Forumsvar skapade

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 196 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37856

  En ny säsong är i gång. Vi börjar med årets svåraste match, Malmö borta! Skulle orken räcka och kan vi hitta rätt taktik var några av frågorna. På den första frågan blev väl svaret Nej, eftersom vi tappade matchen under sista kvarten. Som vanligt kom bytena allt för sent. Bojanic hade väl orkat en halvtimme och borde ha startat eller kommit in den sista halvtimmen. Kom in först två minuter in på övertiden! Fenger med en varning i första halvlek, borde blivit utbytt i paus. Hudu, Bojanic och Lahdo fanns ju på plats. Framförallt var det de tre mittfältarna som var trötta. Även Simon borde kommit in under den sista kvarten ifall han var spelbar.
  Taktiken spolades av Abbe Khalili i halvlek, då Abbe tyckte att vi skulle gå tillbaka till ”vårt eget spel”. Gick bättre första tjugo minuterna i andra men sen tröt orken och då skulle bytena ha kommit. Vi känner igen mönstret från förra året då Bilborn borrar ner huvudet i sina papper eller är det möjligtvis sanden.
  Till sist, hur det kan bli offside när Toivonen screenar Ousted och dessutom är minst 5 meter offside. Bode varit frispark till oss. Obegripligt domslut eller så missade jag någonting?! Kan någon förklara för mig?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37717

  Det finns anledning att vara mer realistisk när det gäller tron på att matcha Malmö FF i kampen om att vara bäst i Sverige. MFF ligger fortfarande före när det gäller ekonomi, rekrytering av unga, ungdomsakademin och träningsfaciliteter. Vi ligger före när det gäller publik, antal supportrar, supporterengagemang.
  Vad kan vi spetsa till för att ta oss förbi?
  Givetvis kan vi förbättra vår ekonomi och även ta oss förbi! Detta med tanke på antal supportrar, publikunderlag och möjligheten att öka sponsorintäkterna. På dessa områden även gå ifrån MFF.
  Mer som vi kan spetsa till är att förbättra våra träningsfaciliteter, om möjligt upp till MFFs nivå. Detta bör vara högprioriterat trots den besvärliga situation som Stockholm stad har när det gäller att prioritera idrotten i förhållande till bostadsbyggande.
  Annars är det väl kring träningen och tränare som vi kan spetsa till vår verksamhet. Det finns de som både undrar varför vi inte tränar mer och även varför vi inte får fram några nya Zlatan, Ljungberg eller Henke. Eller varför våra inhemska tränare inte får några uppdrag i de stora ligorna. Vi får hoppas att en dag sneglar storklubbarna på vår akademi lika väl som på Ajax eller Dortmunds.
  Som sagt, det är många områden att jobba med. Men med dagens klubbledning, sponsorer, medlemmar och engagerade supportrar så har vi goda möjligheter att matcha MFF framöver. Dock vi är ännu inte där men vi kan ändå vinna Allsvenskan, bara för att vi är Hammarby!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37715

  I jämförelse med Malmö FF ser vi en bättre balans med yngre spelare i respektive trupper 1920/21

  Malmö FF 30 spelare
  < 20 år 6 st
  > 20-25 14 st

  Hammarby 29 spelare (inkl. Fjoluson, Svanberg)
  < 20 år 5 st
  > 20-25 7 st

  Hammarby har bara hälften så många spelare som Malmö FF i den eftersökta åldern 20-25 år. Skillnaden kan möjligtvis förklaras med MFFs upptagningsområde med Skåne och södra Småland. I detta område är MFF suveräna och utan större konkurrens med Helsingborg, Kalmar eller Halmstad. För vår del får vi konkurrera med Djurgården och AIK som har ambitioner att vara topplag i Allsvenskan.

  Det tål att fundera på ifall det finns andra områden där vi kan spetsa vår verksamhet för att kunna konkurrera med MFF. Ekonomi och spelarrekrytering kan vara svårt med tanke på MFFs starka utgångsläge. Vi bör också ha som målsättning att vi skall vara vassare än både Djurgården som AIK.
  Min uppfattning är att ett område som jag tror att vi har halkat efter i Sverige kan vara teknikträning. Svenska tränare utbildas i huvudsak i Sverige, i en sport som domineras av andra fotbollskulturer som Brasilien, Argentina, Portugal, Spanien, Italien, Tyskland, Holland och Frankrike. Idag finns ingen svensk tränare i någon av de stora ligorna och det stärker min tes att vi kan förbättra vårt sätt att träna. Är det där som Hammarby kan ta rygg och spetsa sin verksamhet? Tror det! Dock, detta är förmodligen ett mycket känsligt ämne för både den svenska tränarkåren som Svenska Fotbollsförbundet. En gång i tiden kallades svenska spelare för ”Europas brassar”. Det var på Nackas tid och vi var inspirerade av framförallt Österrikiska och Ungerska tränare. Men detta var på 50-talet och det är mycket, mycket länge sedan!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37710

  Kristof, det du visar ger inga bra indikationer på att vi skall få ut mer av satsade pengar i framtiden, åtminstone på kort sikt. Vissa förhoppningar kan vi dock ha på de ungdomar vi har plockat in i A-truppen, även att de bara är i åldern 18-20 år. Nu är det väl åldern 20-25 år som är mest intressant. Där är det tunt i dagsläget. Fokus bör ligga på en utveckling av den delen av truppen, ex vis ersättare till Ekdahl och Krusnell.
  Det oroar mig också att vi ser ett tidigare mönster upprepas. Under de framgångsrika åren 2003-2007 hade vi en balanserad trupp men vi drog också på oss höga kostnader efterhand, både med spelartruppen och med annan personal. Sen kom nergången under 2008-2009 då många spelare försvann och vi köpte allt för dyrt för att klara oss på samma nivå. Vi kunde inte heller få fram unga spelare i den utsträckning som tidigare. Till råga på allt hade vi en problematisk ledning både på tränarsidan och på styrelsenivå.
  Dock, jag ser en annan struktur idag med mer ordning och reda men också med liknande problem med att balansera kostnaderna på en rimlig nivå. En positiv del är att Henrik Kindlund var med redan på den tiden och bör rimligtvis ha, tillsammans med Jesper Jansson, lösningar på problemet med balans i truppen och även vad som gäller för övrig personal.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37703

  Kristof, kan verkligen hålla med om problemet med att inte rekrytera yngre spelare. Vi får hoppas att Astrit Selmani 23 år är ett trendbrott för framtiden. Kan tänka att Selmani är en kommande storspelare som jag hoppas att vi får behålla i åtminstone ett par år.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37701

  Kristof, intressant belysning av truppen. Vi kan dock konstatera att vi släppt iväg några unga spelare som har utvecklats i andra klubbar, dock bara en möjligtvis två, ur egna led. Leo Bengtsson har tagit ett steg upp i Häcken och Roback vet vi ännu inget om. En jämförelse med Malmö ger inget bra resultat för oss. Som jag ser det så kan vi ännu inte inte se någon utvecklingspotential i vår egen ungdomsverksamhet. Varför? För att nå till en plats i Champions Leauge eller Euro Leauge för en mindre klubb krävs en talangutveckling utöver den vanliga, typ som topplaget Ajax Med andra ord en spetsutveckling utöver svensk standard utformad av Svenska Fotbollförbundet. Denna räcker inte till. Nu kommer väl aldrig ett Nordiskt lag nå Ajax men vi kan ändå ha en målsättning av spela gruppspel i någon av cuperna, vilket Malmö har lyckats med. Vi kan se i Allsvenskan att lag som Malmö, Elfsborg, Norrköping, AIK värderar sin talangutveckling högt och lyckas få fram en och annan bra spelare. Tror att det är den enda vägen att vandra framöver för att konkurrera med Malmö om CL-platsen. Frågan är bara – har vi råd med det?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37696

  Det finns mycket att fundera över efter denna ”märkliga” säsong. En av många gåtor är väl Junior som inte har presterat någonting efter sin skada 2018. Det händer väl att spelare har svårt att komma tillbaka efter en skada, men förr eller senare brukar det gå. Junior var väl vår genomgående bästa spelare fram till sin skada. Vad har sedan hänt? Är det någon som har något svar på denna gåta?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37695

  Tja, en säsong där vi hamnar efter minkfarmarna från Listerlandet kan väl bara betraktas som ett fiasko. Hur kan vi först betraktas som medaljkandidater med dagens trupp och sen sluta som åtta. Vi släpper in ett mål mindre än Helsingborg som åker ut och sen gör vi 47 mål mot förra årets 75. På vilket sätt kan Bilborn friskriva sig från detta fiasko eller är det bara spelarna som underpresterat? Vilken roll har Jesper Jansson i fiaskot. Trots detta har han i år fått in två av de bättre spelarna i Ludwigson och Ousted.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37643

  Nära döden, kan bara instämma i din tolkning. Sen får vi inte glömma att vi har haft en hel del skador på truppen men samtidigt har vi ju en stark trupp.
  Tycker annars att det är helt okej att Kazaniklic uttalar sig som han gör då han är frustrerad och missnöjd. Säkert inte ensam om missnöjet. Ledningen måste kunna hantera detta för att kunna ta laget framåt. Nu får vi hoppas att Kazaniklic inte blir petad till nästa match. Hans behövs verkligen i detta läge då målsättningen om minst en tredjeplats står kvar. Det var ju mycket i förra matchen som var konstigt och som man kan undra över.
  Annars är det ju glädjande att ekonomin håller ihop över detta året.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37640

  Johannes, har svårt att tro det. Allt för många osäkra beslut för min smak. Samtidigt har det varit ett svårt år, utan publik och med många matcher på kort tid. Sen är jag livrädd att de plockar upp Tony G som ny tränare istället för Bilborn. Livrädd!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37638

  Kristof, tack för lite nya begrepp från finansvärlden. Förhoppningsvis blir svängningarna mindre framöver och vi åtminstone hamnar i samma stabilitet som MFF eller varför inte Bilborns utländska förebild Ajax. Förutsättningarna under svenska förhållanden har ju åtminstone blivit stabilare, ex vis.
  – Arena? okej!
  – Publiksiffra? okej!
  – Ekonomi? okej!
  – Träningsanläggning? Ganska okej! (Saknar en bra gräsplan att träna på)
  – Tränarstab? okej! (kanske saknas någon specialist, ex. vis för teknikträning, skotträning)
  – Spelidé? Under utveckling enligt Bilborn och Jesper Jansson (frågan är ifall det är rätt idé eller rätt tränare))
  – Träningsmetoder? Under utveckling (byte av fystränare och naprapat, in med Tony G)

  Sammanfattningsvis kan man nog tro att vi är på rätt väg mot lägre volatilitet för tillgången Hammarby Fotboll.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37637

  Europaspel, jag då går det inte att göra några misstag eller chansningar. Lech Poznan var bra och spelade rak enkel fotboll. Vi hade svårt att spela vårt spel och då uppstår luckor och vi blir straffade som vid deras ledningsmål. Givetvis hade vi varit starkare med Sandberg, Bojanic och Tankovic. Givetvis ett misstag att spela Jeppe Andersson efter han fått sitt första gula kort, med tanke på hans historia med gula kort. Synd också om enbart orutinerade Björklund får ta på sig skulden för Poznans ledningsmål när Magayar spelar en dålig bakåtpassning. Kraven ökar definitivt på denna nivå mot bättre lag från Europa.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37601

  Kristof, vill minnas att Polska ligan var betydligt högre rankad för 15-20 år sedan. Landslaget är ju nästan lika högt rankat som Sverige, 17 respektive 18 plats i Fifas:s ranking. Vad har hänt? Dock, rankingen är kanske inte helt tillförlitlig i dessa corona-tider.

  Intressant jämförelse mellan klubbarna. Har du några tankar om varför Poznan har så höga intäkter avseende Media respektive Sponsring?

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37560

  Okej match mot Puskas. Verkar som Jesper Jansson gjort ännu ett fynd i Jeahze på vänsterbacken. Fina matcher även av Abbe Khalili och Paulinho plus varsitt spelmål. Abbe hittar mer och mer in i en offensiv roll. Dock, drällandet på mittfältet och de omständiga uppspelen är ett problem. Nu saknades Rodic och Ludwigson vilket bidrog till försämrad rörlighet där framme. Vi får väl se ifall Bilborn släpper kartan och anpassar laget till verkligheten nu på söndag mot Kalmar, med Rodic och Ludwigson i startelvan. Frågan är fortfarande ifall vi är på uppgång eller att vi svajar vidare som vi gjort tidigare. Annars väntar vi på bara på Simon Sandberg och gläds åt att Kazaniklic, Magayar och Tankovic är tillbaka.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37556

  Kristof, undrar ifall vår ekonomi tål att ta in Kjartanson som ersättare för Tankovic. Misstänker att vi kan få en bra deal med en spelare som med stor sannolikhet levererar mål och målpassningar. JJ och Henrik K har annars flaggat för att vi skall ligga lågt med nyrekryteringar.
  Internationellt kan man undra vart det tar vägen med Barcelona, är det något som kan hända i andra klubbar när ekonomin sätter käppar i hjulet för fortsatta köp i miljardklassen. Spelaromsättningen har i alla fal stannat av.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37542

  Tony G. is back! Låter som en ny skräckfilm.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37540

  Såg riktigt bra ut mot Djurgårn. Fin balans mellan lagdelarna. Stundtals var det mycket offensivt med 3-4-3 när Rodic stack upp. Blev imponerad av många, inte minst av Kalle Björklund som spelade både modigt som moget. Härligt när vi kan få in bänkspelare som också levererar.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37533

  Bilborn måste börja ta ansvar. Att bara spela med två anfallspelare när vi förra året, med samma spelsystem, spelade med fyra går inte ihop. Förstår inte vad han har emot Rodic, som bevisligen orkar spela och inte behöver vila på bänken.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37528

  Nära döden, är förvånad över det defensiva tänket i ett läge när vi skall göra mål. Vi tar ut Rodic och Johanson när vi borde satsa ännu hårdare framåt. Vist kom Imam in men vi borde ha behållit fler anfallare. Aimar och Abbe är ju knappast några anfallare utav mer av defensiva mittfältare. Släpper vi attackfotbollen så får vi problem.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37525

  Får hoppas att det inte är ett tillfälligt uppvaknande. Inget fel på viljan denna gång. Är vi tillräckligt offensiva år nog ändå frågan vi kan ställa. Två av målen var ju på fasta situationer. Laget behöver en bättre balans med minst tre målgörare av Ludwigson/Paulinho/Kazaniklic/Rodic/Johanson. Annars var det två spelare som stod för de målchanser som skedde i det löpande spelet, Rodic och Ludwigson. Abbe Kahlili var bra igår men är ingen nummer 10-spelare utan bör spela i en defensiv roll. Får ser ifall Bilborn kan fortsätta att spela med de formstarka spelarna och skippa ”stjärnorna”.
  Problemet med anfallsspelet tror jag handlar om att Pablo Pinones Arce försvann som tränare för det offensiva spelet. Bollinnehav innebär inte automatiskt att spelet blir offensivt utan du måste ju även anfalla, utmana och skjuta. Tränas de överhuvudtaget på avslut och på rätt skottteknik? Jag tvivlar, åtminstone har jag inte sett det sedan Kennedy var med.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37209

  Tredje matchen i rad gör vi en dålig första halvlek? Är vi sönderlästa? Men i andra halvlek vänder vi spelet, ökar tempot och gör mål. Igår blev det 15 minuter innan utvisningen kom men det räckte för en seger! Vad gör Bilborn i halvlek undrar jag? Utan utvisningen, hade vi krossat Djurgårn? Det kan vi undra över men mot Malmö får vi komma loss redan från start. Full av tillförsikt, trots att vi får köra med Junior och Johansson istället för Jeppe och Tankovic.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37198

  Hoppas att vi kan fortsätta vår fina offensiv. Dags för Leo Bengtsson på höger mittfält. Kommer vara på plats och räknar med att försvaret fortsätter sitt stabila och modiga spel, då vinner vi!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37189

  Imponerande start på matchen och lika imponerande andra halvlek, där vi kunde spela av matchen och samtidigt göra flera mål.
  Får vi tillbaka Djurdic och Kacaniklic samt att Sandberg kan spela, då tar vi garanterat AIK på söndag. Annars ”jämt skägg”. Kul för Rodic, Junior och Söderström att få visa upp sig. Visar på att vi har folk att sätta in. Bojanic blir bara bättre och bättre!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37158

  Kristof, nu har vi chans att ändra på den dåliga trenden. Göteborg, AIK, Djurgården, Malmö och Häcken på Söderstadion. Oroande är dock att vi är så sårbara vid skador och avstängningar. Ingen som kunde ersätta Kazaniclic och Bojanic på ett bra sätt. Kan Junior bli ett lyft? Synd att Leo Bengtsson inte har något större förtroende hos Bilborn.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37112

  Paladin, det är verkligen värt att fundera över varför vi inte kan utveckla våra talanger. Kan det vara så att vi fortfarande är på fel väg när det gäller de tekniska grunderna som vi lär våra ungdomar. Kanske det blir förändringar nu när vi fått Hollandsinfluerade Bilborn som tränare. Som svenskar är vi ju alltid så säkra över vår egen förträfflighet och har svårt att ta till oss influenser, speciellt om de är på ett annat språk än engelska. Tänk att vi en gång tog hit en amerikansk tränare för att leda vårt A-lag! Undrar ifall vi är så engelskt-influerade idag på ungdomssidan som för 20-30 år sedan.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37107

  Tycker att spelet blir bättre och bättre, trots våra problem på gräsunderlag. En målvaktsmiss, en domartavla och en svag markering vid hörnan förstörde eftermiddagen. Lovande att Wiland är tillbaka och att Magayar tar för sig mer och mer. Framåt, som vanligt så händer det mycket!
  Till sist, gillar Sumpters analyser, där det raka passningsspelet prioriteras högre än bollen i sidled och ut på kanten. Verkar vara en smart snubbe som är intressant att lyssna på.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37098

  Kristof, kan bara instämma.

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37096

  Kristof, du beskriver vårt tilltänkta grundspel som bollhållande lag, vilket vi säkert får se mycket av. Vad jag förstår vill Bilborn även att vi skall bryta mönstret och spela rakare när det så passar. Speciellt i början på matcherna, som mot Falkenberg och Elfsborg- Blir det för mycket sidledsspel hamnar bollen lätt hos de defensiva mittfältarna och tappar de bollen öppnar vi oss för kontringar. Svår balans kan man tänka. Vi får hoppas att vi inte faller ner för ofta så att det skapas fasta situationer, där har du en rejäl poäng. Skulle inte bli förvånad ifall Bilborn spelar Magayar ocvh Johannson för att stärka luftrummet. Blazevic verkar ju inte ha sin starka sida på höjdbollarna har vi sett. Det blir en intressant match och möjligheter till den femte raka.

  På träningen var Hjalmar Ekdahl med och han såg riktigt fin ut! Rak i ryggen som brorsan med god överblick och fin teknik. Intressant!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37094

  Kristof, det blir som vanligt mot Kalmar. Lågt stående Kalmar-försvar att lirka upp och några kontringssnabba brassar att försvara sig emot. Vår taktik bör vara vara – rakare spel, improvisera, skjut (bomba) i tidiga lägen samt ta till baka bollen vid bolltapp. Alltid svårt för ett bollhållande lag som gärna vill spela med tålamod, vilket kan bli ”för mycket tålamod och bolltapp”. En ”tuff och intensiv start” är viktig. Senaste träningen såg bra ut, Arnor Johannson verkar redan på gång. Tror inte heller att Wiland är långt borta från match!

  Bajenberndt
  Deltagare
  Antal inlägg: 196
  som svar på: Bara Bajens Forum #37084

  Var på plats i Sundsvall och kunde glädjas åt tre pinnar utan att spelet övertygade. Det verkar som vi har målvaktsproblem, Davor övertygade inte. Hade gärna sett att Curci blev kvar, en målvakt med klass och erfarenhet. Fällman och Fenger övertygar inte tillsammans! De har svårt med kommunikationen och Fenger verkar ständigt ringrostig, trots en ambitiös spurt sista kvarten mot Sundsvall. Magyar är efterlängtad.
  Elfsborg hemma blir väl tredje raka!? Förhoppningsvis. Tycker också att det är dags att släppa in Leo Bengtsson i matcherna när spelet blir alltför passningsorienterat i sidled, utan någon som helst utmaning eller rakt spel.

  Annars var Sundsvall en fin stad för den som är intresserad av byggnadshistoria och historien kring skogen och älven.

Visar 30 inlägg - 1 till 30 (av 196 totalt)