroende av att våga gasa mer. Allsvenskan som serie är så pass dålig att man det faktiskt går att ta ganska snabba genvägar och allt behöver inte vara överarbetat in i minsta detalj. Mycket har gjorts rätt i klubben på den sportsliga sidan de senaste åren och grunden än lagd samtidigt måste vi börja få sportsliga resultat och visa resultatmässigt att vi ska vara med allra högst upp. Mao måste klubben omsätta teori i praktiken betydligt oftare än nuvarande läge. Rent bokstavligen betyder det att man INTE går in i allsvenskan med Romulo och Dibba som enda forwardsalternativ. Inte heller att man vägrar värva en vb på två säsonger. Två positioner vi borde tillsatt redan till fönstret öppnade och som kortsiktigt hade gett oss poäng och en högre placering i serien inför hösten.

  • Det här svaret redigerades för 5 år, 4 månader sedan av Abedi.
  • Det här svaret redigerades för 5 år, 4 månader sedan av Abedi.
  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #30646

  Kort fundering. Hur långsiktig kan man vara i fotboll? Hammarby bygger just nu enligt en 7 årsplan på ett medvetet o h grundligt sätt vilket låter och ser bra ut. Det är också något vi alla efterfrågat och som vi som OH skriver har råd att göra pga den stora publiken och den nya arenan. Så långt allting gott och vi ser bevis på en bättre scouting, fler egna spelare och mer kompetenta ledare runt sporten.

  Dock, fotbollen är i sig kortsiktig och det är många parametrar som ska stämma för att nå framgång. Vissa interna men även externa tex utvecklingen av serien och motståndarnas prestationer. Där kommer också kortsiktigheten in. Ta årets serie som exempel. Vi har ett gäng ”givna” toppgäng som gått på pumpen (göteborg, häcken, kalmar, peking, elfsborg) där klubbar som sirius, Östersund och jyrgårn tagit utrymme i det tomrum som skapats när ”vanliga” topplag misslyckats. Här handlar det väldigt mycket om timing planerad/oplanerad. I Sirius fall ”oplanerad” att man gått så bra (att många topplag misslyckats) i difs fall att man fått output på dyra investeringar (planerad satsning som lyckats bättre än vad jag trodde).

  Slog mig därför inför vårt fönster att det måste ske nån slags avvägning för hur man ska agera. Inte helt lätt men säg att serien i år till skillnad från nästa år gör det möjligt för oss att plocka placeringar och rycka åt oss en europaplats, ska vi då göra den satsningen med risk att vi inte tar den där platsen eller ska vi jobba vidare utifrån den ”långsiktiga planen”? Risken är ju precis lika stor att när den långsiktiga planen väl ska slå in så är även konkurrenterna bättre och vi sitter där med en spetsad och dyr trupp som ska defilera samtidigt som konkurrenterna också gör det samtidigt. Det är just den här timingen i när man ska bromsa och när man ska gasa som utmärker stora framgångsrika klubbar. Ibland tar man billiga guld, ibland tar man dyrare men man tar nästan alltid guld. Det är den här nivån vi ska upp till och här krävs det fingertoppskänsla. Det ”borde ju” enligt OH:s sammanställningar av de olika klubbarnas ekonomi och kontraktstider vara relativt enkelt att göra nån slags omvärldsanalys för när och vilka år vi kommer behöva betala mer respektive mindre för olika tabellplaceringar. Ser vi inför årets allsvenska var det ett arms-race utan dess like medan klubbarna nu är mycket mer försiktiga. Prognosen säger väl att vi kommer ha ett gäng klubbar med stor spelaromsättning i vinter delvis påtvingad samtidigt kommer en klubb som vi ha alla möjligheter att hämta in ytterligare placeringar. Däremot är det oklart huruvida det synkar med den långsiktiga arbetet. Att man måste kunna göra två saker samtidigt är uppenbart. Intressant närtid som följer…

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #30614

  Max: då är vi uppe i 12, snart 13 med Aidoo…

  Vad gäller dagens fight……
  Vill JM utveckla spelet med nya spelartyper kommer tyvärr såna här bottennapp. Naiv coaching idag å ena sidan, ambitiöst och fokus på framtiden å andra sidan. Hans stora aber är OM de spelartyper han förfogar över faktiskt klarar av att spela den fotboll han vill för att kunna ta oss mot toppen. Här och nu, tveksamt. Han ”tjuvstartar” lite men mot ett gäng som ellos på bortaplan straffar det sig hårt. Offensivt är vi för uddlösa för den här typen av spel mot kvalificerat motstånd. Vi spelar som lag en bättre offensiv fotboll men har för låg kvalitet i våra avslut, läs för dåliga spelare. Den offensiva ingången idag gör att vi också tappar i defensiven. Spelare som Birkir, Solheim och Junior fixar inte själva att försvara ett hav av yta och styra Bajens defensiv. Aidoo och Fenger som nytt mb-par och en lovligt skakig keeper hjälper heller inte till. Förvånar mig mycket om vi spelar likadant på hemmaplan. Bara tillbaka till grunderna igen i nästa omgång och hoppas att det händer något i silly. Drar Aidoo och Degerlund kommer in får vi ett långsammare mb-par och vi kommer per automatik behöva dra ned laget lite. Läs ett avvaktande Bajen som satsar på effektiva spelvändningar…

  Summa summarum lite vad allsvenskan i slutändan handlar om. Ha ett effektivt och stabilt grundspel som ger dig de där nödvändiga poängen år efter år, krydda det med att nån talang slår igenom alt 1-2 lyckade värvningar och fixa framförallt en stor spelaromsättning (den kommer alltid finnas) på ett så smidigt sätt som möjligt så är du ett frekvent toppgäng. Med den kassa och de möjligheter vi har nu måste vi bara slå in på den vägen.

  Har vi hört den förut?

  Abedi
  Deltagare
  Antal inlägg: 117
  som svar på: Bara Bajens Forum #30544

  Roade mig med att jämföra förra årets ”sommartrupp” med årets ”sommartrupp” och jävlar i mig vilken spelaromsättning vi haft. Tappat 11 spelare på ett år. Kränger vi Aidoo, Ögat och Torsten i sommar är vi uppe i 14 st. Förutom spelare kan vi räkna av att huvudtränare, ass.tränare, fys och mental rådgivare och försvunnit. Samt att sportchefen drog under upploppet av silly i våras. Allt detta sedan förra sommaren.Efter säsongen går Birkirs, Solheims,Kennedys, Batans och Romulos kontrakt ut.

  Det kan vara något att räkna in när vi bedömer JMs prestation. Tycker han gjort ett fullgott jobb. Han har kunnat ersätta några av de spelare som försvunnit med Hamad, Junior och Paulsen samt fått Degerlund och Leo serverade från Akademien. Fenger och Jeppe ej spelklara och kan inte bedömas förrän vi stänger säsongen. Koffie var en riktig miss. En miss man inte har råd med att göra. JM har även fått in Billborn och Jesper som stöd, den sistnämnda endast 1 månad på jobbet såhär långt.

  Summa summarum blir jömförelsen med Nanne skev. Båda hade olika utgångslägen. Att det här är ett år för nybyggnation kan väl inte undkomma någon. På önskelistan står att spelarna som ansluter ska vara bättre än de som lämnar. Likaså att vi närmar oss lagen ovanför oss. Att snacka placeringar blir skevt men om det ändå är tvunget tror jag vi tar en elfteplats i år igen. Men en ”positiv” sådan och att vi kan gå in i 2018 års säsong med mer optismism än tidigare. Då är jag säker på att vi fortsätter komma på matcherna. För när vi slutändan summerar Bajens status och spelare, ledare, tränare ut så finns vi alltid kvar. Det är vi som är Hammarby liksom!

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 117 totalt)